Човић: Вештачки нам стварају притисак

41

Кошаркаши Црвене звезде ће у недељу у дуелу са вечитим ривалом Партизаном заокружити циклус изузетно тешких утакмица. Звезда је имала веома згуснут распоред, чак шест утакмица у само 17 дана, против веома квалитетних противника. Ипак, црвено-бели су у том интервалу остварили два циља: освојили Куп Радивоја Кораћа и обезбедили пласман у осмину финала Еврокупа. Сасвим довољно разлога за задовољство о чему је говорио и председник КК Црвена звезда Небојша Човић:

Звезда је добро организован клуб, добро радимо, остварујемо добре резултате и боримо се колико можемо. Поново смо успели да освојимо трофеј. Звезда је одбранила пехар у  националном Купу што јој никада пре тога у историји није пошло за руком. Несрећно смо елиминисани из Евролиге као једина екипа која са чак четири победе у једној од најјачих група није прошла у Топ 16 фазу. Међутим, пласирали смо се у осмину финала Еврокупа који је ове сезоне много квалитетније такмичење због чињенице да у другој фази играју и екипе из Евролиге – почиње причу први човек црвено-белих који истиче да последња два пораза нису покварила утисак:

Сигурно је да нас сваки пораз боли, али ако је могао да се бира тренутак и ако су могле да се бирају утакмице, онда је ово био најбољи моменат. Порази од Цедевите и Нижњег Новгорода нису утицали на пласман, а можда су и дошли у правом тренутку како би се екипа отрезнила пред важне мечеве који нам предстоје. Нико не воли да губи, али оба пораза су уследила у веома драматичним завршницима, буквално на једну лопту и ниједна екипа нас није надиграла – констатује Човић.

За разлику од претходних сезона руководство Црвене звезде је променило политику и више не одговара на сталне провокације које долазе са неколико страна:

Над Звездом постоји сталан притисак који се вештачки креира са некилико страна. Константно се провлачи прича да имамо много новца. То једноставно није тачно. Можда се таква слика ствара зато што ћутимо и радимо, не кукамо, већ се боримо. А, послујемо транспарентно, преко рачуна клуба и измирујемо све своје обавезе, што лако може да се провери. Чињеница је да је тешко, а доказ да немамо толико новца колико би многи желели лажно да представе је и што још нисмо ангажовали замену за Шилба. Такође, стварају се замке попут оних да имамо веома скуп тим и да је сензација ако сваког не победимо са 20 разлике. Све то се ради на перфидан начин од стране појединаца који не мисле добро Црвеној звезди. Приметно је и да се пред дерби поново стварају тензије, али на провокације такве врсте нећемо реаговати – кратко је застао Човић и потом додао: 

Ти који не желе добро Црвеној звезди подељени су у две групе. Једну групе чине они са којма смо полемисали прошле сезоне. Решили смо да то више не радимо. Паметном доста. Другу групу чине они који се декларишу као Звездаши, који су некад радили у клубу и директно или индиректно довели до стања у коме се Звезда налазила у лето 2011. године. Они су сад душебрижници и савршени за ширење разноразних идеја, како би то у Звезди требало, могло и морало да буде боље. Питам их, где су били до сада, а резултате њиховог ангажовања у Црвеној звезди знамо. Знате, све те такве приче могу да покваре односе и утичу на подизање тензије, а то нам уопште није потребно. Бескомпромисно и свакодневно се омаложава рад људи који су стабилизовали Црвену звезду која је, поновићу то по ко зна који пут, била пред гашењем. Разлози за то су разноразни почевши од оних заснованих на патолошкој мржњи према Црвеној звезди па све до оних заснованих на личној нетрпељивости, јер је у Србији на жалост и даље неопростив грех бити успешан.

Човић је потом дао додатно појашњење:

Све ово се ради како би се дезавуисала звездашка јавност која је разумљиво нестрпљива у погледу освајања трофеја поготово ако се зна какву неправду је доживела у прошлости. Ово јасно кажемо како би сви Звездаши разумели о чему се ради и на које се све начине покушава да се унесе тензија у клуб, међу играче, тренере и управу. Елементарни метод је заснован на идеологији: „Хиљаду пута изговорена лаж постаје истина“. Зато скрећемо пажњу да ми знамо да то препознамо, али нећемо трошити енергију на то већ на стварање хомогонести свих звездаша јер само заједно можемо до жељеног циља. Када већ говорим о хомогености морам да одам велико признање свим члановима управе и запосленима који улажу максимум енергије и турда да би клуб био што боље организован, а захвалност дугујем и пријатељима клуба и спонзорима који су нам велика подршка.

Према речима Човића констатно постоје покушаји да се дестабилизују и друге структуре у клубу:

Стално постоје неке сумње у тренера Дејана Радоњића. Те приче које се потурају су врло некоректне, јер тренер ужива пуно поверење управе клуба. То говорим због тога што Београд јесте велики град, али је у ствари мали па се лако сазна и ко се заклињао да ће Радоњића отерати из Звезде. Такве амбиције код појединаца постоје вероватно због тога што је Радоњић толико посвећен свом послу. Много ради, а свој посао ради добро, па им ваљда због тога толико смета. Он спада у групу тренера на које не можете да утичете по месијанском принципу као што се то догађало са неким Звездиним тренерима у прошлости.

На крају председник КК Црвена звезда желео је да поручи:

Изгубили смо две утакмице, неће бити смак света ако изгубимо још неку. Не постоји играч који стално игра добро, ни тим који стално побеђује. Рачуне ћемо сводити на крају сезоне. Оно што нам је неопходно јесте мир и поверење у људе који воде клуб и који раде у њему, јер Звезда још није 100 одсто стала на своје ноге.  Зато позивам све Звездаше да нам пруже искрену подршку како бисмо истрајали на заједничком путу ка зацртаним циљевима – закључио је Човић.

Претходни текстЦрвена звезда најбољи клуб у 2013. години
Следећи текстЈуниори Звезде силовити на почетку турнира