Звезда поражена од Нижњег

43

Велика борба виђена је у последњем колу друге фазе Еврокупа, а као победници су изашли кошаркаши Нижњег из Новгорода (74:78). У мечу пуном преокрета и осцилација славила је, чини се, срећнија екипа и то кошем Антонова на секунд и по пре краја сусрета. Капитен руског тима је везао шест поена у последњих 90 секунди утакмице и био најзаслужнији за тријумф своје екипе.

Црвена звезда Телеком се лавовски борила у сјајном амбијенту дворане Пионир, али никако није успела да преокрене меч у своју корист иако је за то било доста прилике. Током читавог меча екипе су смењивале у вођству, а црвено-бели никако нису могли да стекну већу предност од четири поена. За то је било потребно да се неко прикључи Џенкинсу и Нелсону који су блистали и заједно убацили чак 44 поена за свој тим, али то се није догодило. Требало би истаћи да су црвено-бели у већем делу меча били лишени помоћ првог крилног центра Раденовића који је у раној фази утакмице добио незгодан ударац и није могао да се врати у игру.

Међутим, било је познато и пре овог меча да ће чета тренера Радоњића ићи у осмину финала Еврокупа, а након победе Лијетувос Ритаса над Цедевитом сада се зна да ће црвено-бели поново на мегдан ривалу из Евролиге.

Нижњи је веома мотивисано започео меч па је предвођен прекаљеним Брезецом стекао рано вођство. Гости су повели са седам поена предности крајем прве деонице (14:21), али је улазак Џенкинса раздрмао црвено-беле.

Управо након тројке сјајног Американца Звезда је успела да приђе на два поена заостатка (25:27) што је додатно разгалило сјајну публику у дворани. На поене Џенкинса надовезао се Катић прецизном реализацијом са линије пенала па је чета тренера Радоњића изједначила. Уследила је права резултатска клацкалица коју је прекинуо Марјановић са пет везаних поена и донео својој екипи вођство од четири поена у самој завршници полувремена (41:37).

Ипак, уследио је пад у игри црвено-белих који су поново дозволили гостима да се распуцају и да направе серију 14:4 којом су вратили вођство (45:51). По опробаном рецепту одговор је био у рукама Катића и Џенкинса. Прво је брзоноги бек погодио тројку на асистенцију искусног центра, а затим је Катић поентирао и вратио свој тим на само пола коша заостатка (50:51).

Звезда није могла да оствари континуитет у нападу па није успевала да материјализује одличну игру у одбрани. Прикључак за Нижњим, који је константно имао минималну предност, држао је расположени Нелсон, али је било неопходно да се још неко прикључи.

То је био Симоновић који је погодио своју прву тројку из четвртог покушаја готово уз звук сирене и на тај начин донео Звезди дуго очекивано вођство (58:55).

 

Тројком капитена Црвене звезде Телеком ништа није било решено. У наставку је виђена велика борба достојна битке за прво место у групи. Одбране су биле веома агресивне на обе стране, виђен је велики број личних грешака, а пут до коша је било готово немогуће пронаћи.

Решење у нападу за Звезду је била брза игра и када су црвено-бели успевали да је остваре Нелсон и Џенкинс су поентирали. Управо након серије поена двојице Американаца чета тренера Радоњића је поново повела (70:69), али то није био крај драми.

Крило Нижњег Антонов је везао четири поена, а Звезда је олако изгубила две лопте и у последњих 30 секунди гости су ушли са четири поена предности (70:73). Џенкинс је брзо поентирао, па се ушло у пенал завршницу. Плејмејкеру гостију Рочестију је задрхтала рука, био је половично прецизан, а Џенкинс је поново постигао кош и тако изједначио резултат на девет секунди до краја. Ипак, Антонов је био у серији, остао је сам у углу и поентирао секунд пре краја за недостижних 76:74 и прво место у групи.

Црвена звезда Телеком – Нижњи Новгород 74:78 (16:23, 25:17, 17:15, 16:23)

Црвена звезда Телеком: Ребић, Лазић 2, Блажич 7, Симоновић 4 (5ск), Марјановић 9 (5ск), Раденовић, Катић 6, Тејић, Нелсон 19 (5ск), Џенкинс 25, Стојановић, Драгићевић 2.

Нижњи Новгород: Бабурин 2, Брезец 14 (4ск), Ивлев 5, Антонов 20 (4ск), Коробков, Квостов 8, Губанов 5, Панин 10 (4ск, 4ас), Рочести 14 (7ас), Савељев.

Претходни текстСЕЋАЊЕ: Ристо Кубура (1950-2014)
Следећи текстЦрвено-бели у четвртфиналу Купа