Звезда тријумфом окончала припреме

55

Два дана пре повратка за Београд фудбалери Црвене звезде одиграли су последњи контролни меч на припремама у Словенији. Противник је био словеначки прволигаш Горица, чији тим сачињава права мала „легија“ странаца. Чак 16 фудбалера има италијанско држављанство, а укупан број странаца износи 21.

Тренер Стојановић одлучио се да незнатно измени тим у односу на сусрет са Копром, а појављивање Љубе Ненадића у стартних 11, могло би да значи да је омалени бек у најозбиљнијој конкуренцији за прву поставу против Јавора на старту пролећне полусезоне.

Обе екипе ушле су веома агресивно у утакмицу и вршиле пресинг на сваком делу терена. Приликом контре у 7. минуту Касалица је покушао да умакне чувару, међутим, овај га је сустигао и нагазио, при чему је нападачу црвено-белих успео да скине копачку. Први озбиљан ударац ка голу голмана Каћиолија виђен је на истеку трећине првог полувремена. Дауда и Ковачевић су одиграли дупли пас на средини терена, омалени везиста се изборио за позицију за шут са ивице шеснаестерца, тукао је левом ногом, али се испречила пречка. Већ у следећем минуту фудбалери Горице извели су добар напад, али је гол Мисураке главом поништен због офсајда.

Занимљив податак из првог дела игре је да је словеначки прволигаш извео велики број корнера, али као по правилу после сваког њиховог ударца из угла, уследила је контра најтрофејнијег српског клуба. Из такве једне ситуације Касалица и Нинковић су се упутили ка голу домаћих, црногорски репрезентативац је шутирао, Каћиоли је одбио лопту којој Нинковић није дозволио да изађе у корнер, вратио је у средину ка Дауди, овај одложио до Каслице испред кога дефанзивац Горице високо подиже ногу, а судија Хајдик досуђује индерект. Крај лопте су били Нинковић и Милијаш, извели брзу акцију, након које капитен шаље „бомбу“ и доводи свој тим у вођство. Касалица и Дауда вршили су високи пресинг на одбрану Словенаца који су најбољу прилику за изједначење пропустили у 33. минуту када су Бајковић и Павићевић били успешнији од двојице играча противничког тима. У самом финишу поново је Милијаш покушао из слободног ударца, али је лопта на путу ка голу ривала, закачила једног фудбалера Горице, што је олакшало посао голману Каћиолију да заустави покушај Звездине „десетке“.

У наставку Мрђа је ушао уместо Каслице, да би би већ у 48. црвено-бели имали прилику за нови погодак . Корнер је извео Милијаш, одбрана словеначког тима је реаговала тако да се лопта поново вратила капитену тима из Љутице Богдана, он из „поправног“ проналази Келхара који из изгледне прилике лоше захвата лопту. Уследила је вишеминутна опсада Бајковићевог гола, међутим без конкретне опасности. Своју класу и на овом сусрету показао је Милош Нинковић у 56. минуту. Као на малом фудбалу, ослободио се тројице чувара у шеснаестерцу домаћина, упослио Дауду који из идеалне позиције шутира у доњи леви угао, али Каћиоло поново одлично реагује и спречава гол. На истеку две трећине дуела из слободног ударца „погоднијег“ за центаршут, играч Горице одлучио се за директан ударац, али без проблема за Бајковића. Тренер Стојановић у последњих пола сата прилику је указао Мијаиловићу, Крнети и Лазовићу, који су заменили Ненадића, Павићевића и Печника.

У наредних 15-ак минута ништа се битно није дешавало на терену. У 72. Милијаша мења Савићевић.  Могао је арбитар Хајдик да покаже на пенал у 77. минуту након фаула штопера Горице над Нинковићем, међутим само је одмахнуо руком и показао да се сусрет настави. Таква одлука судије није пореметила фудбалере Црвене звезде који преко Мрђе у 84. минуту дуплирају вођство. Треба напоменути и да је пре гола Лазовић по десној страни у свом стилу нанизао двојицу чувара послао лопту у срце казненог, али Ракић који је у међувремену заменио Дауду лоше реагује и шутира преко гола. Само неколико тренутака касније нови атак црвено-белих по левој страни, Мијаиловић идеално центрира између штопера домаћих, Мрђа је на правом месту, чини трзај главом и погађа мрежу. Последњих пет минута на терену је провео и Милуновић након што је заменио Нинковића.

Пет утакмица-пет победа Црвене звезде током припремног периода у Словенији. Максималан учинак свакако радује тренера Стојановића пред наставак шампионске трке. Да га радује може и податак да су сви фудбалери здрави и да нико нема озбиљнијих здравствених проблема. Меч са Горицом, због лакше повред предње ложе пропустио је једино Горан Гогић, али се очекује да и он врло брзо буде у пуном тренажном процесу. У петак 14. фебруара фудбалери Црвене звезде се враћају за Београд. Први дуел пролећне полусезоне игра се 22. фебруара против Јавора на Маракани од 18 часова.

Горица – Црвена звезда 0:2 (0:1)
Судије: Осман Хајдик, Аљаж Орешек, Томаш Черне.
Горица: Каћиоли, Широк, Еноу, Берар-Доко, Модоло, Јоган, Лападила, Висенте, Кода, Мисурака, Финокио.
Црвена звезда: Бајковић, Петковић, Келхар, Павићевић (Крнета), Ненадић (Мијаиловић), Ковачевић, Милијаш (Савићевић), Печник (Лазовић), Нинковић (Милуновић), Дауда (Ракић), Касалица (Мрђа).

Претходни текстСимоновић: Лопез је Билбаов мотор
Следећи текстСјајна Звезда иде даље!