Сјајна Звезда иде даље!

33

Умор, проблеми са путовањем у Билбао и изузетно снажан противник нису били довољни да се савлада фантастична Црвена звезда Телеком. Црвено-бели су показали карактер који их краси током читавог тока сезоне и изборили се са свим недаћама. Баш као и у полуфиналу и финалу Купа Радивоја Кораћа и против Билбаа није изостала драма, али је чета тренера Радоњића била најбоља када је било најпотребније и уписала злата вредну победу која је води у осмину финала Еврокупа. Звезда је тако коло пре краја такмичења по групама обезбедила пласман у наредну рунду, а у мечу Нижњим ће одлучивати о првом месту у групи.

На нешто мање од пет минута пре краја Билбао је имао седам поена предности (73:66), али је Звезда одбила да подигне белу заставицу. Нелсон је по ко зна који пут био мотор који покреће екипу, Драгићевић је решетао мрежицу са препознатљивим шутем, а домаћина је готово докосурио Блажич са две изузетно битне тројке у самом финишу.

Ипак, пенал завршница није изостала. Сјајни Словенац је прво промашио два слободна бацања, а затим се искупио са два погођена пенала, а исто је учинио и Нелсон. Тада је било јасно да Црвена звезда Телеком иде даље, а да се изузетно јаки Баскијци опраштају од елитног европског такмичења.

Црвено-бели су силовито започели утакмицу. Блажич је повукао екипу са пет узастопних поена и асистенцијом за Раденовића који је погодио тројку па је Звезда повела са 8:2. Шут споља је одлично служио чету тренера Радоњића и захваљујући томе су успешно одржавали рано стечену предност све до почетка другог периода.

Билбао је убрзао ритам игре, а умор је полако стизао црвено-беле па је домаћин серијом 12:3 преузео вођство. Ипак, жеља и воља Звезде није изостала и препознатљивом агресивном одбраном црвено-бели су успели да се врате резултатски пре одласка на велики одмор (37:37).

У наставку се играло у високом ритму. Билбао је започео мини серијом 4:0, али су изабраници Дејана Радоњића опет подигли ниво агресивности у одбрани и одговорили серијом 14:3 коју је закључио расположени Блажич тројком из транзиције (51:44).

Домаћин је у тим тренуцима заиграо знатно ангажованије, свестан важности меча и успели су да приђу на само два поена заостатка (55:57), али је тада Драгићевић погодио изузетно важну тројку и одбио налет ривала.

Међутим, почетком последње деонице упорни Баскијци су успели да изједначе резултат, а појавили су се и проблеми за Звезду јер су Катић и Џенкинс ушли у проблем са личним грешкама. Црвено-бели су мало пали у игри, поготово у одбрани где су дозволили велики број лаких поена домаћину са линије пенала који је био прецизан и серијом 16:6 повео са седам разлике (73:66).

Чета тренера Радоњића није рекла последњу реч. Нелсон се разлетео по терену, разиграо изузетно расположеног Драгићевића, који је везао пет изузетно важних поена, а затим после јаког продора пронашао Блажича који је погодио тројку за потпуни преокрет (76:73). Гримау је погодио на другој страни, а сјајни Словенац је поново погодио тројку и то са преко седам метара.

Ипак, није било готово. Блажич је промашио два слободна бацања, а на другој страни је Мумбру са готово девет метара вратио своју екипу на поен заостатка (81:80). Уследила је пенал завршница и Блажич је поново био на линији пенала. Овог пута је оба пута био прецизан и на десет секунди пре краја одвео своју екипу на плус три. Потом је Нелсон задржао смиреност са линије пенала и одвео Звезду у следећу фазу.

Билбао – Црвена звезда Телеком 81:85 (17:25, 20:12, 20:23, 24:25)

Билбао: Пилепић 11, Бертанс 11, Габриел 13 (6ск), Мумбру 18, Ервел 4 (6ск), Кавалиаускас 6, Маркота, Санчез, Лопез 3, Самб, Вркић, Гримау 15 (6ск)

Црвена звезда Телеком: Ребић, Лазић 3, Блажич 20, Симоновић 2 (5ск), Марјановић 11 (5ск), Раденовић 11, Катић 7, Тејић, Нелсон 13 (6ас), Џенкинс 2, Стојановић, Драгићевић 16 (7ск).

Претходни текстЗвезда тријумфом окончала припреме
Следећи текстЦрвено-бели заустављени у четвртфиналу