Признања легендама Звезде

37

Јасна Шекарић, освајач пет олимпијских медаља, стрелац миленијума и једна од најбољих спортисткиња Црвене звезде свих времена, као и  легенда светске кошарке Борислав-Бора Станковић, један од пионира „краљице игара“ на Малом Калемегдану и нашег Спортског друштва, добитници су „Специјалног признања“ Спортског савеза Србије за 2012. годину.

„Специјална признања“ уручили су им министарка омладине и спорта Србије Алиса Марић и председник Спортског савеза Србије Александар Шоштар на свечаној Скупштини Спортског савеза Србије у  Дому Народне скупштине Републике Србије у присуству  великог броја угледних званица, представника дипломатског кора, спортиста  и тренера.

Бора Станковић (рођен 1925) је као кошаркаш Црвене звезде освојио две титуле првака Југославије (1946. и 1947) а као тренер са ОКК Београдом четири и са Оранжсодом (Италија) једну. Био је генерални секретар КСЈ од 1956. до 1966. а од 1976. до 2002. и генерални секретар Међународне кошаркашке федерције (ФИБА). У  „Кућу славних“ ушао је 1991. Био је члан МОК од  1988. до 2006. Одликован је француском Легијом части, највишим југословенским орденима, двоструки је носилац „Олимпијског ордена“.

Захваљујем се на овом признању које је стигло на крају моје каријере спортског радника. Било је много лепих и тешких тренутака, али ћу се увек сећати оних лепих – рекао је Бора Станковић.

Јасна Шекарић је проглашена 2000. за стрелца миленијума. На седам олимпијских игара освојила је пет медаља – злато, три сребра и бронзу,  а на шест олимпијских турнира гађала је увек у финалу макар у једној дисциплини. На пет Светских првенстава (1987, 1989, 1990, 1991. и 1994) освојила пет медаља, четири појединачне (три злата и једно сребро) и једну екипну (бронза). Са Првенстава Европе има 11 појединачних медаља – пет златних, две сребрне и четири бронзане. У екипи је освојила седам одличја – три злата, сребро и три бронзе. Са Светских купова је донела 60 медаља (37 златних, 14 сребрних и 9 бронзаних). У финалу Светског купа освојила је шест кристалних глобуса ИССФ.

Веома сам срећна што ово признање добијам пред људима који су, као и ја, скоро цео живот посветили спорту и који  знају колико он може да буде и леп и тежак. Имала сам среће што сам била окружена пријатељима и породицом са којима сам делила и лоше и добро и то ми је помогло да оволико друго трајем – захвалила се Јасна Шекарић која је на свечаност дошла са кћерком Леом, од прошле године перспектвним стрелцем питољем.

Претходни текстБолан пораз од ПКБ-а
Следећи текстЈасна златна на „Трофеју Београда“