Звезда обележила 21 годину од историјског успеха

41

Црвена звезда обележила је 21 годину од историјског успеха за наш клуб – освајање титуле Европског шампиона. У ресторану „Пет звездиних звезда“, у пријатној атмосфери играчи и функционери који су били део тог успеха присетили су се 29. маја 1991. године.

На стадиону „Свети Никола“, тим тренера Љупка Петровића у Финалу Купа европских шампиона после извођења пенала савладао је Олимпик из Марсеља са 5:3, након што је утакмица после 120 минута завршена резултатом 0:0. У пенал серији Роберт Просинечки, Миодраг Белодедић, Драгиша Бинић, Синиша Михајловић и Дарко Панчев били су прецизни, а Звездин голман и капитен Стеван Стојановић одбранио је ударац чувеном Француском репрезентативцу Мануелу Аморосу.
Чланови шампионске генерације Црвене звезде који су 1991. године у Барију постали прваци Европе, Стеван Стојановић и Роберт Просинечки изјавили су данас да су поносни на тај успех који и даље буди посебне емоције.
Стојановић, који је био капитен и подигао шампионски троФеј, рекао је да, иако је прошла 21 година од дуела са Олимпиком из Марсеља, сећа се најситнијих детаља.
Kао да је све било јуче! Остварили смо успех, чије величине тада можда и нисмо били свесни. Ипак, како време пролази, видели смо колико смо велику ствар направили – истакао је популарни Дика.
Он је додао да је поносан на одбрањени пенал Мануелу Аморосу, али још више на одличну партију током свих 120 минута.
Знао сам како сви фудбалери Марсеља изводе пенале. Припремао сам се за то и мислим да је то имало већи значај него податак да су се у нашем шампионату тада изводили пенали – објаснио је Стојановић.
Један од петорице играча који су у Барију били прецизни са „беле тачке“, Роберт Просинечки рекао је да је сам тражио да изведе једанаестерац.
Био сам у групи играча који изводе пенале и тражио сам од тренера да шутирам. Извео сам много пенала у каријери, али тај је сигурно био најважнији. Искрено, било је мало страх да не промашим, али на срећу, погодио сам и ја и сви остали – присетио се Роби.
Звезда је тада постали први тим са простора СфРЈ који се попео на врх Европе (Партизан је изгубио од Реала у Финалу 1966), а други из источне Европе, пошто је пет година раније титулу најбољег на Старом континенту освојила Стеауа из Букурешта.

Претходни текстГрб поново у Звездином власништву!
Следећи текстТријумф Звезде на крилима Делија