Словаци имали више среће

36

Фудбалери Црвене звезде настављају са жестоким ритмом у Турској. После јучерашњег ремија са швајцарским друголигашем, изабраницима Роберта Просинечког данас је на мегдан изашла екипа Словачке Жилине. Шеф стручног штаба на терен је поново извео комбиновани састав, у коме је и дебитант Лука Милуновић. Била је то прилика да се првотимци провуку кроз још један филтер, и да Роби још више искристалише слику о могућностима појединаца. Са друге стране, Словаци су озбиљан ривал који може да да одговор на питање колико је нови тим црвено-белих стигао да се уигра и да укаже на грешке које треба исправити до почетка првенства.

Обе екипе у меч су ушле опрезно, па се у првих 15-ак минута углавном водила равноправна борба на средини терена. Играчи који су на данашњем мечу били задужени да креирају акције нашег тима и игру су Мијаиловић као задњи везни, истуренији Лазовић и Каду, док су у нападу по крилима дејствовали, лево Милуновић, десно Вешовић, а место централног нападача поверено је Натанијелу Асамои. Прву озбиљнију акцију извели су наши играчи, тачније Микић и Лазовић по десној страни, уследио је употребљив центаршут, али бржи од нападача из Гане били су штопери противника. Све бољи Вешовић је такође опробао свој шут, циљао је доњи леви угао, али голман Жилине је изашао као победник из овог дуела, и избацио лопту у корнер после кога је Младеновић покушао да угрози гол Словака, међутим шутирао је непрецизно. Најозбиљнији покушај на супротној страни дело је играча Жилине Дела који је будност Кировског проверио у 25. минуту шутем из даљине, али поред стативе.
И онда на истеку трећине меча детаљ који ће се препричавати. Лазовић је наместио лопту, после прекршаја на око 25 метара по средини гола, уследила је бомба која је завршила у рашљама Крнача. Еврогол. Међутим радост је кратко трајала. Само пар тренутака касније приликом испуцавања, Кировски се оклизнуо, лопту су на средини терена освојили Словаци, уследио је пас у дубину нашег поља, према Пичу који искоса са десне стране из непосредне близине шутира снажно у горњи угао и поравнава резултат.

Треба констатовати још да је у односу на јучерашњи меч игра нашег тима доста мирнија и повезанија на средини терена. Несрећно примљени гол није умногоме пореметио игру нашег тима, па је агилни Милуновић већ на свом дебију могао да се упише у стрелце, играо се 36. минут када је његов ударац главом отишао преко гола. Два минута касније успели смо да постигнемо други гол, али је он поништен, услед чини се, оправдано досуђеног фаула Асамое над голманом. У смирај првог дела игре бележимо и добар покушај Кадуа са дистанце право у наручје Крнеча. Последњи минут доноси узбуђења на обе стране. Прво је Вешовић кренуо сам ка голу Словака, испред себе је имао једног играча противника кога је избацио из игре, али га је сустигао други и изблокирао. Одбијена лопта одбила се поново до Милуновића који се наместио, шутирао са ивице шеснаестерца, али право у наручје Словака. Казна је могла да уследи већ у следећем нападу, када је Мајдан сам изашао испред Кировског који је одличном одбраном онемогућио нашег ривала да са предношћу оде на одмор.
На самом почетку другог дела тренер Просинечки на терен је послао четворицу нових играча, уместо Младеновића, ушао је Петковић, позицију на левом крилу заузео је Перовић, на задњем везном уместо Мијаиловића шансу је добио Димитријевић, а на десном беку Микића је заменио Стојковић.
Само пет минута у наставку било је потребно црвено-белима да изведу опасан напад, тачније контру четири на три, али завршни пас према Перовићу који је упутио Лазовић завршио је иза Маркових леђа, па је шанса отишла у неповрат. Два минута касније најопаснији играч Жилине Печ шутирао је поново на наш гол, Кировски је успео да одбије лопту, која је поново дошла до Печа он ју је проследио на другу стативу до потпуно самог Ангеловича, који се прописно обрукао промашивши гол са само неколико метара. Одговорио је Лазовић три минута касније у свом стилу. Појавио се дубоко у пољу Словака, преварио двојицу дефанзиваца, уследио је одличан шут, али овога пута пречка је била савезник нашег ривала. На наредну прилику чакало се пет минута. Ожеговић који је заменио Асамоу, као и Мирић Вешовића био је главни актер у два наврата. Први пут када је његов покушај шута из близине изблокиран, и други пут када се у шеснаестерцу ослободио једног чувара, и када се спремао за завршни ударац фаулирао га је други штопер. Фаул је био очигледан, старт Словака на младом нападачу чак се чуо и на трибинама, али пољски судија је одмахнуо руком и показао да се игра настави. Исти играч заједно са Јанковићем, борбеношћу је направио проблем одбрани Жилине, али од свега изборили смо само корнер. Играо се 69. минут.
Три минута касније свој први наступ после тешке повреде и лома ноге летос у Аустрији, бележи Пашеко који је у игру ушао уместо Вешовића. Десет минута касније Марко Перовић је извео корнер после кога се лопта одбила поново до њега, овај пут уследио је идеалан центаршут на петерац, али је Мирић главом лопту уместо у гол послао у гол аут. И то је било све што смо видели у 90 минута у коме смо били бољи ривал. Обзиром да је данашњи меч турнирског карактера о победнику су одлучивали једанаестерци.
На пенал рулету више среће су имали Словаци. Мајтан, Пич, Барчик и Ондраш су погађали циљ, док је у нашој екипи у трећој серији шут са беле тачке Петковића одбранио голман, баш као и Тошићу у петој рунди. Претходно су за наш тим са беле тачке прецизни били Перовић, Димитријевић и Мирић. Услед тога Црвена звезда ће се у уторак од 17 часова борити за треће место против екипе бугарског Литекса.

Реми против учеснка Лиге шампиона и лидера словачког шампионата уверио је Роберта Просинечког да су он и њеови изабраници на правом путу. Утисак након меча против Жилине није умањила ни лоша екзекуција током пенал серије. Светан је Роби да има још простора за напредак, а у овој фази припрема за пролећни део шампионата ствари изгледају баш по његовој вољи.
Морамо бити задовољни! Одиграли смо квалитетну утакмицу против сјајног противника. Жилина је свој квалитет доказала и на иностраној сцени тако да имам доста разлога за радост након овог сусрета. Доминирали смо, имали смо своје шансе, физички смо добро изгледали, међутим фали још пар финеса како бисмо сви били задовољни. Показали смо хтење, пожртвованост и агресивност у сваком смислу. Везни ред је имао квалитетне пасове, а офанзивци своје шансе, нажалост, након пенала-лутрије смо поражени. Честитам својим играчима на свему што су вечерас показали – задовољан је Роберт Просинечки
Током деведесет минута на теренима хотелског комплекса Калиста, Просинечки је изменио осам првотимаца. Кировски читав меч одрадио без већих замерки, а поред њега свих деведесет минута је одиграо штоперски тандем Тошић-Максимовић.
Ово је фаза уигравања свих играча. Тошке и Максимовић су доказали свој квалитет. Задовољан сам са свима и не бих да издвајам ниједног појединца. Инсистирам на пас игри која нам је и данас донела неколицину сјајних напада и отворених шанси. Свесни смо да је ово тек други дан у Анталији и да ће сигурно бити све боље и боље…
Недеља у Анталији ће, коначно, бити дан током којег ће стручи штаб моћи да одради два квалитетна тренинга и екипу уведе у ритам који су спроводили од почетка припрема. Наравно, неће изостати ни припрема за наредну утакмицу у оквиру „мини-турнира“. Ривал ће бити Литекс који са клупе предводи легендарни Христо Стоичков…
Релаксираћемо играче који су одиграли данас одиграли више од 45 минута, аостали ће радити по већ устаљеном плану и програму. Меч протв Литекса је још једна добра провера за нас и јасно је да улазимо у добар ритам који радује све нас у стручном шатбу – закључио је Роби.

Звездина „деветка“ од вечерас игра по десној страни терена. Нема сумње да ће Лука Милуновић у наредном периоду бити прави наследник оних који су славу стекли носећи управо тај број на црвено-белом дресу. Током уводних 45 минута сусрета против словачке Жилине овај момак је оправдао очекивања и доказао да је са правом стандардни члан младе репрезентације Србије.
О овоме сам сањао од кад сам био клинац. Задовољан својим дебијем у Црвеној звезди, али остаје жал што меч нисмо решили у своју корист. Иапк, морамо имати на уму да је ово пријатељски дуел и најбитније да се екипа што боље уигра за наставак шампионата. Што се тиче моје партије коначну реч ће дати шеф стручног штаба – скромно је започео Милуновић
Период адаптације у новој средини за Луку не представља велики проблем иако је свестан тежине коју са собм носи грб Црвене звезде.
Прилагођавање није било превише тешко јер већину играча познајем кроз игре млађим националним селекцијама. Сви су ме супер прихватили и нема разога да се та позитива енергија не пренесе на терен – закључила је нова Звездина „деветка“.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ЖИЛИНА 1:1 (1:1)

Терен хотела „Калиста“, Судија: Мушел (Пољска), Стрелци: Лазовић у 32. за Црвену звезду, Пич у 34. минуту за Жилину.
Црвена звезда: Кировски, Микић, Младеновић, Максимовић, Тошић, Мијаиловић, Лазовић, Каду, Милуновић, Вешовић, Асамоа
Жилина: Крнач, Њунез, Акакпо, Мајтан, Барчик, Печовски, Пјачек, Пич, Цесаи, Дело, Мабука

Претходни текстСлавље Звезде у Крагујевцу
Следећи текстПлаћен данак неискуству