Пораз упркос напору

67

Упркос херојском напору, кошаркаши Црвене звезде ипак су изгубили од Партизана (83:78) у дербију 5. кола Свислајон Суперлиге. Црвено-бели су током већег дела утакмице имали предност, али је клуб из Хумске у последњих десет минута стигаo до преокрета. Био је ово трећи дуел две екипе ове сезоне и трећа победа црно-белих. Партизан сада има три победе из исто толико мечева, а Звезда после пет кола има скор од три победе и два пораза.

Лишени услуга капитена Тадије Драгићевића и Бориса Бакића и после оставке Стевана Караџића објективно наши кошаркаши нису могли више. Вујадин Суботић и Елмедин Кикановић били су најбољи са по 16 поена, а Омар Кук стао је на 14. После оставке тренера, са клупе је екипу водио нови тренер Милан Шкобаљ. „Вечити дерби“ у хали „Пионир“ гледало је свега хиљаду и по људи, пошто је управа „црвено-белих“ улаз дозволила само са претплатним картама. Ипак, и поред тога, Партизан је имао подршку око стотинак навијача.

Партизан је у овај дуел ушао као велики фаворит, али је Звезда три четвртине утакмице била бољи ривал, и имала је предност. Црвено-бели су меч отворили са 5:0, и одмах су показали да се неће лако предати. У наставку прве деонице „црно-бели“ су успели да се приближе, али ниједног тренутка нису имали предност.

У других десет минута Звезда је још више појачала, и у 13. минуту је после поена Стивена Марковића било плус осам за домаћина (27:19). Ипак, наши кошаркаши су ту предност олако испустила пошто је само три минута касније било нерешено – 32:32.

У последњем минуту првог полувремена екипа Душка Вујошевића је први пут повела после тројке Величковића (44:43), да би предност Звезди на полувремену донео Раичевић, такође тројком (46:44).
Трећа четвртина протекла је као и већи део првог полувремена – Звезда је константно водила, али та предност ниједног тренутка није прешла четири поена, и у последњих десет минута ушло се са нерешеним резултатом (59:59).

Звезда последњу четвртину почиње сјајно, и после серије 10-2 је у 34. минуту имала највиших плус осам (69:61). Тада Душко Вујошевић тражи тајм-аут после кога је његов тим заиграо много ангажованије, пре свега у одбрани и Партизан је у наредних шест минута направио невероватну серију 20-4 (81:73), када је и решено питање победника.

Привремени тренер Звезде Милан Шкобаљ био је задовољан игром своје екипе.
– Играчи су се у тешком тренутку издигли изнад ситуације. Немам шта да их замерим. Пала нам је концентрација у последњих пет минута. Покушао сам то да спречим, али имао сам мали број ирача на располагању, поготово у одсуству Драгићевића на позицији крилног центра. Верујем да ће управа брзо разрешити питање тренера, како год се то завршило за мене. Очекујем подршку навијача у наставку сезоне – констатовао је Шкобаљ.  

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ПАРТИЗАН 78:83
(20:17, 26:27, 13:15, 19:24)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Милошевић, Краснић, Марковић 11, Кикановић 16, Кук 14, Ковач 9, Раичевић 11, Лекић 1, Рондовић, Суботић 16, Цветковић, Шљиванчанин.

ПАРТИЗАН: Паласио 17, Тепић 3, Кецман 7, Боровњк, Трипковић 9, Величковић 21, Пековић 17, Витковац, Ђурковић, Божић 2, Милошевић, Вранеш 7.

Дворана: „Пионир“. Гледалаца: 800. Судије: Белошевић, Јовчић и Обркнежевић (Београд).

Претходни текстПоштарке повеле
Следећи текстКинеска делегација у Звезди