Одлазак великана

71

У Београду је у 80. години преминуо један од најлегендарнијих кошаркаша и функционера Црвене звезде Александар Гец.

Гец је био један од најважнијих стубова златне Звездине генерације која је освајала титуле од 1946. до 1955. године. Био је изузетно талентован и свестран спортиста, а у црвено-белом дресу дебитовао је са само 17 година.

Гец је био највећи велемајстор, игра му је била као романтика, сваки кош мало уметничко дело, многи су само због њега тих година долазили на Мали Калемегдан. Био је непоновљив, маштовит, виртуоз и одличан стрелац. Саша Гец је прва Звездина звезда у кошарци.

За репрезентацију је одиграо 66 утакмица, а каријеру је морао раније да заврши због тешког обољења левог плућног крила. И ван терена је био једнако успешан и остао веран Црвеној звезди. Прво као тренер, па председник клуба. За време његовог мандата екипа је освојила две титуле, три домаћа Купа и Куп Купова Европе.

Александар Гец је од 1946. до 1953. за Црвену звезду одиграо 98 утакмица, са импресивним скором од 88 победа и два нерешена исхода. Као тренер Црвене звезде радио је 1958. и 1959. године остваривши 22 победе и две нерешене утакмице.

Датум сахране и комеморације поводом смрти Саше Геца биће накнадно објављени.

Претходни текстБрз опоравак
Следећи текстФинале Купа