Прекинута традиција

44

Кошаркаши Црвене звезде заузели су четврто место на крају лигашког дела НЛБ и тако изборили пласман у УЛЕБ куп наредне сезоне. У последњем, 26. колу црвено бели су први пут у последњих 19 година победили Задар у „Јазинама“ ’ са 86:74 . Противник српског вицешампиона у четвртфиналу биће Олимпија, а изабраници Стевана Караџића имају предност домаћег терена. Први меч се плеј-оф серије се игра у среду (20.00) у „Пиониру“. Звезда је у „Јазинама“  предводили су Тадија Драгићевић са 25 поена, Елмедин Кикановић, који је постигао 19 и Омарк Кук са 10 поена и 11 асистенција. Црвено-бели су победили највише захваљујуће колективној игри, пошто су имали чак 11 асистенција више од Задрана (20:9).

Прву опипљивију предност изабраници Стевана Караџића стекли су већ после четири минута, када је на семафору писало 10:4. Домаћи се ипак нису предавали и брзо стижу до преокрета. У другој четртини смењивале су се екипе у вођству, да би на крају наши кошаркаши са предношћу од једног поена отишли на одмор.

Трећи период боље су отворили кошаркаши београдске екипе, предвођени Драгићевићем, Кикановићем и Бакићем, дошли су поново до опипљиве предности, али се Задар опет вратио у игру. Међутим у последњој деоници црвено-бели су заиграли знатно боље, са већим ангажовањем у одбрани, и постепено су повећавали разлику, коју Задар ни у једном моменту није успео да угрози, и која је износила највећих 12 поена у последњим секундама.
 
Занимљиво, да су обе екипе у овој сезони прекинуле традицију непобедивости на домаћем терену у међусобним дуелима, дугу око две деценије.
 
ЗАДАР – ЦРВЕНА ЗВЕДА 74:86
(18:18, 23:24, 22:21, 11:23)

ЗАДАР
: Сталворт 4, Стпичевић, Бараћ 11, Џонсон 10, Простран, Гешевски 19, Лалић 4, Мацура 5, Штимац 10, Бруер 11.

ЦРВЕНА ЗВЕДА: Суботић 8, Марковић 7, Кикановић 19, Кук 10, Ковач 4, Раичевић 5, Драгићевић 25, Лекић, Цветковић, Шљиванчанин, Бакић 8.

Дворана: „Јазине“. Гледалаца: 1.000. Судије: Пукл, Јершан, Ловшин (сви Словенија).

Претходни текстЗаслужена победа
Следећи текстАмбијент за памћење