Звездино сутра

424

Већ на прилазу елитног хотела „Хајат“, у четвртак увече, било је јасно да ће се ту нешто значајно догодити. Запослени, већ навикнути на свакаква важна дешавања, с великим узбуђењем очекивали су долазак легендарних асова српског спорта. Није шала, на једном месту и у истом тренутку, окупити толико људи, спортских бесмртника.

У предворју „Кристалне“ дворане на великим „плазмама“ вртеле су се слике из историје нашег Олимпијског спорта. Асови су долазили и застајали, препознајући себе и своје вршњаке, другове из Звезде и репрезентације. А, право изненађење чекало их је тек унутра…

Кад се више од три стотине званица – наших спортиста, тренера, спортских радника, челника клубова и Управног одбора, али и талентованих дечака и девојчица из црвено-беле породице, као и познатих личности из света привреде, медија и других области јавног живота сместило у дворани, са четири велика екрана и из моћног озвучења кренули су филм и музика – увод у јединствено „Звездино вече за Звездино сутра“ које је и ове, као и прошле године, имало донаторски карактер, али још више истакло дух заједништва које влада у Спортском друштву Црвена звезда.

Који тренутак касније, уздахе Звездиних олимпијаца измамио је нови филм који је подсетио на њихове најславније дане, кад су жарили и палили светским олимпијским борилиштима. Нико није крио емоције, погледи су били заковани за покретне слике и проломио се аплауз као да су сви поново у Лондону, Хелинкију, Риму, Москви или Сеулу…

Част да друго „Звездино вече за Звездино сутра“ и званично отворе припала је гитарском дуету Љубодрагу Мојсиловићу и Душану Трифуновићу, члановима Дечје филхармоније, а потом је водитељски пар Драган Николић – Бранка Невестић кренуо да све присутне води кроз разне епохе нашег олимпијског покрета.

Госте је са свечане позорнице поздравио председник Скупштине СД Црвена звезда Александар Влаховић, подсећајући да је наше Спортско друштво јединствено у Европи по броју клубова у оквиру своје спортске породице, као и то да је више од стотину црвено-белих спортиста од Лондона 1948. до Атине 2004. године деценијама успешно проносило славу Звезде и српског спорта.
„Звездини асови су освојили чак 37 медаља на Олимпијским играма, и то седам златних, двадесет сребрних и десет бронзаних. Многи од њих вечерас су међу нама и ово вече посвећено је њима. Такође, пошто СД Црвена звезда увек гледа напред и у сутрашњицу, ово вече посвећено је и нашим будућим асовима, нашим дечацима и девојчицама чије време тек долази и који ће, сигуран сам, и на будућим Олимпијским играма, почев већ од Пекинга 2008. године, прославити и Звезду и српски спорт“.

После још једног 15-минутног филма, својеврсне Звездине олимпијске хронике која досеже више од пола века уназад, заслужним олимпијцима додељене су Звездине олимпијске плакете.

Први су се на бини појавили атлетичари: Слободан Бранковић, Андреја Маринковић, Исмаил Мачев, Драган Перић, Слободан Поповић, Ненад Стекић, Леон Лукман, којима је признања предао члан УО СД Црвена звезда Слободан Петровић.

Из руку Драгана Вуксановића, члана УО СД, плакете су потом примиле наше олимпијске-кошаркашице: Вукица Митић, Софија Пекић, Зорица Ђурковић, Снежана Зорић, Елеонора Вилд, Јасна Милосављевић и Наталија Бацановић.

Рукометашима Велибоу Ненадићу и Ненаду Перуничићу плакете је доделио члан УО СД Зоран Мићовић, а такође члан Управног одбора Небојша Недељковић плакету је предао симболу српског мачевалачког спорта Вери Јефтимијадес. Александар Боричић доделио је ово специјално признање одбојкашу Рајку Јокановићу, у чије име је плакету примио његов отац Марко.

Чланови Управног одбора СД Ђурђа Ћерамилац, Тодор Димитријевић и Иван Станковић предали су Звездину олимпијску плакету тениској легеди Слободану Живојиновићу, стрелцу миленијума и најтрофејнијој Звездиној и српској олимпијки Јасни Шекарић, односно пливачком асу Предрагу Милошу.

Веслачима Милану Арежини и Милошу Томићу признање је уручио члан УО СД Велибор Совровић, а његов колега из Управног одбора Друштва Ђорђе Колашинац дао је плакету стонотенисеру Зорану Калинићу. Џудо рекордера и олимпијца, сада генералног секретара СД Ивана Тодорова у име Спортског друштва наградио је Горан Ђаковић, а члан УО СД и председник Фудбалског клуба Топлица Спасојевић плакете је уручио нашим бројним фудбалским асовима који су освајали медаље и учествовали на Олимпијским играма: Боривоју-Бори Костићу, Душану Маравићу, Милану Јовину, Јовици Николићу, Митру Мркели, Стевану Стојановићу и Владици Поповићу, који се у име свих заслужних Звездиних олимпијаца – освајача медаља, рекордера и учесника, захвалио на овој специјалној Звездиној олимпијској плакети и свим присутнима пожелео лепе и срећне предстојеће празнике.

Овом приликом напомињемо да је Спортско друштво Црвена звезда Олимпијске плакете наменила и многим другим Звездиним олимпијцима, али они или нису више са нама или из оправданих разлога нису присуствовали овој гала свечаности.

То су: атлетичари: Борисав Писић, Бранко Дангубић, Велимир Илић, Раде Радовановић, Марија Радосављевић, Радојка Францоти, Петар Вукићевић, Велиша Мугоша, Ђорђе Мајтан, Милан Петрушић, Срђан Савић, Борислав Девић, Јелена Станисављевић, Иван Иванчић, Драгутин Топић, Стеван Зорић, Владимир Милић, Бранислав Караулић, кошаркаши и кошаркашице: Владимир Цветковић, Драган Капичић, Љубодраг Симоновић, Зоран Славнић, Рајко Жижић, Анђелија Арбутина и Бојана Милошевић, затим рукометаши: Милан Лазаревић, Бранко Штрбац, Милан Калина и Јовица Цветковић, стрелци: Петар Бајић и Марија Младеновић, тенисери: Ненад Зимоњић и Јелена Јанковић, одбојкаш Слободан Лозанчић, пливачи: Ненад Милош, Младен Капор и Маја Грозданић, џудиста Мирослав Јочић, веслачи: Драгутин Петровечки, Владета Ристић, Предраг Сарић, Миодраг Петровић, Слободан Новичић, Светолик Дреновац, Бранко Бецић, Богдан Сиротановић, Слободан Јовановић, Милан Ћулибрк, Душан Ковачевић, Божидар Ђорђевић, Владимир Крстић, Саша Мимић, као и фудбалски асови: Рајко Митић, Бранко Станковић, Љубомир Ловрић, Коста Томашевић, Јосип Такач, Тихомир Огњанов, Милорад Дискић, Љубомир Спајић, Драгослав Шекуларац, Владимир Дурковић, Драган Џајић, Живорад Јевтић, Милан Чоп, Сребренко Репчић, Милош Шестић, Марко Елзнер, Томислав Ивковић, Милко Ђуровски, Рефик Шабанаџовић, Драган Стојковић, Дејан Миловановић и Душан Баста.
Њихове плакете биће предате клубовима у оквиру СД Црвена звезда.

После доделе Звездиних олимпијских плакета наши најмлађи спортисти – будући асови и олимпијци, са бине су отпевали Звездину химну, а потом се свечаном скупу обратио Слободан Вучићевић, председник Управног одбора Спортског друштва Црвена звезда.

Овом приликом господин Вучићевић је подсетио не само на прошле успехе нашег Друштва и његове бројне садашње активности (између осталог и сарадњу нашег месечног издања „Звездине ревије“ са највећом новинском кућом на Балкану – „Политиком“ и све бољи изглед и садржај интернет сајта www.sd-crvenazvezda.net), али и нагласио да ће Звездина обавеза и убудуће бити да буде барјактар српског олимпизма. У „Кристалној дворани“ поново је одјекнуо велики аплауз кад је председник Управног одбора нашег Друштва обелоданио да компанија „Ју Поинт“ дарује Тениском клубу Црвена звезда донацију од фантастичних 100.000 евра!

Тада је уследио шлаг вечери: јавна аукција два легендарна спортска реквизита. Најпре флорета Вере Јефтимијадес са Олимпијских игара у Риму 1960. чија је почетна цена износила 1.200 евра. Водитељи Драган Николић и Бранка Невестић показали су се као одлични „брокери“ пошто су у више наврата успели да измаме приутне да подигну цену. На крају, после лицитирања, флорет је за суму од 4.100 евра купио Слободан Петровић.

Онда се на бини нашао чувени „Пумин“, специјално дизајнирани рекет којим је Слободан Живојиновић играо у полуфиналу Вимблдона против Ивана „Грозног“ Лендла. Одређена је почетна цена од 2.000 евра и – лицитирање је почело. Многима у дворани баш је било стало да баш они купе овај рекет од историјског значаја по српски тенис, па је дошло до грозничаве „утакмице“. У једном тренутку је и Бранка Невестић с говорнице узвикнула „Три хиљаде“ не могавши да одоли, а Драган Николић је питао Бобу Живојиновића и његову супругу – краљицу екс-ЈУ и српске естраде Лепу Брену да ли они, можда, желе да откупе овај рекет… Лицитирање се наставило и претворило у право надметање Слободана Вучићевића и једног госта из света привреде. „Шест, шест и по, седам“… одзвањало је из секунда у секунд, да би на крају Вучићевић победио у овој јединственој „трци“ и купио рекет за 9.000 евра! Председник Управног одбора нашег Спортског друштва није крио радост, па је чак на бини и пољубио урамљени рекет. А, Живојиновић је, у тренутку кад га је предавао господину Вучићевићу, рекао:
„Овај рекет је за победнике. Сервирао је 200 на сат, рушио највеће играче тог времена. У случају да нешто лоше крене само разбите стакло“.



Оба ова вредна, историјска реквизита – и флорет Вере Јефтимијадес и рекет Слободана Живојиновића, наћи ће своје место у Музеју Црвене звезде.

После аукције, госте је песмом увеселио „краљ“ наше изворне песме Мирослав Илић и – „Звездино вече за Звездино сутра“ је полако приведено крају.

Још једна успешна манифестација Спортског друштва Црвена звезда. Још једна победа црвено-белог олимпизма и спортског духа.

Видимо се и следеће године. Надамо се – са новим медаљама, трофејима и победама.

Претходни текстЗвездино вече традиционално
Следећи текстТешка утакмица нас очекује