Гавриловић: Верујем у овај тим, радићемо да будемо бољи

68

Кошаркаши Црвене звезде мтс нису успели да победе у 8. колу Евролиге. Асвел је након 45 минута игре у ’’Штарк арени’’ славио резултатом 72:74. Асвел је био одлучнији и агресивнији у пресудним моментима. О бројним темама након утакмице говорио је тренер Андрија Гавриловић.

Желео бих да честитам противнику на великој борби коју је показао и на томе што су веровали 45 минута. Мислим да је разлог што су победили била њихова агресивност на офанзивном скоку и одбрана у важним моментим, али и то што нисмо успели да у битним моментима пронађемо битна решења – рекао је Гавриловић у уводном излагању.

Новинари су затражили додатну анализу завршнице:

Задовољан сам тиме што сам имао прилику да зовем тајмаут 15 секунди пре краја у регуларном делу и 27 секунди пре краја у продужетку. У првом случају договор није испоштован, играчи су се раширили да оставе Давидовцу мисмеч, али то није био план. У другом случају, када је требало да нападнемо, Лорензо Браун се оклизнуо и ми смо почели да јуримо лопту по победу. У утакмици на домаћем терену, имати тајмаута у завршници је предност. Очигледно ми ту предност нисмо искористили, а осим та два поена, било их је још који би донели победу. Промашених отворених шутева, промашених полагања… Уз њихову агресивност и моја одлука да толико времена дам нашем тренутно једином плејмејкеру. То је довело да ми акције започињемо касније, уз њихову агресивност наравно и на крају резултат – рекао је Гавриловић и потом додао:

Акције се изводе да би се остварила предност у сарадњи, а ако нема правовременог паса, нема ни предности. На крају се игра ’’1 на 1’’, а то није оно што желимо. То је резултат њихове агресивности – рекао је први тренер.

Имамо један дан да припремимо утакмицу која је веома важна, а онда имамо дан паузе – утакмицу па дан паузе и утакмицу. Да, слажем се, тренутак није једноставан.

У овом случају избор је мој и идеја је моја. Сигурно се дешава да могу да се огрешим о некога. Као што сам рекао у најави за ову утакмицу, ја никако не желим да коментаришем учинак Ненадића ако није имао прилику да игра, а сада треба да одигра минуте против агресивне одбране Реала. Не могу да кривим њега, могу да одлучим да ли да наставим да му дајем прилику или га ’’поштедиш’’. Исто тако, са Чарлсом у Евролиги. Ако погледате неке моменте у утакмицама са Барселоном и Реал Мадридом и његове минуте на плејмејкеру то није добро ишло. Пробали смо и данас, у пару са Давидовцем тих неколико минута, а моја је одлука била да у другом полувремену играмо са Лорензом Брауном.

Нови играчи?

– Мислим да се веровало ако смо ми играли два плејофа и победили, без првог плејмејкера који је био Џо Регланд, са Филипом Човићем уз испомоћ Давидовца и Берона, мислили смо да у истој композицији тима можемо да наставимо и ове сезоне. Имамо ове играче у које ја верујем јер желим да верујем у њих и тако ће бити док сам ту. Мислим да је екипа направљена по узору на прошлогодишњу и то је разлог што имамо овакву композицију.

Статус повреде Стратоса Перпероглуа?

Мучи га колено, није тренирао са екипом ових дана. Доктори ће одлучити о процесу лечења, али сам прилично сигуран да неће играти следеће недеље, а у дербију готово немогуће – истакао је Гавриловић.

Гавриловић је говорио о свом статусу и статусу играча, односно да ли ће бити промена…

Неке одлуке ако треба да се доносе, треба у пакету. Ја сам на овом месту три недеље и покушавам да радом учиним то да екипа буде боља. Верујем у ове играче јер су то играчи са којима радим. Док ми се даје прилика да радим са њима, наставићу да верујем. Не мислим да због изгубљене утакмице и разочарења, малте не добијене утакмице, не мислим да треба да радикално престанем да верујем у оно што радим и у људе са којима радим. А, мислим и да немам други избор – истакао је Гавриловић.

Тренер црвено-белих је говорио и о томе шта може да се уради мимо промена у саставу:

Мислим да Звезда може да игра боље, да треба да игра боље и да је вечерас требало да игра боље. Морамо активније да кажњавамо шта ради одбрана противника, слажем се да вечерас нисмо показали напредак. Део тога морам да припишем физичким карактеристикама противника, а други део могу да препишем својој екипи и неиспуњавању онога што смо припремали у ова два циклуса. Мислим да повратком Филипа Човића, са прерасподелом минута, са подизањем форме Давидовца и враћањем самопоуздања Џенкинсу можемо да изгледамо боље. На пример, Лазић и Добрић су урадили шта је требало. Фаје осим у тренуцима реализације је дао оно што треба. Центри су били доста удаљени од обруча због способности и габарита Џакирија који је много утицао на проценте. То су неке ствари које се већ сада виде, а сигурно да желите да чујете глобална и револуционарна решења, а мени је лакше да причам о терену – рекао је Гавриловић који је потом упитан да прокоментарише одлуку да се у напад за победу крене из поља напада:

Када је било 27 секунди до краја узели смо из последњег поља, а у праву сте да би остала секунда више да смо то изабрали. Али, са њиховим пресингом би било седам секунди мање за наш напад – рекао је стратег Звезде, а затим говорио о наредној утакмици:

Сутра имамо један да интерно анализирамо шта је било лоше, ми интерно јер не можемо са играчима да анализирамо лоше и да спремамо наредну утакмицу. Ово није најава за утакмицу са Партизаном, али знамо да је дерби обично 50-50. Мислим да ко долази са већим, а ко са мањим поразом и ко има више времена за припрему је мање важно. Већ улазак у утакмицу, морал и енергија – закључио је Гавриловић.

Претходни текстЦрвено-бели пали у завршници дуела у Шапцу
Следећи текстЗвездине даме срушиле шампионке