„Фудбал за пријатељство“ – Санкт Петербург

59

Пето издање дечијег међународног друштвено-одговорног пројекта „Фудбал за пријатељство“ организованог под покровитељством компаније Газпром, окончано је изузуетно успешно у Санкт Петербургу протеклог викенда.

После недељу дана тематских радионица, семинара, тренинга, предавања о тактици и дружења у духу девет основних вредности пројекта — пријатељства, једнакости, праведности, здравља, мира, оданости, победе, традиције и части, деца са пет континената света су постала део међународне породице овог јединственог покрета који је ове године обухватио преко две милијарде људи. И ове године, у корак са њима на овој племенитој мисији су ишли и прослављени фудбалски асови, медијске звезде и репортери, истакнути спортски функционери и фудбалски асови попут Бекенбауера, Дрогбе, Баие, Ивановића, Кајта, Дракслера, Гомеза, Аршавина, Тимошчука, Кержакова, Адвоката, као и високи представници ФИФА, УЕФА, Међународног Олимпијског комитета и Фудбалског савеза Русије.

На четвртом Међународном фудбалском турниру пријатељства, деца узраста 12 година су била подељена у осам тимова, сачињених од осам играча из различитих земаља, вођени од стране истакнутих учесника прошлогодишњих турнира по први пут у улози младих тренера екипа. Победу је однео наранџасти тим пријатељства за који су наступили дечаци и девојчице из Сингапура, Шпаније, Боливије, Азербејџана, Бугарске, Аргентине, Чешке и Либије.

Завршни програм пројекта „Фудбал за пријатељство“ је и ове године био „Дечији Форум“, одржан у недавно отвореном Експофорум центру. Ова изузетна сценска културна, забавна и наградна манифестација је и ове године подједнако одушевила децу и одрасле учеснике и госте из целог света. Поред више сјајних музичких, хорских, кореографских и интерактивних тачака, међународној јавности су представљене импресивне статистике о распрострањености пројекта широм света који зближава децу без обзира на њихов пол, националност и физичке предиспозиције. Уручени су и трофеји најбољем играчу, стрелцу, асистенту, највреднијем играчу и амбасадорима фер-плеја из руку асова попут Ивана Заморана, Такиса Фисаса, Александра Кержакова, тренера Русије Черкасова и водећих функционера руског и европског фудбала. По завршеном Форуму, сви млади и одрасли учесници пројекта присуствовали су финалној утакмици ФИФА Купа конфедерација, одржаном на новом велелепном Санкт Петербург стадиону, у коме је тим подмлађени тим Немачке победио Чиле са 1:0.

Више од 200 новинара је на лицу места свакодневно пратило програмске активности пројекта, својеврсне најаве за ФИФА Светско првенство у фудбалу Русија 2018.

Поносан сам што сам представљао ФК Црвена звезда и Србију у Санкт Петербургу на овој сјајној манифестацији. Никада нећу заборавити све што сам видео и доживео дружећи се и играјући са мојим вршњацима из целог света и надам се да ћемо сви остати у контакту и неговати наше пријатељство у годинама пред нама! — изјавио је Лука Пољак, млади фудбалски амбасадор пројекта за Србију.

Уз њега, нашу земљу у Русији су представљали и Стефан Максимовић у улози тренера Црвене Међународне екипе пријатељства, Стефан Радујко – млади новинар и члан међународног дечијег прес-центра, тренер Никола Митић и дугогодишњи званични Амбасадор пројекта за Србију, познати водитељ и аутор Иван Ивановић.

Претходни текстЗвезда најбоља на Интернационалној регати „Војводина опен“!
Следећи текстМанојловић: Уверио сам се у квалитетан рад