Црвена звезда освојила Истанбул!

61

Велика победа кошаркаша Црвене звезде мтс у Истанбулу против Галатасараја 85:83 (17:30,30:17,22:20, 16:16)! Сјајна тимска игра екипе Дејана Радоњића, најефикаснији Симоновић са 23 поена, још 4 играча са двоцифреним учинком.

Јуначка победа Звезде – то је вероватно најбољи опис утакмице у Истанбулу. Кошаркаши Црвене звезде мтс одиграли су фантастичан меч, нису „пали“ ни када је противник имао 15 поена предности и на крају након драматичне завршнице савладали Галатасарај резултатом 85-83.

Бриљирао је Симоновић, одбрана у завршници је била фантастична, али је најпрецизније рећи да је млади тим Звезде као колектив донео огромну победу.

Због дешавања у недалекој прошлости за Црвену звезду је овај меч можда и више од игре, а такав приступ су имали и изабраници Дејана Радоњић. Након лошијег почетка збили су редове и одиграли веома снажно у одбрани и надокнадили минус од 15 разлике колико је било већ у првој деоници.

Карактер је дошао до изражаја и на крају меча. Галатасарај је на минут и по пре краја водио четири разлике, али су црвено-бели одиграли фанатично у одбрани и кошевима Огњена Кузмића и Стефана Јовића из контре дошли до вођства. Јовић је имао све у својим рукама када је при вођству Звезде од пола коша стао на линију пенала. Погодио је прво слободно бацање, а друго намерно промашио што се показало као одлично решење јер тренер гостију Атаман није могао да затражи тајмаут. Расположени Остин Деј је имао две секунде да са целог терена погоди за победу. То се није десило и Звезда је заслужено уписала веома вредан тријумф.

Црвено-бели су нешто спорије ушли у меч. Нападачки је Звезда тражила расположеног играча и пет минута није могла да дође до поена из игре. Са друге стране Галатасарај је био шутерски веома расположен, а Тајус је правио пуно проблема Звездиним центрима. Након пет минута игре домаћин је имао 13 поена предности (16:3).

Улазак Симоновића потпуно је разбудио црвено-беле. Унео је енергију у одбрани и са осам везаних поена, од тога две тројке, вратио Звезду резултатски у игру (19:13). Међутим, Дентмон и Деј су погодили из тешких ситуација и Галатасарај је поново имао двоцифрено вођство (25:13).

Шутерска серија домаћина стала је у другој деоници, пре свега због одличне одбране црвено-белих. Галатасарај, који је постигао 30 поена у првој деоници био је без коша из игре пет минута. На другој страни Гудурић је отворио Звездину серију тројком, надовезао се Бјелица са линије пенала до којих је дошао захваљујуићи искуству. Звездина фуриозна серија је наставила да траје. Лазић је погодио тројку из угла, потом је Џенкинс казнио што је остављен сам на линији за три поена, а након закуцавања Симоновића у контри и Гудурићевих слободних бацања Звезда је повела – 36:35. Ипак, искусни Американци су успели да тргну домаћина и прекину Звездину серију и до краја деонице играло се кош за кош. На одмор се отишло при нерешеном резултату. Галатасарај је прву деоницу добио 30:17, али су црвено-бели узвратили истом мером.

Наставили су изабраници Дејана Радоњића у истом ритму. Дангубић је поенима отворио друго полувреме, а надовезали су се Симоновић новом тројком и Јовић који је погодио са истог одстојања. Звездина одбрана зауставила је Галатасарај на само три поена за шест и по минута па је после поена Кузмића дошла до највећег вођства – 65:50.

Међутим, индивидуални квалитет Галатасараја дошао је до изражаја. Остин Деј, дугогодишњи НБА играч, донео је превагу у тим моментима. Ушао је у серију поена и уз Тајусов погодак из алеј-упа потпуно изједначио резултат почетком последњег периода 69:69.

Меч се вратио практично на почетак, али је пред изабраницима тренера Радоњића био тежак задатак да прекину серију захукталог Галатасараја и врате меч у своје руке.

Расположени Тајус наставио је да доминира у рекету и успео је да поврати вођство Галатасарају након новог закуцавања (74:77). Невероватни Симоновић зауставио је серију домаћина поготком уз фаул и наставио да држи у игри црвено-беле.

Ипак, две олако изгубљене лопте опет су донеле домаћину поене којима су претили да направе кључну разлику. Звезда је стегла одбрану и није дозволила домаћину да се одлепи. Драма је била неизбежна. Пред улазак у последњи минут поентирао је Кузмић, а потом је Јовић дао кош из одличне одбране и донео својој екипи ново вођство (84:83). Мирну руку на линији пенала задржао је Јовић и паметно промашио бацање које је оставило премало времена Галатасарају да постигне кош за победу.

Звезда је освојила Истанбул!

Галатасарај – Црвена звезда мтс 83:85 (30:17, 17:30, 20:22, 16:16)
Галатасарај: Смит 4, Прелџић, Мицов 1, Тајус 19 (5ск), Томсон 4, Шилб 1, Плајс 2, Деј 24 (8ск), Гулер 4 (7ас), Диблер 4, Дентмон 12, Коксал 8.
Црвена звезда мтс: Ребић, Дангубић 9, Митровић 1, Лазић 3, Симанић, Добрић, Симоновић 23, Џенкинс 3, Гудурић 11 (5ас), Јовић 14 (9ас), Кузмић 11 (7ас), Бјелица 10 (5ск).

Екипа у Београд стиже у суботу у јутарњим часовима, а већ у среду у „Комбанк Арену“ стиже Барселона Ласа.

Претходни текстЗвезда убедљиво савладала Спартак из Љига
Следећи текстРадоњић и Симоновић: Лош почетак и одличан крај