Одржана седница Скупштине клуба

49

У уторак, 24. маја 2016. године у Медија центру стадиона „Рајко Митић“ одржана је редовна седница Скупштине ФК Црвена звезда.

Седницу је отворио председник Скупштине Ратомир Дујковић, након чега је констатовано да је од 147 чланова Скупштине, присутан био 81 члан.

Најпре је према првој тачки дневног реда усвојен записник са претходне седнице Скупштине. Друга тачка била је усвајање финансијских извештаја како ФК Црвена звезда, тако и групе фирми које раде у склопу ФК Црвена звезда. Пословни директор Стефан Пантовић је у свом излагању открио да је клуб по први пут од 2006. године, у 2015. години остварио позитиван биланс, и поред умањења прихода од спонзора за 7,25%. Пантовић је најавио да ће клуб и 2016. годину завршити у позитивном билансу.

Драган Милошевић, председник надзорног одбора, рекао је да је надзорни одбор клуба задовољан финансијским резултатима.

Извештај о раду клуба поднео је председник ФК Црвена звезда Светозар Мијаиловић:

Прошле године, 18. јула, поднео сам извештај за протеклу такмичарску сезону. Овогодишњи извештај се разликује само у две веома битне ствари. Прво, наш тим је, предвођен Миодрагом Божовићем, надмоћно освојио титулу и оборио многе рекорде. Друго, ове године смо успешно пословали. Звезда постаје играчки доминантна, Звезда је најгледанији тим у лиги, и на добром смо путу потпуне стабилизације клуба. Сваки сегмент клуба био је усмерен ка истом циљу. Управа, запослени у клубу, навијачи – постигли су јединство, створена је позитивна атмосфера и у таквој атмосфери и проблеми су се лакше решавали. Управни одбор одаје велико признање тренеру за велике резултате. Управни одбор је такође добро оценио рад и генералног директора Звездана Терзића – рекао је Мијаиловић, и потом навео још неке значајне успехе клуба:

 – Остварили смо сарадњу са другим фудбалским клубовима у Србији и ван Србије. Вршили смо мисију популаризације нашег спорта кроз пријатељске утакмице и активности наше секције ветерана. Потписали смо уговоре о техникој сарадњи са 18 школа фудбала у Србији. Чланству смо посветили посебну пажњу. Обновили смо функцију повереника, и активирали смо акцију „Ја сам Звездаш“, са циљем да 125 хиљада дечака и девојчица постану чланови Звезде. Тренутно имамо 31.500 чланова, од чега 6.500 сениор чланова са плаћеном чланарином, односно 1.900 јуниора. Постигнути резултати нас обавезују да наставимо овако како смо радили. Клуб мора ојачати на свим позицијама, јер у Црвеној звезди има још много неискоришћеих резерви – рекао је Светозар Мијаиловић.

Звездан Терзић, генерални директор Црвене звезде, потврдио је  да су испуњени скоро сви циљени који су били зацртани претходне године.

Имамо много разлога да будемо срећни и поносни, јер смо остварили резултате на сваком плану. Испунили смо циљеве које смо зацртали на последњој Скупштини – освајање титуле и финансијска стабилизациа клуба и смањење дуга. Чак смо и премашили сопствена очекивања. За трећи циљ, а то је потпуна стабилизација и јачање Омладинске школе, потребно је још времена, али сам убеђен да смо на добром путу. Потребно је инвестирати у играчки кадар, тренере, инфраструктуру, за то је потребан новац који нам фали, али то не сме да нам буде алиби. Било је турбулентно ове сезоне, почело је лошим играма, оставкама Управног одбора. И ја сам поднео оставку, али се уочи избора нико није кандидовао и нико није имао храбрости да се суочи са проблемима Црвене звезде. Сада могу да кажем да ћемо задржати овај тим и у квалификацијама и да ћемо се додатно појачати. Тренер Божовић је маестрално водио екипу, и водиће и даље јер смо потписали нов уговор на две године. Имамо много разлога за оптимизам – рекао је Терзић, а потом се осврнуо и на финансије клуба.

–  Дуг клуба је смањен на 35 милиона и промењена је његова структура. Исплаћене су све обавезе које су онемогућавале нормално функционисање клуба. Први пут смо добили УЕФА лиценцу у првом кругу. У јуну 2014. је укупан дуг за УЕФА лиценцу износио 14 милиона евра. Што се садашњег дуга тиче, 19 милиона дугујемо банкама, 6 милиона је за разне позајмице, агенцијама и менаџерима дугујемо 8 милиона, држави на име пореза 4 милиона, према садашњим и бившим играчима имамо дуг од 2 милиона евра, и он ће бити саниран овог лета, и домаћим добављачима дугујемо 1 милион. Ово су укупне обавезе и оне износе 40 милиона евра, а имамо и ненаплаћена потраживања од 5 милиона евра, што чини дуг од 35 милиона – објаснио је Терзић.

Према речима генералног директора, клуб има јасан план како и у будућности наставити са смањењем дуга.

Повећали смо приходе од трансфера играча, и то од нашег пројекта који смо 2014. године назвали „Звездини бисери“. Чак 14 милиона евра клуб је приходовао само од тих играча. Сада долазе нова деца иза које ћемо такође стати. Само добар спортски резултат генерише приходе. Морамо имати добар тим ако мислимо да опстанемо на тржишту. Морамо се окренути пре свега приходима УЕФА, а да бисмо то урадили неопходни су нам резултати и излазак у УЕФА такмичења. Поново морамо освојити титулу, и даље смањивати дуг и створити најбољу Омладинску школу. Ако и следеће године у ово време будемо констатовали да смо испунили зацртане циљеве, стварно можемо рећи да изводимо Звезду на путеве старе славе. Већ сутра нас очекују нове обавезе и нови изазови, јер смо померили границе очекивања наших навијача. Не желимо да обећавамо ништа, осим да ћемо се професионално односити према својим обавезама, а резултат мора доћи. Желим да се захвалим руској компанији „Гаспром“, и компанији „Телеком“ без чијих помоћи не бисмо остварили ове резултате. Потписивање ових уговора дугујемо и влади Србије и премијеру Александру Вучићу, захвалност упућујем и садашњим и бившим члановима Управног одбора, свим сарадницима и навијачима – рекао је Терзић.

Скупштина клуба је усвојила оставке бивших чланова Управног одбора клуба, а нови чланови Управног одбора су постали: Владимир Петровић, Јован Аћимовић, Игор Милојевић, Миленко Костић и Стојан Вујко.

Све одлуке на данашњој Скупштини донете су једногласно.

Претходни текстЗвезда ТВ – Звезда је шампион, све је готово
Следећи текстЗвезда са првог места до полуфинала