Голови који су обележили каријеру

224

Драгослав Степановић, Никола Јовановић, Владимир Петровић-Пижон, Душан Николић-Стаја… Па Дарко Ковачевић и Дејан Стефановић, Горан Буњевчевић, Огњен Короман и Немања Видић… Све су то Звездини фудбалери који су, с мање или више успеха, играли у Енглеској.

“Колевка фудбала” се, међутим, и дан-данас заљуља при помисли на једног који није наставио каријеру на Острву, али је био тата-мата за енглеске тимове. Реч је о Душану Савићу, легендарном голгетеру црвено-белих, који је у једној истој, славној сезои 1978/79. својим головима елиминисао Арсенал и Вест Бромвич Албион.

Били су то, заиста, голови који су обележили моју каријеру. Не само зато што смо у тој сезони стигли до финала Купа УЕФА, већ су своју “специфичну тежину” имали и због тога што сам их постигао у последњим минутима утакмица, али и зато што су Енглези тада били заиста појам за фудбалску велесилу. Кад се све то сабере, нема сумње да су гол Арсеналу у Лондону и погодак против Вест Бромвича на “Маракани” из слободног ударца у многоме утицали на моју тадашњу и каснију популарност – говори Дуле Савић, званично први фудбалер чије су име навијачи скандирали са трибина.
Звезду вечерас очекује дуел са Болтоном, који није крем енглеског фудбала.

Времена и прилике су се променили, на нашу штету. Арсенал је и онда био велико име, а Вест Бромвич био лидер енглеског првенства. А, ми смо пре њих избацили и берлински Динамо који је стално био у врху немачког фудбала, па Спортинг из Хихона који је у Шпанији био хит, онда и берлинску Херту. Изгубили смо само од Борусије из Менхенгладбаха, такође великана. Кажем, друга су била времена. Ми смо тада имали закон да играчи пре 28. године не могу у иностранство и наши клубови су могли да праве велике екипе.

Савић је те сезоне у сваком колу до финала тресао мреже. Гол полуволејом на “Хајберију” је – незабораван.

Те сезоне је и Шестић дао доста голова у последњим минутима, заиста је свака утакмица била драматична. Гол Арсеналу је посебан по много чему. Ако данас прегледате снимак, видећете да је у тој акцији учествовао читав наш тим, сем једног играча, и да Арсенал ниједног тренутка није могао да нас угрози, пресече акцију или одузме лопту. Благојевић је у једном тренутку био на десном боку и одиграо пас, а онда је стигао да с левог крила центрира, после чега сам ја затресао мрежу. Сјајно време, а нама је енглески фудбал више него одговарао, што се види и по томе да је пет година раније пред Звездом пао и велики Ливерпул.

Енглези данас више не играју само набаченим лоптама…
У последњих 15 година квалитетни странци су им унапредили фудбал, а нама се – распала држава. Све предности су сада на њиховој страни.

Може ли Звезда да победи Болтон, ухвати “последњи воз” за европско пролеће.
У неким варијантама потребна су нам четири бода, а то значи да вечерашњи меч одлучује. Сви у Звезди треба да верујемо да можемо да победимо, јер та колективна позитивна енергија много ће значити екипи. Уз то, мислим да није лоше што смо играли нерешено с Хајдуком… Сад ће се играчи “стиснути”, додатно мотивисати. Верујем да – могу да победе – каже Дуле Савић.

Претходни текстПобеда читаве екипе
Следећи текстКонференција у Будимпешти