Звезда повела у финалу

22

Звезда води 1:0. Кошаркаши Црвене звезде Телеком савладали су Партизан Нис у првом мечу финалне серије плејофа Суперлиге Србије и то резултатом 78:64. Виђена је рововска борба, достојна финала, а црвено-бели су кључну разлику направили захваљујући изванредној одбрани у трећој деоници када су вечитом ривалу дозволили да постигне свега десет поена (19:10).

Црвено-бели су ношени фантастичном публиком, коју је додатно распалио Бранко Лазић сјајним закуцавањем у финишу трећег периода у последњи квартал ушли са десет поена вишка (54:44). За очување предности је и даље била кључна брилијантна одбрана, смиреност и велика енергија која је стизала са трибина па су изабраници Дејана Радоњића мирно привели меч крају.

Од почетка утакмице виђена је велика борба. Одбране су биле агресивне на обе стране, а екипе су играле у мини серијама па су биле честе промене вођства. Тако је било до резултата 13:9 када су гости захваљујући нешто брзоплетијој Звездиној игри у нападу успели да направе серију и преузму вођство (13:16). Партизан је у наставку држао вођство, али црвено-бели су држали висок интензитет одбране и на тај начин упркос нешто слабијој реализацији у нападу нису дозволили ривалу да стекне веће вођство од четири поена.

Тако је било до половине другог периода. Прилично срећна тројка Дангубића о таблу примакла је изабранике Дејана Радоњића на само пола коша заостатка, а већ у следећа два напада су поентирали Вилијамс и Цирбес па је Звезда водила (29:26).

Иако су сада црвено-бели имали вођство, ситуација на терену се није пуно променила. Агресивне одбране са пуно контакта, расположени Цирбес на једној страни, са 12 поена на полувремену, као и Мачван у табора ривала са 16, били су најзаслужнији што је утакмица у првих 20 минута била веома неизвесна (35:34).

У наставку је Звездина одбрана и даље била на високом нивоу, о чему најбоље сведочи податак да гости нису успели да дођу до коша три и по минута. Цирбес је такође наставио да игра сјајно, закуцао је и сјајно асистирао за Лазића па су црвено-бели имали пет поена вишка (39:34).

Сјајном Немцу придружио се и Чарлс Џенкинс. Његова мини серија од четири узастопна поена је чувала Звездино вођство, а након Дангубићеве тројке и сјајног закуцавања Бранка Лазића црвено-бели су у завршници трећег периода стекли прво двоцифрено вођство (54:44).

Одбрана је и даље била кључ. Изабраници тренера Радоњића су ношени хуком са трибина улагали велику енергију и држали ривала на одстојању. Запретио је Милосављевић са пет везаних поена након којих је Партизан на нешто више од седам минута пре краја пришао на минус шест (59:53). Ипак, тајмаут Дејана Радоњића поново је размрдао црвено-беле који су на нешто више од три минута пре краја поенима капитена Митровића вратили двоцифрену предност (67:55) и решили први меч финалне серије. Славље је почело и трајало је и дуго након краја утакмице – славље брилијантних играча и навијача Црвене звезде.

Друга утакмица финала плејофа Суперлиге Србије играће се у понедељак (21 час), а домаћин ће бити Партизан Нис.

Црвена звезда Телеком – Партизан Нис 78:64 (17:19, 18:15, 19:10, 24:20)

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 11 (8ас), Ребић, Дангубић 8 (5ск), Митровић 14 (8ск), Лазић 4, Блажич, Калинић 5, Марјановић 5, Каплановић, Тејић, Џенкинс 14, Цирбес 17 (5ск).

Партизан Нис: Павловић 2, Тепић 9, Маринковић 4, Дало 7, Милутинов 4 (8ск), Милосављевић 10, Мачван 24 (14ск), Ђумић, Андрић 2, Милутиновић, Глишић, Безбрадица 2.

Претходни текстПознати противници на припремама
Следећи текстГенерација 2004 руши све пред собом