Звезда обасјала Љубљану

57

Звезда је тријумфално почела 2013. годину. У првој утакмици после двонедељне паузе, на једном од најтежих гостовања у Љубљани, Црвена звезда Телеком савладала је Олимпију 70:56. Црвено-бели нису блистали, испољили су доста грешака, пре свега у нападу (17 изгубљених лопти), али су током свих 40 минута контролисали игру, одржавали су десетак поена предности и одличном одбраном и знатно бољим скоком (31-44) заслужено стигли до веома важне победе.

Тренер црвено-белих Влада Вукоичић у најави утакмице је рекао да је главно оружје Змајчека шут за три поена, који спољну линију држи у животу. Међутим, домаћи су заказали управо у овом сегменту с озиром да су од 25 покушаја ван линије 6,75 погодили свега шест шутева. Ништа бољи Љубљанчани нису били ни у проценту шута за два поена с обзиром да су имали само 26 одсто реализације (34-9). Промашивали су играчи Олимпије из отворених позиција али углавном су њихови промашаји били последица врло добре и агресивне одбране црвено-белих. Када се томе дода веома инспирисани капитен Црвене звезде Телеком, Игор Ракочевић (23 поена), који је погађао кад је било неопходно, и пословично борбени Борис Савовић који је поново имао дабл-дабл учинак (13 поена и 13 скокова), онда тријумф Звезде није могао изостати.

Звезда је од старта направила велики притисак на организаторе игре Олимпије. Нелсон је до лудила доводио Рупника, напад домаћих је већ у страту у великој мери био поремећен што је Звезди омогућило да стекне почетну предност (14:24), коју потом није испуштала до краја меча. Изабраници тренера Саше Филипоцског упорно су форсирали шут за три поена, али им ништа није полазило за руком, па је Звезда уз добар дефанзивни скок лако контролисала резултат.

Најава да би се могла избећи неизвесна завршница уследила је половином треће деонице када је Игор Ракочевић са две везане тројке Звезди донео 15 поена вишка (29:44). Мање опуштање у редовима црвено-белих Олимпија је успела да казни, приђе на седам поена минуса (39:46), али одличном игром у финишу треће деонице Звезда је поново вратила двоцифрено вођство. И у последњој деоници било је мањих осцилација, Олимпија је претила, али недовољно да угрози тријумф црвено-белих.

Олимпија – Црвена звезда Телеком 56:70 (14:17, 12:19, 14:16, 16:18)
Олимпија: Рупник, Препелич 9, Блажич 9, Ранико 12, Салин 9, Мурић, Бејнс 13, Бубнић, Пејџ 2, Мочник, Омић 2.
Црвена звезда Телеком: Цветковић 5, Браун 7 (5 ск), Суботић 4, Ракочевић 23 (4 ск), Митровић, Лазић, Симоновић, Савовић 13 (13 ск), Катић 7, Радивојевић

Претходни текстГостовање Олимпији
Следећи текстМир Божји – Христос се роди!