Упознајте Звездиног ривала – ПСВ

13

Црвена звезда ће у овогодишњем издању Лиге шампиона имати прилику да се састане и са екипом ПСВ. Наш тим ће дуел са холандским шампионом одиграти у оквиру седмог кола, 21. јануара 2025. године од 21 час, на стадиону „Рајко Митић“.

ПСВ је клуб који је основан у Ајндховену, 31. августа 1913. године и један је од најтрофејнијих холандских фудбалских тимова. Кроз богату историју су освојили: Куп европских шампиона у сезони 1987/88, УЕФА куп у сезони 1977/78, 25 пута су били прваци Холандије, 11 пута су освојили холандски куп и 14 пута су били победници холандског суперкупа.

Наш тим се са екипом ПСВ састао само два пута. Било је то у сезони 2004/05, у трећој рунди квалификација за Лигу шампиона. И поред доброг првог меча за наш тим, ПСВ је показао колико је тежак ривал, те је нашу екипу удаљио од најквалитетнијег европског фудбалског такмичења. Прва утакмица одиграна је на „Маракани“ пред више од 50 хиљада људи. Колико је тај меч био важан, говорила је чињеница да га је судио један од најбољих судија у историји – Пјерлуиђи Колина. Наш тим је славио резултатом 3:2, а голове су постизали Милан Дудић, Бошко Јанковић и Марко Пантелић. Поред поменутог тројца, за наш тим су тада играли играчи попут: Николе Жиигића, Душана Басте, Александра Луковића, Милана Бишевца. Са друге стране за ПСВ су наступали играчи са завидним фудбалским каријерама, попут Марка ван Бомела и Џи-сунг Парка. У реванш утакмици ПСВ је Звезду савладао резултатом 5:0.

Шеф стручног штаба холандског тима је Петер Бош. На клупи ПСВ-а је од почетка прошле сезоне, а донео је „инстант“ резултате, освојивши „Ердивизију“ у својој првој години. Систем који гаји овај холандски стручњак је нешто дефанзивнија варијанта популарне формације 4-3-3. Играју са два задња везна, док је један нешто офанзивнији, те потпомаже у нападу. У фази транзиције, ова формација нешто више подсећа на систем 4-2-3-1. Као и већина холандских тимова, играју доста брзо, са доста директних додавања, без пуно одуговлачења. Овај, већ проверени, начин игре им и у новој сезони доноси запажене резултате, те је ПСВ након четири одиграна кола, први тим на табели холандског елитног фудбалског ранга. Имају 12 бодова и заиста одличну гол разлику – 18:3.

Поставу екипе ПСВ чине следећи фудбалери: Бенитез – Ледезма, Фламинго, Боскаљи, Опегард – Тил, Верман, Тилман – Ланг, Дриуш, Де Јонг. Највећа снага холандске екипе лежи управо у томе што имају мноштво поливалентних играча који могу да играју на различитим позицијама.

Претходни текстПродаја сезонских до 30. септембра, након тога у продаји само дневне карте и знатно скупље
Следећи текстМилојевић зна како да увелича рођендан Маракане