Моћ Маракане – Динамо Тбилиси 2009

15

Након тмурне ноћи у Тбилисију, и лошег почетка у Београду, играчи Црвене звезде су уз помоћ најватренијих навијача, у сезони 2009/2010 успели да „режирају“ један од најимпресивнијих преокрета у богатој историји клуба.

‍У главном граду Грузије, на стадиону „Борис Паичадзе“, тог 30. јула 2009. године, Црвена звезда је убедљиво поражена од Динама у трећој рунди квалификација за Лигу Европе. Грузијски тим је славио резултатом 2:0, а стрелци су били Гиорги Меребашвили у 41. и Леван Хмаладзе у 87. минуту утакмице.

Тадашњи тренер је био легенда клуба – Владимир Петровић „Пижон“, а играчи који су играли на првој утакмици су били: Бојан Павловић, Никола Игњатијевић, Ђорђе Туторић, Славољуб Ђорђевић, Павле Нинков, Савио, Никола Лазетић, Мухамед Исах, Владимир Богдановић, Дејан Лекић и Александар Јевтић. Са клупе су још учествовали: Каду, Немања Николић и Славко Перовић.

Реванш је одигран седам дана касније у српској престоници, на „Маракани“, пред двадесет хиљада људи. Делије су поново испуниле свој задатак и направиле атмосферу за памћење.

Главни актери великог преокрета су били: Бојан Павловић, Славољуб Ђорђевић, Павле Нинков, Вујадин Савић, Савио, Никола Лазетић, Немања Цветковић, Марко Блажић, Авал Исах, Дејан Лекић и Славко Перовић, а са клупе су у игру ушли: Каду, Немања Николић и Владимир Богдановић.

Сјајно навијање је било у центру дешавања, а након уводних 90 секунди утакмице уследио је прави „хладан туш“ за све присутне. После слободног ударца за госте, Дејан Лекић је закачио лопту главом и несрећно је преварио Бојана Павловића, и повећао укупну предност Динама на 0:3. Ипак, нису били спремни да се предају фудбалери Звезде, те су постигли свој први погодак у овом двомечу у 17. минуту утакмице преко Славка Перовића. Блажић је након сјајних дриблинга „дијагоналом“ пронашао Нинкова на десном боку, који је затим прецизним центаршутем „погодио“ Славка

Перовића у главу. Његов ударац који је уследио био је неодбрањив за голмана Динама, а мрежа која се тресла је поново пробудила све успаване звездаше. Поново су гости повели у 24. минуту, али у том моменту нико на стадиону није сумњао у преокрет, јер је Звезда играла много боље од свог ривала.

Само два минута касније су црвено-бели још једном изједначили голом Дејана Лекића, који се „искупио“ за свој аутогол из другог минута утакмице. Након сјајног продора Перовића, уследио је незгодан брз и „оштар“ центаршут у петерац, где се Лекић сјајно снашао и „матирао“ Ђорђија Лорију зе 2:2. Имали су након овог поготка црвено-бели иницијативу и контролу, али су се Грузијци „грчевито“ бранили.

Одолевали су све до надокнаде времена у првом делу игре, када је маестрални Дејан Лекић донео предност од 3:2. Добио је сјајну лопту у простор, а он се пожртвовано бацио и успео ударцем главом да прецизно са 10 метара, погоди малу мрежу противника.

Нису фудбалери Црвене звезде одустајали од сна о преокрету. Чак ни након црвеног картона који је добио Славољуб Ђорђевић у 70. минуту утакмице. Наставили су са притиском и силовитимнападима. Награда за нападачку и бескомпромисну игру је стигла у 76. минуту, када се Славко Перовић искусно поставио па пао, те је Звезди досуђен пенал. Са беле тачке је прецизан био један од највољенијих странаца у црвено-белом – Каду. Укупни резултат је у том моменту био 4:4, али су гости били у предности због правила о голу у гостима.

Времена је за Звезду било све мање, али вере није мањкало. Дејан Лекић се профилисао као херој овог двомеча након феноменалног гола у 88. минуту утакмице, вредног пролаза у плеј-оф квалификација за Лигу Европе. Након „теледиригованог“ центаршута Богдановића са левог бока, Лекић је главом поново невероватно прецизно погодио и савладао голмана Динама. Он је овим голом поставио и коначан резултат овог меча 5:2, укупно 5:4, и тако одвео своју Звезду у наредни круг такмичења.

Претходни текстМоћ Маракане – Хелсинки 1997
Следећи текстЈовичић: Пуна Маракана је рецепт за успех