Моћ Маракане – Ујпешт 1970

10

У серијалу „Моћ Маракане“, представићемо вам све Звездине историјске преокрете у Европи. Није ова ситуација са Боде Глимтом прва у Звездиној историји, било их је још много, али није згорег подсетити се да је Маракана место где су најбољи стварани, а највећи падали. Први велики успех тог типа био је давне 1970. године када смо елиминисали мађарски Ујпешт у првој рунди Купа европских шампиона, упркос томе што смо прво утакмицу у гостима изгубили.

‍Прва утакмица се играла 16. септембра 1970. у Мађарској на стадиону „Међери ут“, пред 18 хиљада навијача, а домаћин је славио резултатом 2:0, головима Нађија и Дунаја.

За Звезду су на том мечу наступили: Ратомир Дујковић, Милован Ђорић, Кирил Дојчиновски, Петар Кривокућа, Трифун Михајловић, Сава Карапанџић, Јован Аћимовић, Зоран Антонијевић, Слободан Јанковић, Драган Џајић и Стеван Остојић, док је шеф струке био Миљан Миљанић.

Реванш меч одиграо се две недеље касније у Београду. На „Маракани“ је 85 хиљада најватренијих присталица, присуствовало историјском преокрету црвено-белих. За наш тим наступили су: Ратомир Дујковић, Владислав Богичевић, Кирил Дојчиновски, Милован Ђорић, Петар Кривокућа, Јован Аћимовић, Зоран Антонијевић, Миле Новковић, Драган Џајић, Зоран Филиповић и Стеван
Остојић.

На преокрет је мирисало још од почетка утакмице. Невероватну атмосферу су на трибинама правили навијачи, док су играчи ту енергију пренели на терен од првог судијског звиждука. Први погодак за Црвену звезду у овом двомечу постигао је Зоран Филиповић, већ у шестом минуту утакмице. Након Џајићевих мајсторија на 20 метара од гола, лопта је стигла до Звездиног нападача, који ју је сјајно исконтролисао, а затим прецизно пласирао у леви угао гола који је бранио Борбели. На гол за поравнање укупног резултата су црвено-бели чекали до 25. минута утакмице. Легенда нашег клуба – Драган Џајић је након центаршута стигао до лопте у петерцу Ујпешта, коју је затим након дриблинга сместио у празну мрежу.

До предности у укупном резултату су фудбалери Звезде стигли још пре краја првог полувремена, када је у 44. минуту утакмице Стеван Остојић веома прецизним волејом са десет метара успео поново да тресе мрежу ривала из Мађарске. Коначан резултат и победу за пролаз даље, поставио је својим другим поготком на овој утакмици – Зоран Филиповић. Он је у 58. минуту, након сјајног центаршута Драгана Џајића, главом успео са пет метара да „закуца“ лопту у гол противника, за потпуно одушевљење свих гледалаца.

Претходни текстЗвездаши на каљењу – Сремчевићева асистенција на дебију
Следећи текстГостовање председника КК Црвена звезда Меридианбет на ТВ Прва (16.08.2024)