Историјски успех српских џудиста на Играма у Паризу

33

Жабић: Били смо као један -Перишић јача од повреде

Српски џудисти Милица Николић, Марица Перишић, Милица Жабић, Страхиња Бунчић, Немања Мајдов и Александар Кукољ са Олимпијских игара у Паризу у микс екипном надметању враћају се са пласманом на седмо место. Орлови су остварили историјски резултат јер треба имати у виду да Србија до сада никада није имала представника на екипном такмичењу Игара.

Одлично су почели учешће на екипном микс такмичењу изабраници Владимира Јовичића победом над одличном Холандијом 4:2. Тим са извора џудо спорта, Јапан, савладао је Орлове 4:1. У првом мечу репасажа тим Бразила био је успешнији 4:1.

Комплетан тим је показао врхунски џудо, борбеност и жељу што се јасно видело у сваком мечу. Ипак као што то обично бива, Грофица Жабић како је у џудо свету од милоште зову, из Париза се враћа као Царица Милица, имајући у виду да је у екипном надметању остварила све победе и то сваку за мање од десет секунди борбе.

Емоције су јаке као и после појединачног такмичења. Презадовољна сам не само због себе већ због целе екипе, били смо као један. Треба имати на уму да смо само Немања и ја радили у својим категоријама, сви остали су имали мечеве са знатно тежим противницима. Милица и Марица су се лавовски бориле, као и Страхиња и Аца, али заиста им није било лако, сви су били знатно тежи од њих, а они су им парирали и били на корак да реше мечеве у своју корист. Дали су максимум у борбама са противницима по 20 или 30 килограма тежим, што је буквално било опасно по живот – биле су прве речи Милице Жабић после меча са Бразилом.

Да је Милица у сваком смислу царски одрадила сваки меч у екипном такмичењу говори и податак да је сваки свој меч решила у своју корист.

Тактика за олимпијске игре је била да будем жустрија и бржа, да нападам лавовски што сам и урадила. Искрено моје противнице нису знале шта их је снашло. Искрено имала са ја те моменте и раније али сада је то био императив. Ово је било такмичење које сам најбоље одрадила у мојој досадашњој каријери, била сам стабилна у глави и то се видело. То најбоље говоре и мечеви у појединачној и екипној конкуренцији, победила сам актуелну олимпијску шампионку Беатрис Соузу која се јуче окитила златом И то ми је баш драго -била је искрена Милица Николић.

Чињеницу да је екипа под стручним вођством селектора Владимира Јовичића и тренера Љубише Мајдова и Николе Николића, још једном после историјске бронзе са ЕП у Загребу, померила лествицу навише, најбоље говори о систему и начину рада у националној џудо породици и клубовима а нарочито Црвеној звезди из чијих редова је чак четворо изборило визу за Париз и бранило боје Србије.

Поносан сам на начин на који су се борили и бранили боје националног тима. Храброст, одлучност и борбеност су обележили овај екипни део такмичења. Треба имати у виду да је ово историјски резултат јер се из Париза враћамо са два пета места И два седма од којих је једно у екипној микс конкуренцији. Резултат показује да смо зрели за медаљу и да смо у самом врху светског џудоа– истакао је Владимир Јовичић, селектор репрезентације Србије.

У екипи у којој је свако од такмичара пружио максимум и оставио срце на олимпијском татамију, Марица Перишић је показала да је и поред повреде ништа не може спречити да се бори за своју земљу.

Искрено сада немам тачну информацију да ли су ми лигаменти на руци пукли или су само истегнути. После меча са Холанђанком, актуелном светском шампионком знатно тежом од мене, када ми је буквално пала села на руку мислила сам да ћу умрети али нисам желела да предам И нисам желела да се повучем. Бандажирала сам јако руку, и попила што лекове против болоба и кренула даље И драго ми је. Озбиљно сам уздрмала Јапанку што сте сви могли да видите И да је била моје килаже, добила би је. Ово је било болно искуство јер су све биле теже од мене, одлично рангиране, озбиљне такмичарке али са о 75 килограма најмање. Ипак знала сам да ако се борим имам шансе и нисам хтела да калкулишем. Улазила сам у отворени дуел са њима на све или ништа. Мало ми је тужно наспрам Европског првенства у Загребу где сам за тим однела све победе али овде је било тако. Идемо даље -рекла је храбра Марица Перишић.

Холандија – Србија 2:4

Милица Николић – Јулија Беурскенс 0:10, Страхиња Бунчић – Торнике Тсјадокеа 10:0, Марица Перишић – Јоанне Ван Лиесхут 0:10,Немања Мајдов – Ноел Ван Т Енд 10:0, Милица Жабић – Марит Кампс 10:0, Александар Кукољ – Михаел Корел 10:0;

Јапан – Србија 4:1

Страхиња Бунчић – Хифуми Абе ЈАП 0:10, Марица Перишић – Саки Низое ЈАП 0:10, Немања Мајдов – Таканори Нагасе 0:10, Милица Жабић – Рика Такајама 10:0, Александар Кукољ – Арон Wолф 0:10;

Србија – Бразил 1:4

Марица Перишић – Кетлеин Куадрос 0:10, Немања Мајдов – Рафаел Маседо 0:10, Милица Жабић – Беатриз Соуза 10:0, Александар Кукољ – Рафаел Силва 0:10, Милица Николић – Рафаела Силва 0:10.

Претходни текстMилица Жабић као лавица до борбе за медаљу
Следећи текстТекстилац – Црвена звезда 0:4 (0:0)