Храбри Страхиња био на корак до олимпијске бронзе

25

Страхиња Бунчић трофејни српски џудиста и Звездин првотимац био је на корак до медаље на Олимпијским играма у Паризу. У конкуренцији до 66 килограма, у дану који се свакако може описати као фантастичан за српски џудо, недостајало је мало спортске среће да се Бунчић окити толико жељеним одличјем са Игара, на које се чека од Москве 1980. године. Иако је свакако циљ сваког такмичара да на Играма освоји медаљу, Страхиња Бунчић заслужује све похвале за приказан врхунски џудо достојан олимпијског турнира. Бунчићу који се већ уписао у историју српског џудоа као први освајач титуле европског шампиона за кадете 2012. недостајало је мало спортске среће у дану у коме је побеђивао боље пласиране и фаворизоване такмичаре. Пласман на пето место је резултат вредан сваке пажње и показатељ одличног, систематског и континуираног рада у Џудо савезу Србије и Џудо клубу Црвена звезда чије боје брани Страхиња Бунчић.

После борбе за бронзу, српски џудиста није крио жал за медаљом.

Није требало овако да се заврши. Досудили су вазари а није требало. Жао ми је јер сам осећао да је данас тај дан и заиста сам пружио максимум и то се видело у свакој секунди сваког мог меча. Свима у екипи желим сву срећу у наставку такмичења и знам и уверен сам да је ово година за медаље. Настављамо даље, следећа станица је Лос Анђелес рекао је Страхиња Бунчић.

Владимир Јовичић, селектор репрезентације и шеф Стручног штаба ЏК Црвена звезда, истакао је да је Бунчић не само приказао максимум већ и превазишао самог себе.

Био је одличан, бриљантан. Није имао страха ни од једног такмичара и побеђивао је одличне борце, боље рангиране од њега. На жалост на самом крају недостајало је мало спортске среће -рекао је Владимир Јовичић.

Од самог почетка учешћа на олимпијском турниру Страхиња Бунчић, репрезентативац и Звездин првотимац, иначе дебитант на Играма, показао је изузетну храброст и мудрост, од првог меча са одличним Азербејџанцем Јашаром Најафовим кога је победио на вазари. У дуелу са фаворизованим Најафовим (петим са СП у Бакуу) Бунчић није дозволио противнику да покаже шта све може. Страхиња и Најафов су свакако били преопрезни због чега су у првом мунуту меча обојица добили по шидо. Страхиња је наставио паметно, што је пратио и Најафов што је арбитар казнио, јер је проценио као борбу без реалне акције, па су обојица на минут у 45 секунди добили и други шидо. У ситуацији у којој више није било места калкулацији, Бунчић је кренуо оштро и из акције у акцију, на само 32 секунде до краја пласирао једну од својих специјалки, бацање суми -гаеши чиме је добио вазари и тактички држао предност до краја меча.

Изузетну смиреност и храброст Страхиња је показао и у осмини финала са Италијаном Матеом Пирасом. Пирас одличан, брз, крајње неугодан борац у првом колу ипоном је савладао Перуанца Хуана Постигоса. Ипак наш Страхиња није дозволио изненађење и од почетка меча наметнуо је “лаки пресинг”. Арбитар међутим није био задовољан па им обојици додељује по шидо. На минут до краја Страхиња је непогрешиво осетио моменат и пласирао бацање које је оцењено вазаријем који му је на жалост одмах потом и одузет. После само десет секунди Звездин првотимац је изненадио Пираса и непогрешиво пласирао уронаге технику за вазари а потом наставио акцију у партеру до неких 25 секунди до истека регуларног дела меча. До краја борбе, успео је Страхиња да паметно исконтролише изузетно опасне нападе Италијана који више није имао шта да изгуби. Бунчић је тактички мудро завршио борбу у своју корист.

На жалост, у четврфиналу, нашег храброг Страхињу изненадио је одлични Молдавац Денис Виеру који ипоном завршава овај дуел чиме је српски џудиста отишао у репасаж. Таџекистанац Нурали Емомали предао је Страхињи први меч репасажа, чиме се Бунчић директно пласирао у борбу за бронзано одличје.

Одличан је био Страхиња у дуелу са Казахстанцем Гусманом Киргизбајевим. Наметнуо је свој темпо чиме је Киргизбајев зарадио први шидо. Меч врхунских џудиста био је буквално рововска борба у којој потом и српски репрезентативац добија шидо. Ипак све се разрешило у последњих 15 секунди, када Казахстанац користи тренутак непажње и баца Бунчића за вазари.

За Страхињу Бунчића учешће на Играма није завршено. Звездиног првотимца као и остале чланове олимпијског џудо тима очекује учешће у екипном (микс) надметању 3. августа. На татами 29. Јула излази наша Марица Перишић у конкуренцији до 57 килограма којој ће противница бити Манита Шреста Прадан из Непала.

Претходни текстРасписан јавни конкурс за јубиларни логотип 80 година СД Црвена звезда
Следећи текстЖабић и Мајдов спремни за олимпијски татами