Генерација 1974. награђена поклонима и овацијама са трибина

22

КК Црвена звезда је давне 1974. године исписала своје име златним словима у историји европске кошарке!

Црвено-бели су 2. априла 1974. године у Удинама освојили свој први и за сада једини трофеј у европским такмичењима, и то тријумфом над чехословачком екипом Спартак Збројовка из Брна резултатом 86:75. Био је то и први трофеј неког српског кошаркашког клуба у европским такмичењима!

Судбина је хтела да црвено-бели играју последњу евролигашку утакмицу ове сезоне свега два дана након годишњице, те је по свој прилици било да се током сусрета са Олимпијакосом поздраве хероји нашег клуба, који су обрадовали не само све Звездаше те давне 1974. године, већ и целу нацију.

КК Црвена звезда Меридианбет потрудио се да се свечарска атмосфера осети пре почетка саме утакмице и око Београдске Арене. На платоу Београдске Арене налазила се поставка, где су навијачи могли ближе да се упознају са свим детаљима из сезоне 1973/74, како је текао пут до наше прве европске титуле, али и да уживо виде реплику трофеја освојеног пре пуних 50 година!

Поставка је била само почетак…

Неки од актера те утакмице и наших легендарних играча из давне 1974. године присуствовали су утакмици између Црвене звезде и Олимпијакоса, коју су наши првотимци играли у посебној гарнитури дресова дизајнираној специјално за овај догађај, а која на себи има златни беџ који је подсетник на овај за све нас Звездаше велики догађај. Ти дресови од 19 часова, одмах на почетку утакмице, нашли су се на хуманитарној аукцији о којој све детаљно можете прочитати у следећој вести.

Током паузе између полувремена, актерима великог финала који су исписали историју како КК Црвена звезда, тако и српске и европске кошарке уручене су посебне позлаћене плакете, као и дресови са њиховим бројевима и презименима који су идентични онима у којима је наш први тим играо утакмицу против Олимпијакоса.

Позлаћене плакете Славнићу, Вучинићу, Ракочевићу, Лазаревићу, Пешићу, Жугићу и Латифићу уручио је председник нашег клуба Небојша Човић, посебно израђене дресове за златним беџом председник УО Жељко Дрчелић, а посебне заставице и значке директор клуба Немања Васиљевић;

Оправдано одсутни били су Капичић, Симоновић, Сарјановић, Јовашевић, али ће и њима накнадно бити уручене плакете и дресови.

Као што и приличи таквом тренутку, уследило је и заједничко сликање свих присутних актера те утакмице која остаје за дуго сећање и понос свих нас Звездаша, а они у хали наградили су присутне играче скандирањем и овацијама!

КК Црвена звезда – Ракочевић, Лазаревић, Сарјановић 4, Пешић, Живковић 8, Јовашевић, Капичић 23, Симоновић 19, Вучинић 12, Латифић, Жугић, Славнић 20;

КК Црвена звезда Београд – КК Збројовка 86:75
Да се памти за сва времена!

Све фотографије су доступне за коришћење уз потпис: КК Црвена звезда Меридианбет (Ђорђе Костић)

Претходни текстКарте за ОФК Вршац од суботе у онлајн продаји
Следећи текстАвдић, Милосављевић и Максимовић прикључени првом тиму