Црвена звезда Меридианбет после велике борбе и неизвесне завршнице поражена од Олимпијакоса

14

Кошаркаши Црвене звезде Меридианбет поражени су у утакмици 33. кола Евролиге од екипе Олимпијакоса резултатом 86:89 (14:23, 25:19, 25:21, 22:26).

У спектаклу какав је и најављиван, видели смо одличну кошаркашку представу, велику борбу и неизвесност до самог краја. Ипак, гости су успели да обезбеде предност у самом финишу утакмице и и упишу 21. тријумф ове сезоне.

Осим резултатског значаја, утакмица са грчким тимом била је посебна за сваког Звездаша због још једне ствари – прослављено је 50 година од првог и за сада јединог европског трофеја нашег клуба!

Током паузе између полувремена, актерима великог финала који су исписали историју како КК Црвена звезда, тако и српске и европске кошарке уручене су посебне позлаћене плакете, као и дресови са њиховим бројевима и презименима који су идентични онима у којима је наш први тим играо утакмицу против Олимпијакоса.

Позлаћене плакете Славнићу, Вучинићу, Ракочевићу, Лазаревићу,Пешићу, Жугићу и Латифићу уручио је председник нашег клуба Небојша Човић, посебно израђене дресове за златним беџом председник УО Жељко Дрчелић, а посебне заставице и значке директор клуба Немања Васиљевић;

Оправдано одсутни били су Капичић, Симоновић, Сарјановић, Јовашевић, али ће и њима накнадно бити уручене плакете и дресови.

Гостујући састав је нешто боље ушао у меч. Стекли су атинско црвено-бели рану предност, па су их домаћи играчи константно јурили. Међутим, нити у једном тренутку нису изабраници Јаниса Сферопулоса помишљали на предају.

Иако је резултат после првих 10 минута игре у Београдској Арени био 14:23, већ током друге четвртине кошаркаши Црвене звезде показали су жељу, упорност и огроман таленат, а све је то резултирало смањењем заостатка на свега три поена, колико је било после првог полувремена – 39:42.

Током треће четвртине домаћи састав се потпуно разиграо – погађали су скоро сви и скоро све. Три тројке Немање Недовића и одлично сналажење Џоела Боломбоја под кошем јесте оно што је окренуло ток утакмице. Као шлаг на торту дошла је тројка Милоша Теодосића на пет секунди до истека 30. минута игре, којом је КК Црвена звезда прешао у вођство – 64:63.

Водила се велика борба у последњој четвртини, играло се по принципу “кош за кош”, али су гости ипак на крају успели да обезбеде какву-такву предност и из Београда оду са новим тријумфом.

Најрасположенији у црвено-белом табору били су Адам Ханга и Џоел Боломбој са по 19 поена, пратио их је Рокас Гедраитис са 16, док је Немања Недовић додао један мање.

У тиму из Пиреја највише се истакао Мозес Рајт са 20 поена, док су по 12 додали Папаниколау и Вилијамс-Гос.

Изјава Јаниса Сферопулоса: – Видели смо дерби, борили смо се до самог краја. Олимпијакос је боље започео меч. Полако смо пронашли ритам на обе стране терена. У трећој деоници смо водили, борили смо се у четвртој, детаљи су одлучили, као што сте видели. Један промашај, скок, тежак шут који су погодили они. Дали смо максимум за победу. Нажалост, нисмо победили, немам замерке, играчи су урадили све. Као закључак, желим да се боримо и у последњој утакмици у Евролиги, па у АБА лиги и онда да се фокусирамо на плеј-оф. Ово је посебан дан за наш клуб због сећања на први трофеј после 50 година. То је нешто што млађе генерације треба да знају и битно је за историју клуба.

Црвена звезда Меридианбет: Смарт, Теодосић 6 (8ас), Ханга 19, Давидовац 1, Митровић 8, Лазић, Боломбој 19 (12ск), Илић, Недовић 15 (4ас, 4ск), Гедраитис 16 (1/4 за три, 7ск), Гилеспи, Јаго 2

Олимпијакос: Вокап 12 (5ас, 4ск), Гос 10 (6ас), Рајт 20 (4ск), Кенан 3, Ларенцакис 2, Лонг 5, Фал 4 (6ас, 5ск), Папаниколау 12 (6ас), Браздеикис 3, Петерс 9 (3ск), Сикма 2, Мекисик 7

Претходни текстЈубилеј велики, дрес уникатан, мисија хуманитарна! (Аукција дресова КК Црвена звезда Меридианбет)
Следећи текстНајава преноса – Омладинци и кадети желе да наставе серију тријумфа