Обележено 45 година од прве титуле шампиона Европе

225

Данас је 29. март 2024. године. Прошло је тачно 45 година од када су кошаркашице Црвене звезде освојиле титулу шампиона Европе, прву у историји Спортског друштва Црвена звезда.

Чланице легендарне генерације, први тим кошаркашица Црвене звезде, чланови Управног одбора СД Црвена звезда и пријатељи клуба окупили су се у ресотрану у централној ложи Стадиона „Рајко Митић“, у организацији Спортског друштва Црвена звезда, и евоцирало успомене на изузетан успех који су оствариле Зорица Ђурковић, Софија Пекић, Вукица Митић, Јасмина Милосављевић, Наталија Бацановић, Биљана Марковић, Гордана Вукмировић, Анђелка Вукмировић, Споменка Мрђеновић, Јасмина Калић, Весна Ковачевић, Драгана Пандуров, Драгана Марковић, први тренер Страхиња Алагић и помоћни тренери Петроније Зимоњић и Зоран Ковачић.

Златним словима у историји Црвене звезде остао је забележен 29. март 1979. године, када су Звездине „балерине“ у Шпанији у Ла Коруњи убедљиво победиле мађарског првака екипу БСЕ из Будимпеште са 97:62.

Након што су се присутни подсетили у специјално припремљеном видео материјалу изузетног успеха, званице је поздравио Звездан Терзић, председник Управног одбора СД Црвена звезда.

Пре свега желим да вам се захвалим што сте дошле у свој дом, на наш позив, да обележимо један велики јубилеј. На данашњи дан, пре 45 година, постале сте шампионке Европе. И то је било по први пут у историји југословенске кошарке да се неки клуб са ових простора попне на врх Европе. Сећам се тог дана, био сам дечак од 13 година, с обзиром да сам одрастао три куће од Соње Пекић и колико су нам радости донеле тог дана. Надам се да ће обележавање оваквих јубилеја стално подсећати будуће нове генерације, а видим да су све садашње кошаркашице ту и имају на кога да се угледају и то треба да буде узор и пут за освајање нових трофеја. Читали смо ових дана много ваших изјава где сте рекли да није само 29. март био тако важан, него сви дани у сезони који су претходили том путу на врх Европе. Још једном желим да вам се захвалим у име Спортског друштва Црвена звезда и у своје лично име кажем велико хвала што сте по први пут нашој црвено-белој породици донели трофеј шампиона Европе – истакао је Звездан Терзић.

Спортско друштво Црвена звезда припремило је специјалне плакете које су Звездан Терзић, председник Управног одбора Спортског друштва и Стојан Вујко, председник Скупштине СД Црвена звезда уручили Звездиним грацијама, шампионкама Европе Зорици Ђурковић, Јасмини Јасни Милосављевић, Анђелку Вукмировић Радуловић, Јасмини Калић, Весни Ковачевић, Споменки Мрђеновић, Софији Пекић и Зорану Ковачићу, асистенту тренера.

Желела бих у име мојих дивних другарица, најтрофејније генерације из богате историје нашег кошаркашког клуба и у име целог Кошаркашког клуба женског да се захвалим што сте дошли у оволиком броју, да се захвалим Спортском друштву Црвена звезда, нашој великој црвено-белој породици што нам је уприличила овакав спектакуларан догађај. Ми тада нисмо биле ни свесне шта смо урадиле те давне 1979. године, али после свега што смо данас доживеле тек сада нам је заправо јасно да смо биле прве у много чему. Прве смо донеле титулу шампиона Европе у црвено-белу породицу, први кошаркашки клуб који је то урадио и не само у Србији већ у читавој Југославији. Хтела бих да кажем да смо ми тих 6 година заиста живели као једна породица. Углавном се тим није мењао, долазила је по једна играчица из наше јуниорске селекције. Ишле смо из победе у победу и екипа је имала такав победнички менталитет и уопште није било питање да ли ћемо победити, него колика ће бити кош разлика. Никада до тада једно финале Купа шампиона није завршено са толиком разликом у корист једног тима. Надам се да ћемо се још окупаљти и да ћемо славити и даље.Први пут за 45 година, од када смо освојиле Куп шампиона Европе да смо добиле нешто овакво и заиста се захваљујемо Спортском друштву Црвена звезда зато што сада заиста имамо доказ да можемо да показујемо нашој деци и унуцима да смо биле прваци Европе, а не да их упућујемо на новинске извештаје, на интернет итд. Хвала, ово нам јако пуно значи – истакла је Анђелка Вукмировић Радуловић.

Спортско друштво Црвена звезда је 4. марта ове године прославило 79. рођеднан , а на свечаности у Медија центру стадион „Рајко Митић“ по 59. пут проглашени су најбољи клубови и спортисти црвено-беле породице. У нашем традиционалном избору најбољих Управни одбор СД Црвена звезда је донео одлуку да легендарној кошаркаици Софији Пекић додели Награду за животно дело. На жалост, Софија је тада била спречена да присуствује свечаности, па јој је признање сада уручио Владимир Петровић Пижон, четврта Звездина звезда и добитник Награде за животно дело 2018. године.

Ово је заиста пријатно окупљање генерације која је донела први пехар шампиона Европе у нашу спортску кућу. На жалост, нисмо комплетне. Мени мањка и чика Браца Алагић и капитен Вукица Митић, али такав је живот. Желим Звезди да се захвалим и на овој плакети и на Награди за животно дело за моје ангажвање од 40 година у кошарци. Хвала још једном – рекла је Софија Пекић.

Дружење је настављено уз специјално припремљену торту и коктел нашим шампионкама Европе.

Претходни текстУ сусрет противнику – Јавор
Следећи текстПораз Звезде у Убу, следи мајсторица у Београду