Звездани моменти – Историјско прво место у групи Лиге Европе

31

Црвена звезда је у последњих седам година успела да се врати тамо где припада, у сам крем европског фудбала. Било је много успеха у годинама за нама, али један од највећих остварен је 2021/22, када је наш клуб ремијем са Брагом у Португалу (1:1) у последњем колу Лиге Европе, по први пут у историји завршио групну фазу неког европског такмичења на првом месту.

Изабраници Дејана Станковића су се те сезоне нашли у групи Ф Лиге Европе са Брагом, Мидтјиландом и Лудогорецом, а пред последње коло групне фазе, били су на првој позицији са три победе и по једним ремијем и поразом, односно десет освојених бодова. На пут у Португал, црвено-бели су кренули са императивом победе, с обзиром да нисмо зависили само од свог меча, јер су у исто време у Бугарској снаге одмерили Лудогорец и Мидтјиланд. Бугарски представник није имао никакве шансе да се пласира ни у Лигу Конференција, док су се Данци борили такође за прво место у групи, које води директно у осмину финала другог по реду такмичења на Старом континенту.

Утакмица је кренула како се и очекивало, нисмо видели превише ризика у првом полувремену, с обзиром да је улог био велики, па се без погодака отишло на паузу. Друго полувреме није кренуло добро по Црвену звезду, с обзиром да је већ у 52. минуту досуђен једанаестерац за Брагу након играња руком у шеснаестерцу после корнера домаћина, док је Галено био извођач, те постигао први гол на мечу. У том тренутку наш клуб је био у изузетно тешкој позицији, јер да је Мидтјеланд повео против Лудогореца, нашли бисмо се на тек трећој позицији. Ипак је све на своје место дошло у 70. минуту, када је након слободног ударца за наш тим Радован Панков повучен у казненом простору Браге, а Марко Гуида није имао дилему, те досудио пенал за Звезду. Одговорност је преузео Александар Катаи, опалио је по средини гола и поравнао резултат за ерупцију одушевљења. До краја меча смо се грчевито бранили предвођени Миланом Борјаном, Александром Драговићем, Страхињом Ераковићем… и успели да сачувамо злата вредан бод, који нам је обезбедио сигурно пролеће у Европи.

За то време, у Бугарској је завршен меч између Лудогореца и Мидтјиланда без погодака, те је наш клуб по први пут у својој историји, групну фазу неког европског такмичења завршио на првом месту, те изборио осмину финала Лиге Европе, што је било први пут да се Црвена звезда нађе међу најбољих 16 екипа неког европског такмичења још 1996/97, када је Дејан Станковић био предводник генерације која је копља укрстила са великом Барселоном.

Дефинитивно ће многи звездаши сезону 2021/22 памтити као најбољу у 21. веку, јер је наш клуб поред осмине финала Лиге Европе освојио и дуплу круну, другу узастопну.

Претходни текстРаспоред припрема Омладинске школе
Следећи текстЦрвено-бели путују за Подгорицу (понедељак, 17)