Милојевић: Квалитетна смо екипа, а кључ је био да играчима вратимо самопоуздање

22

Фудбалери Црвене звезде су окончали зимске припреме на Кипру и враћају се у Београд задовољни услед максималног учинка од шест победа. Шеф стручног штаба нашег тима Владан Милојевић је са осмехом резимирао све оно што је урађено у претходних 18 дана колико је екипа боравила на Кипру.

Задовољан сам јер смо одрадили све оно што смо планирали. Акценат је био на тактици и физичкој спреми, а опет смо желели и што боље да се упознамо са играчима и њихових способностима. Све је прошло у најбољем реду. Време нас је послужило, терени су савршени, хотел фантастичан. Играчи су давали све од себе, иако припреме нису лаке, а уједно су се упознали и са начином рада и захтевима мене и читавог стручног штаба – почео је Милојевић.

Биле су напорне ове припреме, јер је иза Звездиних играча 18 тренинга који су неретко трајали и дуже од 90 минута.

– Напорно је када се све то скупи, јер смо сваки дан тренирали и играли утакмице под умором. Што се резултата тиче, лично сам се фокусирао на то да упознам играче, њихове алтернативе позиције… Били смо у окрњеном саставу услед недостатака репрезентативаца, али и повреда. Букари је дошао недавно, а очекујем и остале убрзо.

Милојевићева жеља за овај прелазни рок била је да се смањи играчки кадар.

– Фокус на овом прелазном року је био тај да смањимо број играча, јер је заиста ростер био велики. Јесенас је била и Лига шампиона која је веома напорна. Сада желимо да направимо добар тим где сваки играч може да очекује шансу, уколико се избори.

Много талената има у првом тиму Звезде.

– Имамо доста талентованих и младих играча. Добили су шансу на утакмицама, али су и тренирали са искусним играчима, што мислим да је за њих највећи бенефит и ту на практичном делу могу да науче и виде како треба. Давали су све од себе, трудили се. Можемо да рачунамо на њих и драго ми је што сам их добро упознао. Једно је када играча гледате, а друго је када га тренирате и можете да видите његов карактер и понашање. Мислим да је лепа будућност пред њима.

После сваког тренинга је Милојевић остајао и додатно радио са младим играчима.

– Свако добије шансу коју треба да искористи. Верујем у младе играче, и знам добро како им је, јер сам и ја као фудбалер и тренер прошао Звездину школу. Знам колико им значи што су у првом тиму. Није ми тешко да останемо после тренинга и да кроз забавне игрице радимо на техничким елементима које треба да усаврше. Мој стручни штаб воли да ради и тренира, тако да ће то увек бити пракса, да се после тренинга остајемо са младим играчима.

Кључ је био да се играчима врати самопоуздање.

Кад сам дошао заиста су били „убијени“, и фалило им је самопоуздања. Играње у Звезди је притисак и одговорност, а често то странци не разумеју. Када дођете у велики клуб, очекује се да то буде сад и одмах. То је тешко у фудбалу, јер је непходно време. Ипак, у модерном фудбалу – нема времена. Покушавали смо да кроз причу то решавамо. Сви они су квалитетни играчи који су са разлогом дошли у Звезду. Треба им вратити самопоуздање. Ако играч то нема, није у стању да пружи максимум. То се ствара коректним односом и поверењем између тренера и играча, али и напорним радом.

Звезда је уписала шест победа и постигла 15 голова на припремама.

– Слабо пратим статистику. Искрено и не волим је нешто. Мени је сваки наредни тренинг изазов, а задовољан сам искораком који смо показали на пријатељским утакмицама. Није било лако, јер играчи треба да се привикну на наше захтеве и механизме. Сигурно може боље и биће времена да све пробамо. Проблем ми прави долазак нових играча и сада морамо да се вратимо на почетак. Оптимиста сам, надам се да ћемо све то довести до завидног нивоа.

Звезда пролећни део сезоне стартује 10. фебруара утакмицом са Вождовцем.

– Суперлига је сваке године све боља. Играли смо против Спартака и Младости које су две квалитетне екипе са добрим тренерима и такмичарски су настројени. Поред њих, имамо у Србији још екипа које се боре за Европу и доста њих је учествовало у групним фазама квалитетних такмичења, што је деценијама било незамисливо. Повећање буџета тих екипа доводи до добрих ствари. Оптимиста сам и мислим да ће бити изузетно пролеће.

Предан рад се наставља у Београду.

– Нећемо ништа мењати у раду, већ ћемо наставити у овом интензитету. Играчи су навикли на то. Што се тиче играча који треба да дођу, надам се да ће што пре, али знам да им значи репрезентација и желе да постигну успехе и тамо. Ђига треба да дође већ у суботу, а очекујемо после и Красоа и Хванга.

Позива Милојевић да навијачи на пролеће наставе да буду Звездин 12. играч.

– Нисам неко ко даје обећања. Могу да кажем навијачима, нашим Делијама, али и љубитељима Звезде да нас бодре, јер играчима треба подршка. Навијачи знају како се то ради и треба само тако да наставе, а ми ћемо да радимо наш део посла. Причао сам са играчима, идеја ми је била да им приближим за какав клуб играју и какве вредности су овде. У Звезди играте за навијаче и мора да се пружи максимум. Мора и да се тренира добро. Ми ћемо бити приземни као и до сад, а на терену ћемо пробати да дамо све од себе.

За крај је оценио припреме.

Задовољан сам односом играчима и свим што смо урадили. Услови су били фантастични. Хотел је високог квалитета, опоравак, исхрана, све што нам је обезбеђено за припреме, заиста одлично. Поред хотела смо имали и два терена са хибридном травом. Падала је киша често, али ниједан тренинг није прекинут због времена. Имали смо и теретану која је у хотелу и поред терена. Сматрам и да смо имали добре противнике за услове који су на Кипру, осим ове последње утакмице коју не бих да коментаришем. Све што смо планирали смо и урадили – закључио је Милојевић.

Претходни текстЦрвена звезда Меридианбет пред пуним трибинама на Барселону
Следећи текстУрош Сремчевић у Црвеној звезди