Јелић: Потенцијал Звездине академије ће заблистати у првом тиму

60

Директор фудбалске академије Црвене звезде – Никола Јелић је кроз интервју за званични сајт нашег клуба опширно говорио о раду Омладинске школе током претходних шест месеци.

Веома турбулентан период је иза нас, као што је то био случај претходних такмичарских година. Када су у питању наши јуниори, оформили смо нови и млад тим. Међутим, како је време пролазило играчи су се навикли на захтеве тренера Ненада Милијаша, а партије су биле све боље. Распоред утакмица на свака три дана је био веома “проблематичан” за млади тим до 18 година. Нажалост, током средишњег дела прве полусезоне, нисмо успели да пружимо игре какве смо очекивали. Дешавало нам се да прикажемо одличне роле против снажних противника у Лиги шампиона и Омладинској лиги Србије, а онда против релативно мање конкуретног ривала резултатски подбацимо. Разлог је сигурно физички умор, јер са врло младим играчима нисмо дорасли таквом интензитету такмичења. У финишу јесењег дела лиге смо победили три захтевне утакмице и одиграли нерешено са Манчестер Ситијем што је индикатор нашег квалитета – рекао је Јелић.

Челници наше фудбалске академије су извукли поуке и годину дана искуснији истичу да ће спремно дочекати наредне изазове.

– Полусезону смо успешно привели крају, док нам је следећи пут задатак да обезбедимо конкурентнију екипу која ће бити у домаћем првенству и у Лиги шампиона за младе. У најпрестижнијем такмичењу у Европи нам је недостајало и мало спортске среће. Одлазак Јована Мијатовића и Косте Недељковића у сениорски тим Црвене звезде, где су добили значајну минутажу, нас је учинио нарочито радосним и поносним. Са друге стране, значајно се умешао у то да на крају будемо не будемо други, већ трећи у групној фази. Уз њихов квалитет би сигурно прошли у нокаут фазу такмичења.

На старту сезоне некадашњи капитен Црвене звезде је промовисан за шефа стручног штаба јуниорског тима, а плодови рада легенде нашег клуба су већ уочљиви.

– Ненад Милијаш је допринео да комплетан рад у претходних осам година буде подигнут на још виши ниво. Кроз посвећеност и ауторитет је донео искорак нашој Омладинској школи. Заједно проводимо време у раду, некада од раних јутарњих па до вечерњих часова. Част нам је и од круцијалног је значаја да човек са таквим кредибилитетом буде укључен у све млађе категорије Црвене звезде. Потрудићемо се да што више бивших фудбалера прикључимо у раду са младима и у руковођењу наше академије.

Осврнуо се први човек Звездине Омладинске школе на резултате кадетске селекције, коју са клупе предводи реномирани стручњак Слађан Николић.

– Кадети су завршили полусезону са првој позицији услед гол разлике, али не и као јесењи прваци. Прошле такмичарске године смо изгубили титулу, иако смо имали исти број бодова. Зато истичем да нису јесењи шампиони. Изгубили смо од вечитог ривала, мада смо реално били бољи за тријумф од неколико голова разлике. Меч смо одиграли одлично, а може се рећи да је дерби био прекретница јер смо наставили са сјајним издањима. Чести прекиди првенства услед репрезентативних обавеза, потом наступање појединаца за старију селекцију, је мало пореметило екипу. Премда који год тим да је на терену, бољи је од свих ривала. Мислим да се по квалитету не доводи у питање ко је најбољи у лиги, али то морамо да пренесемо на терен. Последња утакмица против Чукаричког је то показала, јер смо убедљиво савладали ривала који има сјајну фудбалску академију и годинама претендује на шампионски пехар. Опет се враћам на претходне сезоне где смо били доминантнији, међутим нисмо освајали титуле.

Наш развојни тим – Графичар је направио историјски успех пласманом у осмину финала националног купа, док у првенству наступа као најмлађа екипа која је икад играла у Првој лиги Србије.

– Такође, турбуленције су нас пратиле у првом тиму Графичара, слично као са омладинцима и кадетима. Сезону смо почели са две победе против сјајних противника. У наставку су уследиле промене у тиму. Долазили су играчи који су на двојној регистрацији, а са само једним тренингом је тешко укомпоновати све линије тима. Посматрајући из друге визуре Јован Мијатовић, Коста Недељковић и Јован Шљивић су одиграли преко потребне минуте, иако на појединим дуелима нису били на препознатљивом нивоу. Међутим, на тај начин су добили подстрек, остали су у ритму и на крају су били спремни за први тим у тренутку када су добили шансу.

Директор наше Омладинске школе се радује будућој сарадњи са шефом стручног штаба првог тима – Владаном Милојевићем.

– Познавајући Владана Милојевића, који је Звездино дете, а такође је и радио у Омладинској школи, убеђени смо да ће пружити прилику играчима који су поникли иза југа Маракане. Радујемо се сарадњи са човеком који је синоним за Црвену звезду и верујемо да ћемо тек уживати у партијама младих фудбалера из наше академије у првом тиму.

Истиче Никола Јелић да Омладинска школа одлично функционише са менаџентом Графичара, а да се досадашња сарања испоставила као перфектна.

– Имали смо велики низ без победа, али смо се касније стабилизовали. Играли смо веома добро. Сви су укључени у рад Графичара, а долази нам велика подршка од председника клуба Слободана Говедарице, спортског директора Душана Анђелковића, који верују у овај пројекат, као и техничког директора Црвене звезде – Марка Марина. Сви смо подређени томе да наш развојни тим Графичар буде на вишем нивоу. У Купу Србије смо нажалост испали након пенала од вечитог ривала. Елиминацијом над Спартаком из Суботице и равноправном игром са Партизаном смо показали да Звезда може да се ослони играче који имају потенцијал да конкуришу за први тим. Успешна полусезона је иза нас. Сабраћемо редове, појачати екипу и сигуран сам да ћемо бити у горњем делу табеле.

Стигао је и осврт на рад преосталих млађих категорија Црвене звезде.

– У преосталим млађим категоријама Црвене звезде је извршена доселекција. Сматрам да у генерацијама 2008. и 2009. наш клуб има најбољи тим не само у Србији, већ и региону. У плану нам је да до лета доводемо још неколико играча. Створили смо веома добру базу, па са те стране имамо велики потенцијал за наредни период. Одласком неколицине тренера у инострансво, направили смо рокаде када су у питању стручни штабови селекција. Посматрајући генерације које долазе имамо огромне индиције да будемо доминанти у будућим сезонама. Циљ нам је да што више фудбалера стигне до првог тима Црвене звезде, као и да направимо искорак у Лиги шампиона за младе.

Свака пауза и прелазни рок са собом доносе промене, а Јелић отквира да ћа исте обележити структуру Омладинске школе.

– Одласком Ђорђа Чотре у стручни штаб Марка Неђића, отворило се место на позицији главног тренера омладинског тима Графичара. Исто је поверено Александру Јевтићу, некадашњем нападачу Црвене звезде и доскорашњем помоћнику Ненада Милијаша. Кадетску селекцију Графичара предводиће Милан Миленковић, који је у претходном периоду са клупе предводио млађе кадете Црвене звезде, док ће у наставку Немања Јокић тренирати ту генерацију. Ненад Милијаш и Слађан Николић ће и у наставку сезоне предводити наше омладинце, односно кадете.

Кроз примере бројних играча који су носиоци игре у првом тиму, али и оне који су остварили дечачки сан у актуелној сезони, Никола Јелић наглашава да ће Омладинска школа у будућности бележити још веће успехе.

Захвалио бих се на раду свим сарадницима, пре свега Ненаду Милијашу и координаторима Бојану Шиљеговићу и Миловану Митићу, тренерима Милану Савковићу, Дејану Шиљковићу. Такође, координатору базних селекција Владимиру Цвјетићанину, Немањи Бадњаревићу, као и тренирима голмана у првом тиму Црвене звезде – Душану Гашићу и Немањи Супићу. Наравно ту су и људи задужени за рад са играчима у “Елитној школи” – Борис Савић, Вујадин Савић, Милош Стојчев, Александар Стајковац, који су унели велики напор у индивидуалан рад са младим фудалерима. Огромно поверење смо добили од комплетне управе клуба. Надам се да смо кроз младе играче попут Владимира Лучића, Јована Мијатовића, Косте Недељковића, Јована Шљивића и преостале фудбалере који стасавају, међу којима су овосезонски дебитанти Вељко Милосављевић, Андрија Максимовић и Вељко Вукојевић оправдали њихово поверење и да ћемо у наредним годинама бележити још веће успехе – закључио је Јелић.

Претходни текстМарко Симоновић званично на позајмици у Бешикташу
Следећи текстЦрвена звезда Меридианбет спремна и на крилима велике победе чека утакмицу са Партизаном