Празник атлетике – Звезднин Новогодишњи митинг

57
Извор: АКЦЗ/@samodimitrije

Атлетски клуб Црвене звезда организовао је тринаесту годину заредом Новогодишњи митинг у атлетској дворани на Бањици. Никад веће и масовније интересовање за Звездин митинг. Рекордних 12 земаља, поред домаћина Србије, наступило је на последњем такмичењу у 2023. години. Угостили смо атлетичаре из скоро свих држава региона, али и из Француске, Ирана, Италије, Турске, Словеније и Уједињених Арапских Емирата.

Постављена су четири нова национална рекорда.

Лука Бошковић први је млађи јуниор у историји који је трку на 60 метара истрчао испод границе од седам секунди. Атлетичар Топ Џамп Београда и ученик Драгутина Топића победио је у финалу са 6.89 секунди. У истој трци Михајло Киш изједначио је претходни У18 национални рекорд Балше Милића од 7.07 секунди и тренутно дели друго место најбржих млађих јуниора. У истом дану Бошковић је поправио и сопствени национални рекорд у скоку удаљ, са 7.48 метара магичну границу померио је на 7.58 метара.

Извор: АКЦЗ/@samodimitrije

Ксенија Мркела и Каид Коца нови су власници националних рекорда до 14 година у дисциплини 800 метара. Атлетичарка Динамо из Панчева, победила је у трци на старије пионирке са 2:24.54. Док је млада звезда Новог Пазара, Каид, такође у трци са старијом конкуренцијом победио са 2:06.25 и своје име уписао у новију историју средњих пруга.

Највећи асови домаће и регионалне атлетике оправдали су епитете фаворита.

У скоку удаљ најдаљи одраз у песку оставио је Лазар Анић и то у последњем покушају. Атлетичар Радничког из Крагујевца златну медаљу освојио је са 7.77 метара.

Извор: АКЦЗ/@samodimitrije

Асмир Колашинац тријумфовао је изванредним хицем у бацању кугле. На првом такмичењу после скоро пет месеци бацио је 20.48 метара и најавио узбудљиву зимску сезону.

Браћа Кијановић у свом стилу још једном су показали доминацију у примарним дисциплинама. Алекса је победио на 60 метара са 6.79 секунди, док је Бошко на 400 метара истрчао 47.03 секунди за плаво-беле боје ОАК Београда.

Победница меморијалне трке Александар Обрадобић – Бамби, другу годину заједном, је Миа Вилд из Хрватске. Лични и државни рекорд поправила је на 8.22 секунди. Другопласирана у трци била је млађа јуниорка Звезде, Лена Милинковић, са 8.68 секунди.

Извор: АКЦЗ/@samodimitrije

Још један врхунски резултат постигао је скакач мотком, Иван Хорват, који је након предности од више од пола метра у односу на конкуренцију такмичење завшрио са прескочених 5.22 метара.

У конкуренцији сениорки на 60 метара победу је однела Фасихи Фарзанех. Већ домаћа атлетичарка из Ирана 2023. годину завршава победом са 7.41 секунди.

Атлетичар Северне Македоније, Јован Стојоски, поставио је најбољи рекорд ове сезоне на 200 метара. Злато је освојио са 21.90.

Новогодишњи митинг Атлетског клуба Црвена звезда из године у годину подиже ниво озбиљности и пружа најузбидљивији спортски програм.

Претходни текстЗвездиним Новогодишњим митингом испраћамо спортску 2023. годину
Следећи текстСрећна Нова година!