Осврт на успехе кроз Звездин календар 2023. године

31

ФК Црвена звезда је током календарске 2023. године функционисао пођеднако добро на свим пољима. Наставили су црвено-бели са друштвено-одговорним радом и финансијском стабилизацијом, док је најбоља публика на свету имала прегршт разлога за понос током протеклих 365 дана. Наши првотимци су освојили 34. шампионску титулу, а потом и Куп Србије што је заокружено са 13. дуплом круном. Тиме се ова генерација издвојила као јединствена у историји српског фудбала. Подизањем пехара намењеном прваку државе, Црвена звезда је аутоматски постала учесник групне фазе Лиге шампиона, те се још једном грб нашег клуба нашао међу 32 најбоље екипе у Европи.

Јануар

Јануар као почетак године са собом доноси новине и енергију за нове успехе. Наши фудбалери су отпочели припреме за пролећни део сезоне, а потом и одиграли контролне мечеве у Турској. Звездин зимски караван је најмлађе звездаше који су чланови нашег клуба обрадовао новогодишњим поклонима. На Божић смо посетили Прихватилиште, те децу одушевили даровима. Алекс Виго је истог месеца стигао у Црвену звезду. Такође, могли смо да се похвалимо успехом од 500 хиљада пратилаца на друштвеној мрежи ТикТок.

Фебруар

Други месец у години је са собом донео мноштво узбуђења. На старту је уследила премијера пролећне полусезоне – утакмица са Војводином 4. фебруара, коју смо посветили легендарном Синиши Михајловићу. Том приликом смо угостили чланове породице члана златне генерације из 1991. године на Маракани. Наши првотимци су носили дресове са посебним симболима у част чувеног “бомбардера у копачкама”, а део западне трибине од тада носи назив по легендарном фудбалеру. На мечу са Војводином смо угостили и малог хероја са Косова Стефана Стојановића и његову породицу. У фебруару су наши првотимци заједно са председником клуба Светозаром Мијаиловићем посетили Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, обрадовали их и уручили им црвено-беле поклоне. Уследиле су победе над Вождовцем, Чукаричким и Јавором…

Март

Месец март је посебно драг свим звездашима јер је управо тада рођендан наше Црвене звезде. На мечу са Новим Пазаром 4. марта смо уз ватромет и убедљиву победу прославили Звездин 78. рођендан. Гелор Канга је на том мечу славље улепшао 200. наступом у црвено-белом дресу. Наши фудбалери су почетком марта остварили победу на 169. вечитом дербију, када је Аргентинац – Алекс Виго поготком у раној фази сусрета био јунак утакмице. Првотимци нашег клуба су у марту били део “Црвено-беле вечери” у Бијељини и обрадовали звездаше из Републике Српске. Остварили смо јубилеј од 700 хиљада пратилаца на ТикТоку и преко 3 милиона пратилаца укупно на Звездиним друштвеним мрежама. Савладани су ТСЦ, Раднички из Сремске Митровице у Купу Србије, док смо ремизирали са Напретком. Такође, на пријатељском мечу против Алфа Модриче смо обележили 100 година постојања клуба из Републике Српске.

Април

Када се присетимо априла, верујемо да су свим звездашима срца испуњена поносом и радошћу. Црвена звезда је у априлу математички обезбедила 34. титулу! Лако су матирани Младост ГАТ, Спартак, Раднички 1923, ТСЦ и Чукарички, док смо одиграли без голова у вечитом дербију. Четврти месец у години су обележили и индивидуални успеси, па је тако Александар Катаи одиграо 200 утакмица и постигао више од 100 голова у Звезди, а Срђан Мијаиловић и Александар Драговић су уписали 100. наступ у црвено-белом дресу. Уочи Ускрса смо на Маракани угостили незбринуту децу, која су са нашим првотимцима и децом запослених украшавала ускршња јаја и добила разне поклоне. Поводом Светског дана аутизма смо на Маракани угостили малишане из Удружења за помоћ особама са аутизмом и заједно провели један незабораван дан.

Мај

У мају 2023. године смо се пођеднако радовали као и током минулог месеца. Црвено-бели су освојили шесту узастопну титулу, као и трећу дуплу круну у низу. Тиме смо још једном потврдили величину клуба и постали једини тим у српском, па и југословенском фудбалу који је успео да оствари поменути успех. Састали смо се у плеј-офу Суперлиге Србије са Напретком, Вождовцем, Војводином, екипом ТСЦ, Радничким 1923, Чукаричким и Новим Пазаром. Мирко Иванић је уписао 200. наступ у дресу Црвене звезде, чиме се нашао у одабраном друштву. На Тргу републике у Београду смо обележили најважнији датум у историји клуба – 29. мај, односно 32. годишњицу од чувеног Барија и подизања пехара Лиге шампиона. Тиме је званично отворен овогодишњи црвено-бели караван. Одржана је и сјајна манифестација „Звездин понедељак“, посвећена малишанима који су део Спортског друштва Црвена звезда. Такође, у Медија центру стадиона „Рајко Митић“ организована је 27. по реду акција давања крви, под називом „Црвено-бела крв“.

Јун

После краће паузе црвено-бели су 10. јуна упалили моторе подно северне трибине стадиона “Рајко Митић”. Као нови шеф стручног штаба Барак Бахар је кренуо у тренажни процес са играчима, а конкретно јун месец су обележила појачања. На верност Црвеној звезди се обавезао голман Омри Глазер, дрес са бројем 17 је задужио Жан Филип Красо, док је уговор парафирао и везиста Марко Стаменић. У црвено-беле редове је стигао и Питер Олањинка, дете нашег клуба Јован Шљивић је постао нова Звездина седмица, а летњи прелазни рок је обележио и долазак Едмунда Ада. За новог тренера омладинске селекције Црвене звезде је именован Ненад Милијаш, а током јуна су одрађене и летње припреме на Златибору, где су наши момци одиграли две контролне утакмице са репрезентацијом Ужица и Борцем из Бања Луке.

Јул

Звездин јул је почео путовањем у Русију, где су црвено бели у оквиру ПАРИ купа одиграли три утакмице и савладали Зенит, Нефчи и Фенербахче, те смо турнир завршили као првопласирана екипа. Главни терен стадиона „Рајко Митић“ је добио нову хибридну подлогу, на ком су само неколико дана касније црвено-бели тријумфовали над екипом ТСЦ и италијанском Фиорентином, у оквиру пријатељских мечева, чиме је направљена одлична увертира за старт домаћег шампионата. Сезону у Суперлиги смо отворили на Маракани тријумфом против Војводине 30. јула. Пре сусрета Звездином Магику – Александру Катаију је уручена награда „Бора Костић“ за најбољег стрелца сезоне 2022/23. Такође, са поносом смо промовисали нови дрес за актуелну сезону. Стамени штопер Милош Дегенек је по трећи пут задужио дрес Црвене звезде, а четворогодишњи уговор је потписао талентовани крилни нападач Урош Кабић као појачање из новосадске Војводине.

Август

Наставила је Звезда да игра сјајно током августа у првенству, па смо редом славили на дуелима са Напретком, Младости из Лучана и Спартаком. Тријумфи су довели до тога да наш тим оствари најбољи старт у државном првенству од давне 1951. године. Реконструкција стадиона је обухватила замену столица и реновирање атлетске стазе, а радови су дефинитивно дали нови сјај највећем српском фудбалском објекту. Средином августа делегација нашег клуба је на велико задовољство обишла манастире и угрожене средине на Косову и Метохији и уручила им новчане донације, а тиме смо још једном показали да смо уз српски народ. Такође, ФК Црвена звезда је одлучио да награду од освајања „Пари купа“ у Санкт Петербургу која износи 50 хиљада евра донира Народним кухињама на Космету. Стигао је нови потпис на Маракани, јер је талентовани штопер Андреј Ђурић продужио уговор са клубом у ком је поникао. Крајем месеца одржан је жреб за Лигу шампиона у Монаку, а спортска фортуна је одредила да ћемо играти у групи Г са Манчестер Ситијем, РБ Лајпцигом и Јанг Бојсом.

Септембар

Септембар је увек посебан за све заљубљенике у црвено-беле боје, с обзиром на то да првог дана деветог месеца у години славимо рођендан Маракане. Наша кућа је напунила 60 година, а против Новог Пазара смо уз слављеничку атмосферу и победу обележили важан датум за све звездаше. Последњег дана прелазног рока имали смо задовољство да промовишемо три нова појачања. На адресу Љутице Богдана 1а су пристигли репрезентативац Јужне Кореје – Ин Бом Хванг, стамени дефанзивац Насер Ђига и нападач Шериф Ендиаје. Поред тога 10 малишана из Омладинске школе Црвене звезде је продужило уговоре са нашим клубом. Уследили су бројни изазови, а састали смо се са Чукаричким, па потом јуначки одиграли у Енглеској са актуелним шампионом Европе – Манчестер Ситијем у првом колу групе фазе Лиге шампиона. Остаће уписано да је први гол за наш тим у престижном такмичењу постигао Осман Букари. Чувар мреже Омри Глазер је понео ласкаво признање рекордера по одбранама у Лиги шампиона у историји овог такмичења. Јуниори Звезде су одмерили снаге са вршњацима из Ситија, али су претрпели пораз. За сам крај месеца савладали смо Раднички Ниш на стадиону “Рајко Митић”. Драган Мрђа, као некадашњи центарфор и миљених навијача, је промовисан као појачање у скаутинг тиму Црвене звезде. Када су у питају друштвене мреже званични Инстаграм налог Црвене звезде је достигао бројку од 600 хиљада пратилаца. Никола Јелић је званично промовисан у директора Омладинске школе нашег клуба.

Октобар

Првог и другог дана октобра на Маракани је успешно спроведена акција “Црвено-бела крв”, 28. пут. Наш клуб је у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије прикупио укупно чак 821 једину крви. Пред готово 48 хиљада навијача на стадиону “Рајко Митић” фудбалери Црвене звезде су ремизирали 4. октобра са Јанг Бојсом резултатом 2:2 у другом колу групне фазе Лиге шампиона. Брзоноги Осман Букари је добио награду за играча меча, а касније се нашао у идеалном тиму кола Лиге шампиона. Тиме је Звезда званично одиграла 100. меч у Лиги шампиона од постојања клуба. У конкуренцији јуниора Звезда је против истог ривала однела победу са 2:1. Уследили су тријумфи у сениорској конкуренцији над Радничким 1923, Трајалом у националном купу, Јавором и ИМТ-ом. Треће коло најпрестижнијег европског фудбалског такмичења смо одиграли у Немачкој против РБ Лајпцига, где смо нажалост претрпели пораз. Средином десетог месеца ФК Црвена звезда је званичио представио један од најбољих фудбалских пројеката. У Медија центру стадиона “Рајко Митић” 25. октобра потписали смо партнерство са компанијом “Доллy Белл”, која представља нову еру кулинарског луксуза. Делегација Црвене звезде предвођена генералним директором Звезданом Терзићем посетила је Свету гору, односно манастир Хиландар, као једну од највећих српских задужбина где нас је угостио игуман Методије.

Новембар

Новембар је донео бројне изазове црвено-белима, те сусрете са екипом ТСЦ, Радником, РБ Лајпцигом на Маракани, Железничаром, Војводином и Јанг Бојсом у Берну. Могло је и другачије против немачког представника на нашем терену, поготово у другом полувремену када је Звезда имала и више од игре, али су гости били присебнији у кључним тренуцима. Тада 200. гол за Црвену звезду у Лиги шампиона је заправо био дело дефанзивца гостујуће екипе Хенрикса, који је неспретно реаговао након центаршута Канге са левог бока. Иако је наш клуб претрпео пораз велики јубилеј остварио је Милан Родић заигравши по 40 пут са Црвеном звездом у Лиги шампиона. Истог дана, упркос одличној игри и наши јуниори су изгубили дуел против вршњака из Лајпцига. ФК Црвена звезда је 20. новембра у клупском Музеју обележио јубилеје – 55 и 65 година од освајања Средњоевропског купа, на којем су некадашње генерације играча тријумфовале 1958. и 1968. године. За Међународни дан борбе против насиља над женама, 25. октобра, смо посетили Сигурну кућу. Испред Црвене звезде припаднице лепшег пола су обишле легенде клуба Драгиша Бинић и Бошко Ђуровски. На самом крају месеца Звезда је остала без спортске фортуне у Швајцарској, па су тако претрпели пораз фудбалери Црвене звезде од Јанг Бојса у оквиру петог кола групне фазе Лиге шампиона. Ноћ у Берну са несвакидашњим сценаријом у ком наши првотимци нису искористили сијасет прилика пред голом домаћина, довела је до утиска да су црвено-бели остали без среће на вештаку “Ванкдорфа”.

Децембар

Чак шест дуела су одиграли Звездини првотимци током децембра. За сам крај године састали смо се са Напретком, Радничким из Ниша, лучанском Младости, Манчестер Ситијем у Лиги шампиона, Спартаком и Партизаном. Остаће упамћен 13. децембар и дуел пред крцатом Мараканом са актуелним прваком Европе, где нам је поново мало среће недостајало да дођемо до подвига. Традиционално 8. децембра Црвена звезда је обележила тренутак када је подигла пехар намењен освајачу Интерконтиненталног купа и попела се на кров света. Пре 32 године у финалу смо савладали чилеански Коло Коло пред 60 хиљада гледалаца у Токију са високих 3:0. Победом против Младости играчи Црвене звезде су успели да направе низ од 122 утакмице без пораза на Маракани у првенству, чиме смо и званично тада поставили светски рекорд, и престигли Реал Мадрид. Андрија Максимовић је на мечу са Радничким из Ниша у осмини финала националног купа постао трећи најмлађи дебитант, с обзиром на то да је са 16 година, шест месеци и једним даном одиграо утакмицу за први тим. ФК Црвена звезда је 16. децембра 2023. године обележио годину дана од смрти легенде нашег клуба – Синиша Михајловића. Мајстор слободних удараца је сишао са животне сцене 16. децембра 2022. године након дуге битке са тешком болешћу. Јован Мијатовић је на дуелу против Суботичана исписао историју с обзиром на то да је постао најмлађи играч Звезде који је на првенственим утакмицама постигао хет-трик са само 18 година, пет месеци и пет дана, чиме је престигао легендарног Дејана Станковића. Талентовани десни бек и стандардан првотимац Црвене звезде – Коста Недељковић је 24. децембра продужио уговор са вољеним клубом на још четири године. Владан Милојевић је званично промовисан 22. децембра у Медија центру стадиона “Рајко Митић” за новог тренера Црвене звезде. За крај године Звездин новогодишњи караван је поново обрадовао бебе рођене у 2023. године. Преко 400 најмлађих чланова црвено-бели Деда Мраз је обишао широм Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Претходни текстНапад – Мијатовић за историју
Следећи текстУбедљива победа Црвене звезде Меридианбет за крај 2023!