Давид Матлак вицешампион света!

99

Бахреин је био домаћин светског Гранд финала у картингу, где су се од 2. до 9. децембра 2023. године такмичили и картингаши Србије.

Екипу Србије су представљала и два Звездина такмичара Давид Матлак у две класе Ротакс Мини Макс и Ротакс Е10 (електро погон) и Никола Тошић у класи Ротакс ДД2, као и још два репрезентативца Урош Богданић у класи Ротакс Јуниор и Андреј Петровић у класи Ротакс Сениор.

Давид је прво наступио у класи Ротакс Мини Макс и после не баш најбољих квалификација, где је заузео 40. место (тј. 20. у својој групи), од 72 такмичара, имао је тежак посао да кроз квалификационе „хитове“ избори место у финалу. Нажалост, у једном од тих хитова имао је удес где је са 14. позиције пао на последње 36. место и то му је одузело доста бодова и спречило да се нађе у финалу. Уследио је његов наступ у класи Е10 и после пол позиције у квалификацијама и велике борбе током целе трке, у последњем кругу прави малу грешку и пролази други кроз циљ. Прво историјско победничко постоље за Србију и Црвену звезду!

Други звездаш из репрезентације, Никола Тошић у класи ДД2 и по трећи пут за редом у квалификацијама на Гранд финалима има пех, где му се увукла главчина левог точка и тако изгубио геометрију на картингу, па је заузео тек 31. место у групи, односно 62. укупно од 72 возача. Слично као и Давид, морао је кроз „хитове“ да се пробија напред и евентуално избори финале, што је после лоше стартне позиције било баш тешко остварити. Одличном вожњом у хитовима надокнађује доста позиција, али оне нису биле довољне за финале. На крају заузима 39. место где му је финале измакло за пар бодова.

Српски возач Урош Богданић у класи Јуниор, је у квалификацијама био 36. укупно и после „хитова“ се пласирао у велико финале. Финале је одлично одвозио и пробио се до 16. позиције.

Највећи успех остварио је Андреј Петровић у класи Ротакс Сениор који је показао да је у спорту све могуће. У велико финале је ушао као 23. возач у укупном пласману. У финалу улази без притиска и са мало је рећи одличном вожњом, из круга у круг се пробијао ка водећој групи. После 21 круга, колико се возило финале, заузима већ тада сјајно пето место. После трке је установљено да два возача, односно њихови картинзи нису били технички исправни и добијају пенализацију, а друга два су такође кажњена јер су у последњем кругу пресекли стазу што је онемогућило Андреја да их претекне. Уложен је приговор који је комисија уважила и Андреј се пење на највиши степен победничког постоља и исписује историју као први победник из Србије на неком светском такмичењу.

Спортско друштво Црвена звезда честита картингашима Србије и Црвене звезде на изванредним резултатима на Гранд финалу!

Претходни текстКарте за Манчестер Сити за север и југ доступне на дан утакмице
Следећи текстШљивић и Максимовић блистали против Манчестер Ситија