Београд угостио рекодран број чланица, учесница Конгреса ЕЏУ

27

Непосредно пред завршни догађај у календару европске џудо породице, елитног клупског такмичења, Лиге шампиона, у Београду је одржан редовни 75. у низу, Конгрес ЕЏУ. Домаћин овог еминентног скупа је Џудо савез Србије на челу са председником Иваном Тодоровим.

Госте Београда, учеснике Конгреса, у име Џудо савеза Србије поздравио је Иван Тодоров председник ЏСС и пожелео им пријатан боравак у нашој земљи.

На редовном Конгресу сумирани су резултати рада током 2023. године и то у присуству делегата из 49 држава, што представља рекордан број чланица Европске џудо уније.

Драго ми је да смо се окупили у овако импресивном броју у Београду и то у сезони у којој обележавамо 75 година успешног рада и деловања. Прославили смо заједно неколико дивних јубилеја, и због тога сам веома поносан на све вас. Ми смо један велики тим, а успеси које постижемо су резултат нашег заједничког рада. То што смо тим је искључиво наш успех. На крају крајева, ми сви служимо само џудоу. Можда је ово тренутак да вам одам тајну, да ми ми мењамо наш стил у последњих годину и по дана, мењамо нашу стратегију. Више смо концентрисани на квалитет, јер имамо обавезу да развијамо џудо што је више могуће. Иако смо у претходном периоду били фокусиrани на припреме за Олимпијске игре и квалификације, на чему ћемо и даље радити, план је да се више посветимо џудоу и у другим аспектима.

Ласло Тот истакао је да је импозантaн успех постигнут у у промоцији и развијању џудоа у свету.

Ништа од овога не би било могуће без наших спонзора, који максимално помажу џудоу на свим нивоима, па бих се овом приликом и њима захвалио. Уз њихову помоћ све постојеће проблеме решавамо у најкраћем могућем периоду. Нагласио бих да смо дубоко смо против свега што нема везе са фер-плејом и што није у духу џудоа. Управо зато истакао бих да је Европско првенство у Монпељеу, показатељ да и саме Олимпијске игре у Паризу 2024. године могу протећи на најбољи могући начин и без било каквих проблема– рекао је Ласло Тот који је искористио прилику и поздравио почасног госта Конгреса Зорана Гајића министра спорта у Влади Републике Србије који је био почасни гост.

Министар Гајић се званично обратио делегатима Конгреса ЕЏУ , истакавши важност овог спорта који захтева различите моторичке способности, у којима на специфичан начин долази до пуног изражаја способност спортисте у тренингу и такмичењу.

Заиста ми је велика част и задовољство да вам се обратим јер моје лично мишљење је да смо ми сви спортски људи широм земаљске кугле једна велика породица, и надам се да ће ваш боравак у Београду у оквиру вашег 75-ог конгреса и Лиге Шампиона заиста вам остати у јако лепој успомени. Држава Србија је заиста земља спорта, неки од вас то знају, неки ће можда чути, али овде је спорт нешто што је далеко више него што је уобичајено. Ово је нека врста религије, ово је нека врста љубави, ово је интересовање од рођења па до смрти свих наших људи који живе на овим просторима. Тако да сам ја сигуран да ће и конгрес и организација овог такмичења заиста бити таква да ћете то врло добро и позитивно запамтити. Да је то тако, убеђује ме пре свега руководство наше Џудо федерације на челу са господином Тодоровим, уз велику помоћ спонзора господина Стојана Вујка -рекао је министар Гајић.

Министар Гајић, некада и сам трофејни тренер учесницима Конгреса пренео је и свој лични осврт на значај борилачких спортова а посебно џудоа.

По вокацији сам студент Факултета за физичку културу и врло добро се сећам, и нама је усађено у нека стара времена кад смо били млади, и васпитавани смо да схватимо шта су борилачки спортови, које бенефите борилачки спортови доносе, пре свега џудо. Имали смо одличне професоре који су нам објаснили, и моја генерација зна за кодо-кан, зна за филозофију џудоа, зна за велике шампионе ондашњег времена. Тако да вам изражавам још једном велико поштовање ка вашем спорту, и уопште ка улози коју ви пре свега имате у васпитању младих поколења, јер сваки млади шампион у борилачким спортовима, поготово у џудоу је једна интегрална, комплетна и велика личност која је изузетно позитиван члан сваког друштва-закључио је министар Гајић.

Претходни текстТесан пораз и одлични Гиедраитис у Виторији
Следећи текстТот: Учимо од најбољих