Приче о Звездиним трофејима – Турнир у Лајпцигу

31

Фудбалски клуб Црвена звезда је био учесник пријатељског турнира у Лајпцигу 2004. године, поводом отварања ,,Ред бул арене”, некадашњег „Централног стадиона“. Црвено-бели су били бољи од тадашњих првака Белгије и Немачке, екипе Брижа и Вердера, након чега је нашим фудбалерима уручен ,,Трофеј Лајпцига”.

Црвена звезда је у припремном периоду за сезону 2004/2005, добила позив да учествује на турниру у Лајпцигу. Поред нашег клуба, на турниру се нашли Бриж, Вердер и домаћин Саксонија. Црвено-бели су завршили претходну сезону као освајачи дупле круне Србије и Црне Горе, па су са великим амбицијама отпутовали у Немачку. Екипа предвођена Марком Пантелићем, Бошком Јанковићем, Душаном Бастом, Николом Жигићем је била спремна да изађе на црту квалитетним екипама.

Први ривал био је Бриж, тадашњи шампион Белгије, а меч се играо 16. јула 2004. године. Изабраници Љупка Петровића су дошли до предности у 21. минуту, док је стрелац био Душан Баста. У 54. минуту је Славко Перовић надиграо Белгијанце и дуплирао предност Црвене звезде. Само два минута касније је Стоица смањио предност нашег тима. Тачку на ову утакмицу је ставио Дејан Миловановић, који је у 78. минуту поставио коначан резултат од 3:1.

Финални меч је одигран дан касније, односно 17. јула 2004. године. Црвено-бели су у последњој утакмици испред себе имали освајача купа и шампиона Немачке, екипу Вердера. Клуб из Бремена је тих година важио за један од најквалитетнијих тимова Европе. Црвена звезда је дошла до ране предности, а играо се 16. минут када је Марко Пантелић начео мрежу шампиона Немачке. Вердер је брзо одговорио, када је на сцену ступио чувени Мирослав Клосе, који је постигао два брза гола у размаку од само седам минута. Предност Немаца није дуго трајала, играо се 39. минут, када је Звездина ,,деветка” поново затресла мрежу ривала и поставила коначан резултат у регуларном делу меча од 2:2. Црвено-бели су били бољи након извођења једанестерца са 5:4, када је резервни голман Зоран Бановић успео да заустави ударац Магина са једанаест метара и донесе ,,Трофеј Лајпцига” у витрине нашег музеја.

Претходни текстДраговић капитен од поверења
Следећи текстЗвезда у голеади славила против ТСЦ-а