У сусрет Омладинској Лиги шампиона

36

Биће ово трећа групна фаза, а пето учешће укупно за јуниорску селекцију Црвене звезде у Лиги шампиона за младе, где ће се пулени Ненада Милијаша у текућој сезони састати са Манчестер Ситијем, РБ Лајцпигом и Јанг Бојсом.

Лиценцирала је Звезда 40 играча за највећу јуниорску клупску смотру на свету, а учешће ће имати фудбалери рођени 2005, 2006 и 2007. године, уз једног рођеног 2004 – Немању Видојевића. Уједно, уз најискуснијег, све очи биће упрте у првотимце – Косту Недељковића, Јована Шљивића и Јована Мијатовића који ће у зависности од обавеза у утакмицама сениорског тима, бити у прилици да помогну другарима из омладинаца. Велика су очекивања и од шеснаестогодишњег Андрије Максимовића који већ сада прави разлику у сениорима Графичара, али и од Алексеја Вукичевића, такође двојно регистрованог. Биће Милијаш на слатким мукама јер у тиму има и таленте попут Матеје Бубња, Андреја Петровића, Вељка Вукојевића, Вељка Милосављевића и друге који из кола у коло носе црвено-бели дрес у Омладинској лиги Србије.

Најбољи резултат, остварила је тада генерација 2002, која је предвођена Славољубом Ђорђевићем ушла у осмину финала Лиге шампиона за младе, што је и даље једини наш тим који је успео да презими у овом такмичењу. У дебитантском учешћу, тим Братислава Живковића није успео да прође групну фазу, а Марко Неђић такође два пута није успео да кроз стазу шампиона стигне до европског пролећа.

Сада, упркос томе што је група тешка, провеваја оптимизам да може да се надмаши резултат који је као тренер поставио некадашњи штопер нашег тима.

Најзвучнији ривал у групној фази је Манчестер Сити, тим који је уз сениорску, успоставио и потпуну јуниорску доминацију у Енглеској, те су у последње три године освајали првенство за играче до 18 година. Систем такмичења у Енглеској је такав да су тимови подељени на Северну и Јужну дивизију, и чији освајачи играју велико како би се утврдио шампион државе. И треће финале у низу, успешно су реализовали јуниори Манчестер Ситија и тријумфом од 2:1 над Вест Хемом (головима Џастина Обоаводуа), поново покорили Енглеску. Обоаводу је крилни нападач рођен 2006. године и наступа за селекцију до 21 године, али ће врло вероватно истрчати на терен и против нашег тима. Претњу нашем тиму представљаће и Џоел Ндала, као и Алфи Харисон, односно Џејден Хески, син некадашњег центарфора репрезентације Енглеске. Годину за нама у Лиги шампиона за младе, окончали су у осмини финала.

Један од највећих расадника талента у европском фудбалу је свакако РБ Лајпциг, те је за очекивати да поседују снажну јуниорску базу. Ипак, у сезони за нама, завршили су тек на седмом месту у северној дивизији коју је Херта освојила суверено. Но, Бундеслига за јуниоре је подељена у четири дивизије, па је на крају трофеј припао Мајнцу. Свакако се више очекивало од њих и у Лиги шампиона за младе, јер су такмичење завршили као трећепласирани у групној фази. Лајпциг има преко кога да запрети, с обзиром на то да су у нападу сјајни Тино Кауфман и Јаник Едуардо, док им леђа чувају Симон Ширак и капитен Елиас Ленц.

Јанг Бојс је у сезони за нама успео да презими у Лиги шампиона за младе, након што је прво елиминисао Домжале, а затим и шведски АИК после бољег извођења једанаестераца. Но, у фебруару 2023. године, пресудио им је РБ Салцбург и зауставио их, премда је утисак да Звезду чека још један озбиљан ривал у јуниорској конкуренцији. Но, у сезони за нама, титула им је тек измакла, па је Базел са четири бода више био освајач швајцарске Елитне лиге, како називају тамошње јуниорско првенство. Највећу претњу по наш гол би требало да чине Јанис Лути, као и Малик Деме, уз Јашара Дему.

19. септембар у 16 – Манчестер Сити – Црвена звезда

4. октобар у 16 – Црвена звезда – Јанг Бојс

25. октобар у 15:30 – РБ Лајпциг – Црвена звезда

7. новембар у 17 – Црвена звезда – РБ Лајпциг

28. новембар у 15:30 – Јанг Бојс – Црвена звезда

13. децембар у 15 – Црвена звезда – Манчестер Сити

Претходни текстСентеш после још једне драматичне завршнице победио Звезду
Следећи текстЗвезда помогла породици Обрадовић са Косова у изградњи куће