Звезда први пут од 1992. године директно у Лиги шампиона

45

Фудбалери Црвене звезде су у претходној такмичарској години остварили историјски успех освајањем 34. титуле домаћег првенства и уједно директним пласманом у групну фазу Лиге шампиона, први пут од 1992. године.

Током сезоне 2022/23 првотимци нашег клуба су навијачима приредили многе радости. Освојена је дупла круна, а Црвена звезда је већ у априлу постала први учесник групне фазе најквалитетнијег европског такмичења. Успех црвено-белих додатно добија на значају када се узме у обзир да је наш клуб након 1992. по први пут обезбедио директан пласман у Лигу шампиона и на тај начин потврдио европски ниво који га краси већ годинама.

После највећег резултата у историји клуба, који је остварен 1991. године када се Звездина златна генерација попела на европски и светски трон, следећи директан пласман је обезбеђен наредне сезоне. Давне 1992. године систем такмичења је промењен, те се управо сезона после Звездине најуспешније на европској сцени може посматрати као експериментална, да би касније систем такмичења који је укључивао групну фазу наставио да живи све до данас.

Црвена звезда се у сезони 1991/92 налазила у групи са Сампдоријом, Панатинаикосом и Андерлехтом, а црвено-белима је мало недостајало да годину дана након чувеног триумфа у Барију поново дођу до финала и шансе за освајање трофеја. До новог директног учешћа навијачи нашег клуба су чекали више од 30 година, а важно је истаћи да је управо Црвена звезда сјајним резултатима које је остваривала на европској сцени последњих година дала највећи допринос расту коефицијента српског фудбала.

Претходни текстВажне информације за све купце сезонских карата
Следећи текстЗвезда међу 11 шампиона држава на жребу за Лигу шампиона