Звездин најубедљивији старт првенства од 1951. године

35

Црвена звезда је силовито кренула у одбрану титуле у Суперлиги Србије, јер смо до сада остварили три победе на исто толико мечева уз феноменалну гол разлику која износи 13:1. Одличним учинком на терену првотимци нашег клуба су успели да отворе национално првенство најефикасније још од 1951. године.

Посматрајући мечеве изабраника Барака Бахара сведоци смо стварања једне од најснажнијих генерација нашег клуба. У уводне три рунде домаћег првенства црвено-бели су играли изразито офанзиван фудбал, а до голова смо долазили посредством индивидуалних квалитета, као и преко сјајно изграђених тимских напада. Публика на Маракани је уживала у голеадама против Војводине (5:0) и Напретка (4:0), док су навијачи у Лучанима остали одушевљени убедљивом Звездином победом против Младости (1:4) на првом гостовању.

Када подвучемо црту, долазимо до импозантне гол разлике забележене на горе поменута три меча. Са 13 датих голова и само једним примљеним Црвена звезда је најефикасније отворила национално првенство још од давне 1951. године. Наиме, на почетку друге половине 20. века наш клуб је на прве три утакмице остварио гол разлику од 13:0. Победили смо БСК са 1:0, а потом декласирали Спартак и Војводину идентичним резултатом 6:0.

Само један погодак да се изједначи по ефикасности је недостајао генерацији у сезони 1958/59, коју је пратила гол разлика 12:3 у прве три утакмице. Били смо бољи од Вардара (3:2), Хајдука (7:0) и Жељезничара (2:1). Такође, да обори тада постављен рекорд могао је тим из сезоне 1989/90 који је тада у првом колу савладао Слободу са 6:1, али већ у другом смо доживели пораз од Војводине са 2:1, да би у трећој рунди тријумфовали над Вардаром са 5:2. То нас доводи до учинка од 12 датих погодака, али и пет примљених.

Подсећања ради, ипак најбољи старт првенства наш клуб је остварио 1945. године, када смо у уводном делу првенства Београда победили Железничар (18:0), Слободу (9:0) и Дрводељац (4:3).

У многим такмичарским сезонама Звезда је успевала да са три победе на старту отвори шампионат, али не и овако убедљиво као чета Барака Бахара, барем од 1951. године. Ако се осврнемо на претходну сезону 2022/23 у прве три утакмице смо примили само један погодак, али смо постигли једанаест.

С обзиром да смо већ у раној фази шампионата постигли резултат који се чекао 72 године, сигурни смо да ћемо у наредним изазовима тек исписати нове странице историје. Прилика да наставимо убедљив низ победа је већ у суботу, 19. августа, када ћемо од 20 часова и 30 минута дочекати Спартак на стадиону “Рајко Митић”.

Претходни текстКлинци, гориво Звездине машине, наоштрени и за Спартак
Следећи текстЏудисти Звезде и Лиаонинга приредили спектакл у Шумицама