Звездина чудесна генерација 2005!

16

Црвену звезду на терену тренутно репрезентују три играча рођена 2005. године, а реч је о снажном офанзивцу Јовану Мијатовићу, префињеном техничару Јовану Шљивићу и вундеркинду Кости Недељковићу. Тиме се класа 2005 сматра једном од најталентованијих, још од чувене генерације 1984.

Јован Мијатовић је први момак рођен 2005. године који је задужио опрему првог тима Црвене звезде. Снажни нападач је још у чети искусног стручњака Слађана Николића наговестио да ће бити одличан центарфор, што су одмах препознали челни људи нашег клуба. Популарни Бекам је “прескочио” јуниорски фудбал, те је са само 17 година показао рапидан прогрес наступајући у Првој лиги Србије, јер је на само осам утакмица постигао чак пет голова.

Није му дуго требало да се наметне ни подно северне трибине Маракане, с обзиром да је одмах дебитовао на међународној сцени. У минулој сезони је наступао на 17 мечева, док је забележио погодак и асистенцију. Краси га изузетно снажан ударац левом ногом, оштра дуел игра, фудбалска интелигенција, реализација и борбеност. Постигао је у фази припрема један погодак против Селекција Ужица, уједно први гол Црвене звезде у сезони 2023/24.

Јован Шљивић и Коста Недељковић су у протеклих месец дана очарали звездашку фудбалску јавност умећем на терену.

Рођени Крушевљанин је управо профил играча који је миљеник навијача и неко ко само једним потезом може да подигне публику на ноге. Такав адреналин доносе само мајстори са лоптом у ногама. Док смо посматрали тада омаленог везног играча у Кадетској лиги Србије, много пута смо чули да дуго није виђен тако талентован фудбалер. Поред дара који носи са собом, дечак који је прошао готово све млађе категорије нашег клуба је перфектан пример играча ван терена. Увек одмерен, насмејан и прави радник на терену.

На старту овогодишње сезоне, 19. јуна, Шљивић се обавезао на верност црвено-белим бојама и кренуо веома успешно у нове тријумфе са вољеним тимом. Забележио је асистенцију против бањалучког Борца, док је волеј ударцем “покидао” мрежу Нефчија на “Пари купу” у Русији и тиме био стрелац у убедљивој победи Црвене звезде.

Да Звезда чува своје благо – доказ је Коста Недељковић који је продужио сарадњу са нашим клубом на још три године. Самим тим што наступа на дефицитарној позицији неко би помислио да су му врата према успеху отворена, међутим момак рођен 16. децембра 2005. године је само и искључиво талентом, напорним радом и феноменалним играчким предиспозицијама стигао до првог тима. Пре само 365 дана боравио је на припремама са омладинском екипом Звезде, а сада је стандардан првотимац који равноправно са много искуснијим играчима конкурише за место на терену.

Тркачки доминантан – Недељковић је шпартао уз десну аут линију у оквиру јуниорског националног првенства, а феноменалне наступе је приказао у Лиги шампиона за младе када је непрестано “дисао за вратом” брзоногим крилима и уз то првотимцима холандског АЗ Алкамара. Потом је у чети Марка Неђића тресао мреже и асистирао у другом по рангу такмичења у нашој земљи, а уз то је успео да развије максималну брзину трчања од 36,4 километра на час, што су светски параметри. Захваљујући позиционирању на терену, прецизној пас игри, тачности при клизећим стартовима, али и спектакуларним офанзивним карактеристика Недељковић је управо профил десног бека пројектован за најозбиљнија такмичења. Сигурни смо да ће оставити дубок траг у дресу Црвене звезде.

Посматрајући развојни пут тројице првотимаца Црвене звезде, који су до пре само годину дана били прваци Кадетске лиге Србије јавља се невероватно задовољство, јер су већ сада освојили први трофеј у сениорском тиму Звезде.

Такође, класа 2005 највише подсећа на чувену генерацију 1984. коју су чинили тада Бошко Јанковић, Душан Баста, Дејан Миловановић, Марко Перовић, Драган Мрђа. Верујемо да су многи успеси тек пред изданцима наше Омладинске школе, који би могли да надмаше учинак горе наведених прослављених играча нашег клуба.

Подсећања ради, учинак Мијатовића, Шљивића и Недељковића на крају Кадетске лиге Србије 2022. године:

Шљивић: 26 утакмица, 9 голова, 14 асистенција.

Мијатовић: 19 утакмица, 12, голова, 7 асистенција.

Недељковић: 26 утакмица, 4 асистенције.

Претходни текстСтефан Лазаревић Звездин до 2026!
Следећи текстКарте за Фиорентину од сутра у онлајн продаји