Марко Стаменић представљен у Црвеној звезди

152

Црвена звезда је направила велики посао када је још у фебруару 2023. године обезбедила потпис Марка Стаменића и то као слободног играча, а репрезентативац Новог Зеланда који је парафирао четворогидшњи уговор је данас званично задужио црвено-белу „шестицу“.

Спортски директор Митар Мркела нам је представио ново појачање.

Марко Стаменић је потписао зимус, али стиче право играња овог лета. Ради се о младом играчу, рођен је 2002. године, стиже из Копенхагена и уједно је репрезентативац Новог Зеланда. Млад је, а има доста искуства на међународној сцени. Прошле сезоне је одиграо четири утакмице у Лиги шампиона, што је за нас веома важно. Битно је и да има српски пасош, те ће у Суперлиги моћи да буде бонус. Игра у средини, може да покрије више позиција, чак је играо и штопера у Копенхагену. Вишенаменски и модеран играч који ће верујем остати дуго у Звезди – рекао је Мркела.

О актуелностима у прелазном року.

Радимо на неким играчима, писали сте о њима, а очекујем да у наредних неколико дана представимо ново појачање. Докле год прелазни рок траје, увек има могућност да неко дође, појави се интересантно име и увек може и да неко оде. Дегенек је нама увек интересантан, оставио је добар утисак у Звезду, познаје га Барак Бахар и цени га, али има уговор са Колумбусом још шест месеци. Видећемо, зависи и од одлазака, имамо шест играча на том месту. Ради се и на одласцима, али још увек нисмо добили прихватљиву понуду да реализујемо трансфере. О Кангви се пише, доста клубова је заинтересовано за њега – подвукао је Мркела.

На српском је Стаменић рекао – добар дан, а потом је наставио на енглеском.

Поносан сам што сам овде, велики је ово дан за мене и моју породицу, јер имам српске корене са татине стране и поносан сам што сам у клубу као што је Звезда. Борићу се за црвено-беле боје и надам се да ћу у наредне четири године успети све да остварим са клубом. Играчи су ме лепо прихватили, срдачни су, као и сви у клубу и једва чекам да заиграм – почео је Стаменић.

Отац му је родом из Новог Сада.

– Отац ми је дошао из Новог Сада на Нови Зеланд, упознао је моју маму, а онда сам се родио и ја. Лепо сам живео тамо, пуних 18 година, а онда сам дошао у Европу. Сад сам овде, где су моји корени и радујем се што сам у Србији. Имаћу прилику да се упознам са државом где је рођен мој отац, одакле имам корене. Радујем се упознавању српске културе.

Поливалентност је нешто што краси Стаменића.

– Играо сам у репрезентацији и офанзивног везног, у Копенхагену и штопера, али што се мене тиче, видим се у средини, у централи, јер волим и да нападам и да браним. Има простора за напредак, радујем се томе, знам шта могу да пружим клубу.

Нема посебне жеље када је реч о ривалима у Лиги шампиона.

– Имаћемо прилику да играмо са великим клубовима, али и ми смо велики клуб. Због тога, фокус је на нас и наше циљеве. Желимо победе, а ако будемо играли са неким великаном, биће то само бонус. Узбуђен сам за оно што долази, сигуран сам да ћемо бити добри.

За сада, највише се дружи са Стефаном Митровићем.

– Сви су ме лепо дочекали. Не причам српски још увек, али планирам да га научим у наредних шест месеци до године дана. Највише се дружим са Митровићем, добар је момак, дочекао ме је лепо.

О култури Новог Зеланда и броју 6.

– Хака је важна култура на Новом Зеланду, учимо то као деца. Имао сам прилику да урадим тај плес, али кад овде погодим, прославићу гол са саиграчима, јер фудбал је тимска игра. Одрастао сам уз фудбал, иако су тамо популарни и други спортови, али љубав према најважнијој споредној ствари на свету ми је пренео тата. Од малих ногу сам постао потпуни заљубљеник у фудбал. Што се рагбија тиче, мршав сам био за то, предуслов је да будеш крупан. Кад сам био дете, био сам прилично мршав, и изабрао фудбал, мислим да нисам погрешио. Што се броја тиче, носио сам га и кад сам био дете, значи ми, сматрам да је „шестица“ срце тима, а ја то желим да будем у Звезди.

Звезда има амбасадоре широм света…

– Не познајем Адама Мичела који је наступао за Црвену звезду, али га знају моји пријатељи који су ми пренели да је бираним речима говорио о клубу. Баш је нахвалио Звезду.

Кад је Звезда позвала, Стаменић није имао дилему.

Имао сам опција, али срце је рекло Звезда. Знам да је ово право место за мене и мој фудбалски развој. Сложила се и моја породица с тим, подржали су ме и заиста смо поносни што сам фудбалер Црвене звезде – рекао је Стаменић.

Марко Стаменић је рођен у Велингтону на Новом Зеланду, али поседује и српски пасош тако да неће заузимати место странца у нашој екипи. Реч је о централном везном фудбалеру рођеном 19. фебруара 2002. године који је висок 188 центиметара чије афирмација долази наступима за Копенхаген у Лиги шампиона, када је био један од најбољих актера у дуелима са Манчестер Ситијем и Севиљом. За дански тим је одиграо 23 меча, а стандардан је репрезентативац Новог Зеланда.

Претходни текстСтаменић, Виго и Пруцев „покварили“ би-би тест
Следећи текстОдлични резулатати Звездиних џудиста у Новој Пазови