Звезда имплементира четири пројекта Европске комисије

46

Фудбалски клуб Црвена звезда ће учествовати у имплементацији четири пројекта Европске комисије, који посебан акценат стављају на питања родне неједнакости и ограничених могућности за напредак млађих генерација.

Наш клуб свакодневно потврђује да је друштвено-одговоран, како у границама Републике Србије, тако и на европском нивоу. Како би скренула пажњу на проблеме данашњег друштва, али и подстакла људе на акцију, Црвена звезда је одлучила да се укључи у пројекте Европске комисије.

1.“Sport4Equality”или спорт за јединство је пројекат који истиче важност подучавање деце, како да буду инклузивни и прихвате свакога, без обзира на порекло или способности, јер су они основа за будући раст и развој инклузивних друштава. Учити о инклузивности од малих ногу је изузетно значајно, јер знање које се стекне у најранијем узрасту ће имати огроман утицај у њиховим животима касније. Када деца одрасту, њихово деловање ће имати утицај на друштво, а учити их основним вредностима, значи доприносити стварању чврстих друштвених веза и односа, доприносити промоцији толеранције, међусобног поштовања, солидарности и једнакости. Циљ пројекта је промоција промоција спорта и спортских активности међу децом, подстицање укључивања деце из различитих средина и подстицање активног и здравог начина живота код деце узраста од 13 до 17 година, без обзира на њихове способности и порекло.

2.”Genball” или родна равноправност као нова моћ у фудбалу је пројекат који има за циљ укључивање жена, које су увек биле недовољно заступљене у спорт. Циљ пројекта Европске комисије је јачање родне равноправности и развој одрживих модела, који пружају једнаке могућности за неформално образовање жена тренера, скаута, као и професионални развој менаџемента фудбалских клубова. Такође промовисање најбољих пракси фудбалских клубова ЕУ на Западном балкану кроз моделе, како би се олакшало веће учешће жена у фудбалу и упављачким структурама.

3. “Emchamp” или оснажени шампиони је пројекат који се односи на подршку младима са мање могућности у фудбалу. Савременом фудбалском свету потребно је знање, образовање и подршка да би се успоставио одговарајући менаџмент, како би се олакшао процес креирања система подршке економски угроженој омладини, али и праћења успеха и развоја. Идеја водиља је стварање мреже фудбалских клубова и спортских организација који би допринели стварању друштвено одговорног и одрживог система улагања у каријере и подршке младим спортистима са мање могућности. Скретање пажње менаџера, тренера и особља у фудбалу на социјално укључивање и приближавање младих, омладинских радника и актера у спорту кроз циљане активности. Креирати, увести, промовисати и унапредити систем финансирања и подршке будућим шампионима и поделити га као пример добре праксе међу домаћим и међународним актерима.

4. “Womad”или жене против дискриминације. Иако је у последњих 20 година дошло до неких побољшања када је у питању учешће жена у спорту, још увек има много тога да се уради, како би се постигла равноправност, пошто је родна неједнакост и данас широко присутна у свим спортским секторима. Пројекат жели да да свој мали, али веома значајан допринос почевши од саме основе: укључивање дечака и девојчица у спортске активности које се обично сматрају мушким прерогативом, као што је фудбал.

Претходни текстЗвездине јуниорке шампионке Србије
Следећи текстНајвећи мотив за дете су игра, стимулативно окружење и љубав