Милојевић: Врела крв и хладна глава за позитиван резултат

20

Фудбалери Црвене звезде ће сутра од 18 часова и 30 минута одиграти 170. вечити дерби, а очекивања пред утакмицу изнео је шеф стручног штаба нашег тима Милош Милојевић.

Дерби је утакмица која је светковина српског фудбала и можда наши и њихови резултати то не осликавају, и није то интересовање као иначе, али сви имамо обавезу да одржимо ту утакмицу на највећем могућем нивоу. Прилазимо јој максимално озбиљни са идентичним ставом као и увек – да победимо, без обзира на то да ли играли код куће, на страни, у Европи, увек идемо на тријумф. Поштујемо ривала, „рањени лав“ је најопаснији, али ценимо себе и мислим да имамо квалитет и самопоуздање да одиграмо добар меч и остваримо позитиван резултат – почео је Милојевић.

За дерби није потребна додатна мотивација.

– Неће бити тешко мотивисати играче за дерби, јер је то велика утакмица. Можда играчи нису много мотивисани кад идемо ван Београда, али овде јесу. За дерби нам треба врела крв и хладна глава, да то изађе на добро. Показали смо и у прошлом дербију да можемо да играмо добар фудбал, неких 40 минута је то трајало, а сада је циљ да повећамо. Не мислим да су играчи у комфору, али људски мозак тако функционише да покушаш да уложиш минимално и оствариш максимално. Није другачије ни код играча, поготово ових са шест титула. Треба бити критичан, али и праведан према њима, јер је то велики подвиг, али мој посао и свих у клубу је да тражимо више. Можда ми очекујемо превише, а они дају колико је потребно да буде плус 20. Не можемо да будемо нереални.

Биће простора за младе играче до краја сезоне.

– Као што рекох, сматрам да за дерби није потребна ни мотивација, ни неки додатни разговор. На тренингу пршти, можда не би веровали, али тако је. Имамо ситуацију да поред тога што освајамо титуле, можемо да формирамо играче, знамо колико јавност то воли. Видели сте тренд и док смо јурили титулу, играли су, надам се да ће и још више. Не категоришем их као младе, већ су то добри играчи који су у Звезди и заслужују да играју. Сад су жељни, орни и нек приведу првенство крају. Не калкулишемо, али увек можемо да ставимо пет младих играча да видимо где су и шта су, те да на тај начин стичу искуство кроз континуитет.

Упркос освојеној титули, ту се не завршавају амбиције нашег клуба када је реч о актуелној сезони.

– Не мења се ништа када су циљеви у питању, све оно што причам од када сам дошао је тако. Прво је било да одиграмо коректно Европу и мислим да јесмо и у те две утакмице где смо требали да остваримо бољи резултат, нисмо, те смо елиминисани. Титула је била приоритет, Куп Србије је такође, поготово кад сте у Звезди и браните трофеј, али је циљ и да се створи база младих играча која може да донесе резултат и зараду. То је циљ, водим рачуна о томе и знам шта сам и кад говорио, тако да не постоји тачка од које сам одступио. Већ на припремама сам видео колико ко може да добије минута, неки су играли и више и види се да имају квалитет, али им фали континуитет. Није довољно да сте млади и у Звезди, него да имате и статистику да вас препознају на већем тржишту.

Ипак, када је у питању састав за сутра, нема калкулација.

– Свако треба да буде мотивисан, небитно да ли ће почети или ући с клупе. Није проблем да се ико замени после 20 или 50 минута. Сутра ће да играју најбољи за тај меч, а до краја сезоне имамо још осам утакмица, ако у купу уђемо у финалу и прилику да се сви покажу. Само два играча код мене још нису играла, то су Спајић и Миладиновић. Неко ко је Катаи или Драговић игра редовно, неко мање, али су сви у контурама нагласили шта и колико могу.

О здравственом билтену.

– Милуновић и Николић нису спремни, сви остали су на располагању.

Жали Милојевић што ће се дерби играти пред празним трибинама.

– Дерби без публике није дерби и фудбал се игра због навијача. Видели сте, где год је атмосфера била фудбалска, а не позоришна, сви су се осећали боље, међутим, одлука је донета. Што се мене тиче, волео бих да буде 20 хиљада њихових и 20 хиљада наших, па ко је гласнији нек се више чује, мада знам да би то били ми. Тако да, нама ће сигурно бити теже.

Осврнуо се Милојевић на чињеницу да вечити ривал није превише ефикасан овог пролећа.

– Надамо се да неће дати гол ни нама. Мислим да су другу утакмицу против Чукаричког одиграли коректно, имали пех са примљеним голом, али статистички и субјективно, мислим да су били за нијансу бољи од ривала, тако да није био реалан резултат. Међутим, свака част Чукаричком на победи, то се пише.

Звезда је прва, али се рововска битка бори ко ће да заузме остале позиције које воде у Европу.

– Сви смо навикли на двојац – Звезду и Партизан, али ако је ТСЦ довољно добар или Чукарички, немам проблем да буду при врху, јер се на терен све види. Кад имаш 20 поена више од противника то делује лако, али треба имати карактер па победити у Нишу и Новом Пазару у задњем минуту. Ту се осваја титула. Добро, сад у Енглеској се можда директно реши питање шампиона, али Арсенал да је побеђивао „мале“ утакмице био би први. Мислим да сви, и Звезда, и Партизан, и ТСЦ, и Чукарички, и Војводина треба да буду бољи за 20 посто, јер се тако диже ниво српског фудбала. Такође, кад услови за игру буду бољи за 50 посто, кад медијски буде то још више испраћено и кад се не буду тражили проблеми где их нема, већ се конструктивно приступало решењима, биће боље.

Циљ до краја сезоне – све победе.

Био бих задовољан да победимо све утакмице до краја и освојимо куп. Свака победа, па чак и на тренингу ми је драга – закључио је Милојевић.

Претходни текстЗвезда потписала уговор са три школе фудбала
Следећи текстКарте за Чукарички од среде у продаји