Борјан и Катаи, писци Звездине историје

43

Меч у Суботици и тријумф над Спартаком резултатом 1:4, до краја живота ће памтити Милан Борјан коме је то била 300. утакмица у Звезди, док је Александар Катаи стигао до бројке од 100 постигнутих голова, чиме су се две, слободно се може рећи и легенде нашег клуба, поново уписале у црвено-белу историју.

Стигао је Борјан са изузетном репутацијом у Црвену звезду током јула 2017. године, али мало је било оних који су веровали да ће чувар мреже из Книна заиста имати овако дуг век у нашем клубу и постати симбол међу голманима 21. века, иако су многи сјајни чувари мреже стајали међу стативама на Маракани. Фантастично је Борјан бранио у првој сезони, али чини се да је бесмртан међу звездашима постао у чувеној пенал серији против Копнехагена, иако се и пре тога сјајно истакао одбранама против Краснодара, као и у групној фази Лиге Европе. Ипак, та чувена пенал серија, уткала је Борјаново име у звездано небо нашег клуба. Потом је Борјан постао и капитен нашег клуба, те продужио уговор, па је веома извесно да ће искусни чувар мреже у својој Црвеној звезди и завршити каријеру. Одбране, како на домаћој сцени, тако и у Европи, довеле су до тога да је Борјан, без дилеме, синоним за голмане Црвене звезде у 21. веку. Борјан је до сада бранио на 300 утакмица, рачунајући и пријатељске мечеве, и примио 208 голова, уз 152 „клин шита“. Када пак говоримо о такмичарским сусретима, изједначио се са Ратомиром Дујковићем, и сада је на 266 мечева, и налази се на високом 10 месту вечне листе. Од 27. јула 2017. године па до 6. априла 2023. године, Милан Борјан је чувао Звезду на 300 мечева, импресивно!

Када је реч о Катаију, он је до достигнућа од 100 погодака на такмичарским мечевима стигао у два мандата носећи дрес Црвене звезде. У смирај летњег прелазног рока 2014. године је стигао Катаи и тек повремено те сезоне показивао магију коју је, без дилеме, увек поседовао. Први погодак у црвено-белом дресу постигао је 29. новембра 2014. године у мечу са ОФК Београдом, када смо тријумфовали резултатом 2:1. Већ наредне сезоне, Катаи је био златна копачка Суперлиге и са 21 голом био главни адут Грофа Божовића у освајању шампионске титуле наше Црвене звезде. Тог лета је и напустио клуб када је за вишемилионско обештећење отишао у Алавес, али четири године касније, Катаи је поново био у црвено-белом, и успео је да надмаши достигнућа из првог мандата. Постао је експерт за вечите дербије, иако је тај таленат најавио још на јесен 2015. године године, да би га потом само потврдио, а голови Браги, Генту, Лудогорецу, Трабзону, Клужу, Ференцварошу, само су потврдили квалитет нашег Магика. На вечној листи стрелаца, рачунајући само такмичарске сусрете, Катаи заузима девето место, а први испред њега је Рајко Митић. Катаи је дакле рачунајући такмичарске сусрете, на 189 мечева постигао 101 погодак, а ако у ту рачуницу додамо пријатељске утакмице, онда је на 225 дуела уписао 113 голова

Претходни текстЗвездини бициклисти учествовали на ГП Кајтач
Следећи текстИза југа Маракане – Нова генерација 2016