Учинак Звездиних репрезентативаца – Букари цепа мреже

43

Укупно 27 фудбалера Црвене звезде било је одсутно услед репрезентативних обавеза, и нема дилеме да су и овог пута, своју националну селекцију, али и наш клуб представили у најбољем могућем светлу на међународној сцени. Голови Османа Букарија и Стефана Лековића, као и пласман кадетске репрезентације Србије на Европско првенство, свакако су обележили паузу која је за нама.

Страхиња Ераковић је наступио на обе утакмице репрезентације Србије на старту квалификација за Европско првенство које ће се одржати у Немачкој 2024. године. Наша репрезентација је групну фазу почела са две победе – Литванија (2:0) и Црна Гора (0:2), а најталентованији српски штопер је у првом сусрету имао пуну минутажу и одиграо читав меч, док је у другом, ушао на терен у 89. минуту.

Црвена звезда је имала још једног представника у квалификацијама за Европско првенство, а реч је о Иракли Азарову који је на терен против Норвешке провео 70. минута. Било би то и дуже да се талентовани леви бек није повредио, па је морао да напусти игру при резултату 1:1, колико је гласио и коначан исход.

Опоравио се капитен Милан Борјан од повреде и чувао гол репрезентације Канаде у оквиру Конкакаф Лиге нација. Канада је остварила две победе (Курасао 0:2 и Хондурас 4:1), а капитен националне селекције и један од најбољих Звездиних голмана у историји клуба је остварио пуну минутажу.

Интересантно је да је Звезда највише представника имала када је реч о квалификацијама за Куп афричких нација, а највећу пажњу на себе скренуо је Осман Букари. Он је у двомечу против Анголе, у оба наврата ушао са клупе и на терену провео укупно 26 минута, али и стигао да се упише у стрелце. Прво је Гана савладала Анголу резултатом 1:0, да би у Бенгуели, идентичан резултат, али у корист ривала, спречио брзоноги Букари (1:1). Њему је свега минут на терен био довољан да се упише у стрелце. Наиме, фантастично је испратио контру свог тима по десном боку, сачекао повратну на пеналу и погодио кроз ноге голмана.

Када је реч о Гелору Канги који је представљао Габон, његова репрезентација је прво поражена од Судана са 1:0, да би идентичним резултатом четири дана касније – славили. Канга, као једна од највећих звезда у Габону – нема замену, те је на терену провео пуних 180 минута и био један од најзапаженијих.

Репрезентација Замбије за коју наступа Кингс Кангва је остварила две победе против Лесота. Прво су славили са 0:2 у гостима, затим 3:1 код куће. Кангва је био стартер на обе утакмице, али је у финишу сусрета, у два наврата, напустио терен, премда је био врло запажен у тријумфима свог тима.

Имала је Звезда свог представника и у Океанији, а реч је о Марку Стаменићу, који у наш клуб стиже на лето. Наиме, његов Нови Зеланд је одиграо два пријатељска сусрета са Кином и остварио реми (0:0) и победу (2:1), а изврсни техничар је на терен провео 57, односно 90 минута.

Стефан Митровић је, нема дилеме, највећа звезда младе репрезентације Србије. Почео је као стартер у мечевима против Италије (0:2) и САД (0:0, 4:2п) и задавао велике муке одбранама ривала. Наиме, против Италије се играло 90 минута, док је против САД-а, био договор да се гађају пенали у случају нерешеног резултата, а двојац Звездиних бисера на позајмици – Никола Станковић и Јован Митуљикић, управо је био прецизан са беле тачке. Станковић је у оба меча био стартер, док је Митуљикић са клупе добио прилику. Два наступа уписао је и Никола Кнежевић који је ушао са клупе против Италије, а стартовао у мечу са САД, као и Урош Лазић, који је оба пута појачао тим у наставку сусрета, док је Владимир Лучић уписао наступ само против Италије, када се нашао у првих 11.

Звезда има представника и у младој репрезентацији Црне Горе, а реч је о Андрији Радуловићу који је у тријумфу свог тима у пријатељском сусрету против Кине (1:2), у игри провео 63 минута.

Свега неколико минута је делило репрезентацију Србије до 19 година коју предводи Јован Дамјановић да упише пласман на Европско првенство, али примљен погодак у 87. минуту срушио је наде наших орлића. Три наша првотимца уписала су минуте, а Стефан Лековић и погодак. Лековић је одиграо 270, Јован Мијатовић 176, а Јован Миладиновић 123 минута. Део репрезентације Србије до 19 година су и Виктор Радојевић и Огњен Мимовић који се кале у Графичару, односно ОФК Београду, где је први одиграо 180 минута, а други 90 уз постигнут погодак.

Репрезентација Србије до 17 година се пласирала на Европско првенство, а Звездини бисери су били највећи весници тог успеха. Генерација коју са клупе предводи Александар Луковић има чак осам наших кадета: Давид Ђурић (270 минута и гол), Вељко Вукојевић (250 минута и гол), Андреј Петровић (257 минута и гол), Виктор Стојановић (180 минута и гол), Андрија Максимовић (174 минута), Вељко Милосављевић (90 минута), Урош Тегелтија (72 минута) и Матеја Остојић (22 минута). Првенство ће се играти у Мађарској у периоду од 17. маја до 2. јуна.

Претходни текстБогат програм за децу против Младости
Следећи текстЕраковић: Спремни за Младост, пуне трибине и да обрадујемо малишане