Обележено 65 година од Минхенске трагедије

29

Поводом догађаја који је погодио целокупну светску фудбалску јавност тачно пре 65 година, у хотелу Метропол у организацији Манчестер јунајтеда и навијача овог клуба обележено је сећање на Минхенску трагедију.

Испред Црвене звезде догађају су присуствовали почасни председник Драган Џајић, председник Светозар Мијаиловић и некадашњи Звездин ас Душан Маравић, који је управо на дан утакмице са британским великаном потписао уговор са нашим клубом. После 65 година сећање на трагично погинуле играче Манчестер јунајтеда не бледи, а ветерани управо овог клуба, који су присуствовали самом догађају у хотелу Метропол су то својим доласком у Београд и потврдили.

С обзиром да се после дуела са Црвеном звездом давне 1958. године догодио трагични догађај, организатори су одлучили да у нашем граду одрже сећање на меч који је био последњи за фудбалере који су били познати као „Безбијеве бебе“. Поред делегација оба клуба део свечаности су били представник амбасаде Велике Британије, као и представник хотела у коме су боравили фудбалери Манчестер јунајтеда. Они су као и наш клуб добили плакету у знак сећања. На самом крају догађаја је бивши играч Манчестера Рони Џонсен председнику Светозару Мијаиловићу уручио пригодан поклон, док је Драган Џајић одржао веома емотиван говор.

Када ни после 65 година не бледи сећање – значи да памтимо са пијететом, да поштујемо, да генерације пред нама учимо како величина и традиција, жртве и хероји увек морају да имају своје место у нашим срцима и нашим размишљањима о будућности. Манчестер јунајтед и Црвену звезду вежу бројни спортски аспекти, нажалост и трагедија коју је један велики тим имао на повратку из Београда. Велике утакмице, голови, надигравања, радост победа и туга пораза. Између осталог и први странац који је у Манчестер јунајтед стигао из редова Црвене звезде, Никола Јовановић, као и један од капитена тима, Немања Видић. Научени смо да фудбалске и спортске пријатеље поштујемо и љубоморно чувамо. Несреће нас повређују и остављају ожиљке, али нас итекако зближавају. Оне нас уче да поштујемо драгоценост живота и све оно што га чини. Данас се присећамо оних који су настрадали и захваљујемо што су учврстили везе велике фудбалске заједнице. Црвена звезда памти 1958. годину и „цвеће Манчестера“. У Београду, у Црвеној звезди, увек можете да рачунате на искрене фудбалске пријатеље Манчестер јунајтеда – закључио је Драган Џајић.

Претходни текстСећање на велику трагедију „Безбијевих беба“
Следећи текстМарко Стаменић од лета у Звезди