Мркела: Подмлађујемо тим и чувамо Звездин ДНК

55

Данашњи гост у студију „Звезда ТВ-а“ био је наш спортски директор Митар Мркела са којим смо разговарали о свим актуелним темама.

Скоро две недеље смо на припремама и задовољан сам како све протиче. Имали смо велики број играча и утакмица, чекају нас још два меча, али су сви могли да добију прилику, а тренер је стигао да испроба различите фудбалере, варијације у тиму, као и системе. Мислим да су сви фудбалери веома добро одговорили на захтеве које је стручни штаб поставио пред њих. Постигли смо добре резултате у припремном периоду и показали да различите екипе могу да функционишу добро и да допринесу у резултатском смислу – почео је Мркела.

Наш спортски директор је неко ко је веома млад добио прилику да заигра за сениоре Црвене звезде.

– Тешко је повући паралелу између некад и сад. Тада је било много мање играча у тиму и ако сте млади, значило је да имате одређен квалитет, јер су екипу чинили искусни фудбалери који годинама играју. Сад је другачија ситуација, а ми се трудимо да форсирамо младе играче. На овим припремама смо имали осам бонуса, с тим да је Јован Митуљикић отишао на позајмицу, а ту су још два, три млада странца, тако да се трудимо да наш тим има Звездин ДНК, да ту буде много играча из Омладинске школе. Ераковић је одличан пример тога. Он је стандардан првотимац и више не личи на бонус играча, а у овом тренутку имамо још шест квалитетних фудбалера који су добијали шансу јесенас и који ће имати све значајнију улогу у Звезди. Како које припреме прођу, они су све бољи. Нису они први пут са сениорима на припремама, тако да су у односу на летос сазрели, физички ојачали и све више могу да конкуришу за први тим.

Другачије су биле и припреме када је Мркела био фудбалер.

– Ми смо зимске припреме проводили на планини по две недеље, где лопту нисмо видели. Сећам се чувених припрема на Игману… Сада је друго време, много више се ради са лоптом, то форсира и тренер Милојевић. Нема толико сувог трчања, што играчима и одговара, као и рад са лоптом. Ради се напорно, показују то и бројке које добијамо после сваког тренинга. Сви се труде, максимално су ангажовани и мислим да ће права форма доћи кад се вратимо у Београд, играчи мало одморе, а онда наставимо у још јачем ритму за првенство.

Процес подмлађивања тима увелико траје.

– У току прошлог прелазног рока смо започели процес подмлађивања екипе, свесни да то тако мора да буде, јер упркос томе што смо остваривали добре резултате, ништа није вечно и ствари морају да се мењају. Довели смо неколико младих играча, сад конкретно – Вига и Николића, два десна бека, обојица рођени 1999. године. Виго је већ скренуо пажњу на себе, јер долази из земље светског првака, из квалитетне лиге и успешног клуба какав је Ривер Плејт. Очекујемо много од њега и верујем да ће се представити у добром светлу. Стигао је максимално спреман, што је веома битно, а приметно је и да је велики професионалац, тако да ће се убрзо наћи на терену. Конкуренција појачава квалитет, јер кад имате више добрих решења на једној позицији, на сваком тренингу је борба за место у тиму и то је наша идеја. Николић је оставио добар утисак и показао да је неко на кога може да се рачуна у првенству и Европи.

Звезда је на недавно завршеном Светском првенству имала чак тројицу фудбалера.

– Имали смо на првенству Борјана и Букарија који су играли, док Ераковић није, али је био део смотре. Букари је чак постигао и гол. Важно је да у тиму имате фудбалере који наступају на Светском првенству, јер то показује да сте добро радили и да имате одређен квалитет у екипи.

Прво појачање нашег клуба на лето 2023. године биће Питер Олањинка.

– Играо је значајну улогу у Славији из Прага, а ми смо искористили могућност да га доведемо за џабе на лето. Остаће тамо до краја сезоне, а онда стиже у Звезду. Ради се о квалитетном играчу, веома ефикасном, посебно у европским утакмицама, а нас чекају тешке обавезе, надам се у Лиги шампиона следеће сезоне, и он ће бити значајан шраф у екипи.

Играчи све више желе да дођу у Звезду…

– Бенефит добрих резултата и доброг рада у клубу је и наш статус који имамо у Европи. На високом смо месту када је у питању рејтинг клубова у УЕФА и то нам је омогућило да будемо привилеговани на жребовима ове године и да имамо могућност да играмо директно Лигу шампиона. То је бенефит, а у разговорима са играчима потенцирамо то да ће имати могућност да играју и Суперлигу и Лигу шампиона, што је веома привлачно за њих.

Прелазни рок још увек траје, а Мркела не искључује могућност да се додатно појачамо.

– Прелазни рок није готов до последњег дана. Углавном се у свету највећи и најбољи трансфери дешавају пред крај прелазног рока. Ми смо задовољни оним што смо урадили у овом прелазном року и са Олањинком на лето, али ако се укаже права прилика, појачаћемо Звезду најбоље што можемо.

Задовољан је наш спортски директор начином игре Црвене звезде на припремним мечевима.

– Рекох да је тренер имао прилику да искористи све играче, те да испроба различите системе и види шта како функционише. Остале су још две утакмице где ће се ствари избистрити. Задовољан сам како је све изгледало, ето на бековским позицијама смо добили добру конкуренцију, Николић је одиграо добро, ту је и Виго. Млади Азаров такође ког смо летос довели показује завидан квалитет и можемо да будемо задовољни. Мада, нема дилеме за њега да је талентован играч ког смо дуго пратили. Репрезентативац је Грузије, а опет млад играч који има све квалитете да буде фудбалер за Црвену звезду, а у будућности и за још неки велики европски клуб. Има одличне моторичке и функционалне способности, разуме игру, може да се уклопи у различите системе и на припремама је показао да ће бити појачање за нас.

Сутра од 15 часова нас очекује меч са Лудогорецом.

– Све провере су битне на свој начин, али је Лудогорец по рејтингу најквалитетнија екипа с којом ћемо играти на припремама. Увек је велики изазов играти с њима и мораћемо да се потрудимо да покажемо сав квалитет да би то изгледало како треба. Утакмица ће показати наше квалитете, а можда и мане које ћемо на време уочити и регулистаи до почетка првенства.

Звезда је током зиме добила још једно важно појачање, с обзиром на то да се Урош Спајић вратио у своју кућу.

– Урош Спајић је Звездино дете и увек кад се неко са таквим епитетом враћа у клуб, то је велико појачање. Доказао се у квалитетним европским лигама, одиграо велики број утакмица за репрезентацију и био би сигуран учесник Светског првенства да се није повредио. У фази је опоравка, ради све боље и биће велико појачање за нас.

Циљеви за пролеће су и више него јасни.

– Имамо циљеве од којих не одустајемо. Хоћемо да будемо шампиони, као и да учествујемо у групној фази европског такмичења, уз промоцију младих играча. Не одустајемо од тога и да ли је ритам четвртак-недеља као што је био целе јесени или смо мање растерећени као што ће то бити случај на пролеће – није важно. Идемо од утакмице до утакмице да у сваком мечу покажемо квалитет и мислим да смо то демонстрирали у претходних шест, седам година. Циљ нам је и да додатно порастемо у ових шест месеци како би имали снаге да наредне јесени играмо веома важно такмичење.

Потом се наш спортски директор опробао у рубрици „Занимљива питања“.

Када сте дебитовали за ОФК Београд, сећате ли се кога сте заменили?

– Илију Петковића. Било је то у Загребу, утакмица против Динама, чини ми се 26. јул 1981. године и 0:0 резултат.

Дебитовали сте за репрезентацију са 17 година и 130 дана, сећате ли се тога?

– Наравно, био је то меч у Софији, квалификације за Европско првенство. Водили смо 0:1, а у 15. минуту се повредио Звонко Живковић. Мене је тадашњи селектор Тодор Веселиновић послао на загревање и ушао сам у игру. Убрзо је уследио скраћени корнер који сам извео и из ког је Ненад Стојковић постигао гол за победу.

Били сте један од најважнијих људи у ФСС када је омладинска репрезентација постала првак Европе, а потом и света на Новом Зеланду, има ли ту играча које бисте волели да видите у Звезди?

– Има доста њих, било је ту доста играча из Црвене звезде. Феноменална група је у питању, сада је дошло њихово право време, и када је реч о репрезентацији, али и лично, јер су у најбољих фудбалским годинама и наравно да бих волео неке од њих да видим у Звезди.

Сећате ли се како је настао израз „Звездино пролеће“?

– То се прво везује за нашу генерацију. Имали смо траљаву јесен, чини ми се да смо на четвртом или петом месту завршили полусезону, а онда је кренуло фуриозно пролеће где смо почели да растурамо све противнике. Последња утакмица у Сарајеву је завршена 2:2, а нама је то било довољно да будемо шампиони. Моја прва титула шампиона Југославије у каријери и то је нешто што ћу носити у себи цео живот.

Да ли је тачна анегдота према којој су двојица навијача из Книна дошли у Београд и питали тадашњег тренера Велибора Васовића – да ли ће Митар Мркела сутра да игра, јер нас само то занима?

– Моји баба и деда су дошли у Београд пре Другог светског рата, тако да сам увек уживао поштовање од људи који су долазили на утакмице из Книна, Бенковца, а било их је у то време доста. Они су путовали возом по целу ноћ за Београд и долазили на утакмице, а ја сам у том периоду био у лошим односима са тренером Васовићем, где сам мало играо, па нисам. Пред меч са Партизаном, два момка су га питала да ли ћу играти, јер су путовали целу ноћ из Книна, а задржао бих за себе наставак приче, из поштовања према покојном Васовићу.

Да ли је тачна анегдота у којој сте испружили ноге на седиште аутобуса, те вам је возач рекао да тај аутобус вреди 18 милијарди динара, па је уследила реплика да Ваша лева нога вреди дупло више?

Та анегодта није истинита. Чуо сам и ја за ту причу, али није тачно – рекао је Мркела.

Претходни текстБез КК Црвена звезда Меридианбет на жребу за КРК, можда и Нишу
Следећи текстЗвезда у Анталији – Обриси за Лудогорец