Звезда у Лиги шампиона као нико у региону

58

Црвену звезду добро пролеће дели од новог учешћа у Лиги шампиона, такмичењу, где наш клуб недвосмислено припада, судећи по статистичким параметрима који нас сврстају међу европске великане, али и томе да нам нема равних када је у питању регион.

Добро је познато да се Црвена звезда налази у одабраном друштву са још 20 клубова који су успели да постану европски прваци, а да је када говоримо о региону, то за ногом пошло још само фудбалерима Стеауе. Стога, најрелевантнија компарација би била да се управо упоредимо са румунским великаном, али смо и испред њих по свим параметрима. Наиме, Црвена звезда је 28 пута учествовала у Лиги шампиона, одиграла 151 меч, остварила 70 победа и постигла 278 голова, док су Стеауине бројке 26, 145, 52 и 203. Ипак, није Стеауа једини клуб који не може да нам изађе на мегдан, јер тиме заправо нико у региону не може да се похвали.

Када говоримо о Балкану, Црвена звезда има највише победа (70), док је први пратилац Олимпијакос (66), а о доминацији нашег клуба довољно говори чињеница да већина екипа из бивше Југославије има дупло мање победа од нас. Нико није ни ефикасан као Звезда (278), с обзиром на то да је загребачки Динамо постигао 48 голова мање, а да ће црвено-бели, веома извесно, од септембра имати прилику да додатно поправе ту статистику.

Ако проширимо хоризонте, и погледамо ка читавом Старом континенту, поново је Звезда у самом врху. Конкретно, по броју победа се налазимо на 20. месту, са тријумфом више од ПСВ-а, односно мање од Андерлехта. Када се погледа број голова, ту смо на позицији 19, са три поготка мање од Интера који је испред нас, док нам је за петама ПСВ који би морао да још 29 пута матира ривале да би се изједначио са Звездом. По броју учешћа се налазимо на позицији 13, коју делимо са Манчестер Јунајтедом, док смо на основу одиграних мечева 27. у Европи.

Звезда се на овим листама налази испред клубова као што су Милан, Рома, Манчестер Сити, Тотенхем, ПСЖ, Валенсија, а јесен 2023. године ће, надамо се, бити права прилика да се статистика додатно поправи.

Претходни текстУспешан почетак године за Марка Ђокића
Следећи текстТема дана | Како то изгледа када ти Звезда испуни дечачки сан