Календар Звездине 2022. године препун успеха

79

Фудбалски клуб Црвена звезда је током 2022. године био веома успешан на свим пољима. Звездашка јавност је протеклих 365 дана имала прегршт разлога за славље и понос. Наш клуб је освојио 33. титулу првака државе, Куп Србије што је заокружено са 12. дуплом круном у историји. Феноменални резултати на домаћој сцени су омогућили фудбалерима Црвене звезде борбу за још једну европску јесен, а такмичење на међународној сцени и извојеване победе у Лиги Европе нису изостале у актуелној сезони. Календар смо заокружили освајањем јесење титуле са десет бодова предности у односу на другопласирану екипу на табели. Такође, Звезда је наставила са друштвено-одговорним радом и финансијском стабилизацијом.

ЈАНУАР

Још једна година иза нас обележена успесима, победама и головима је отпочела писмом упућеном члановима клуба од стране председника Црвене звезде Светозара Мијаиловића који је нагласио значај породице и пожелео да наша црвено-бела фамилија постане још бројнија. Десетог дана у месецу фудбалери нашег клуба су након специјалистичких лекарских прегледа одрадили први тренинг у 2022. години. Тада се саиграчима у црвено-белом табору званично прикључио нови центарфор Охи Омојуанфо, норвешки интернационалац чији је долазак у наш клуб био договорен шест месеци раније. Истог дана талентовани нападач Ибрахим Мустафа је продужио уговор са Црвеном звездом и обавезао се на верност до 2025. године. Наши првотимци су 13. јануара кренули пут Турске где су боравили три недеље и одрадили комплетне припреме за почетак другог дела сезоне. Средином месеца, током марљивог рада у Анталији у Црвену звезду је стигло ново појачање, а из шпанске Валенсије је стигао десни бек Кристијано Пићини. Крај месеца је био резервисан за контролне утакмице, а састали смо се са Марибором (1:1), ЛАСК-ом (2:1). На генералној проби пред наставак сезоне црвено-бели су се састали са Шахтјором (2:3), а одличном игром и неизвесном партијом Звезда је најавила сјајне резултате у наставку сезоне.

ФЕБРУАР

Звезда је већ на почетку најкраћег месеца у години представила ново појачање у зимском прелазном року, а придошлица у црвено-бели табор је био Немања Мотика. Нови параф на стадиону “Рајко Митић” смо видели 8. фебруара када је млади и талентовани чувар мреже Марко Ћопић продужио уговор са нашим клубом до 2024. године. Само два дана касније и Стефан Лековић се поново обавезао на верност свом вољеном клубу, те је потпис ставио на уговор који ће важити још четири сезоне. На пролећној премијери Звезда је била убедљива над Чукаричким и рутински тријумфовала са 3:0. Корак даље у Купу Србије отишли смо 16. фебруара након елиминације нишког Радничког и бољег извођења једанаестераца (3:2) на Маракани. У уверитири пред вечити дерби у првенству смо победили потом и новосадски Пролетер са 2:1 на гостујућем терену. Дерби је стигао на стадион “Рајко Митић” недељу дана касније, а остаће упамћен 166. сусрет два “љута” ривала по тријумфу наше Црвене звезде. Питање победника решили смо током првих 45 минута захваљући головима Охија и Александра Катаија.

МАРТ

Трећег дана марта фудбалери Црвене звезде су након тријумфа у вечитом дербију наставили победнички низ тако што су на гостовању савладали Вождовац резултатом 3:0 у оквиру 25. кола националног шампионата. Четврти март је највећи дан за све оне којима је црвено-бела боја у срцу. Тог дана је основан један од највећих клубова Европе и света – наша Црвена звезда. У 2022. години смо прославили 77. рођендан нашег клуба, а у Медија центру стадиона „Рајко Митић“ је одржана пригодна прослава на којој је Фудбалски клуб Црвена звезда четврту годину у низу проглашен за најбољи спортски колектив. Уз награду за најбољи клуб, окитили смо се са још два признања. Награда за животно дело је припала председнику Светозару Мијаиловићу, док је Мирко Иванић проглашен за најбољег спортисту СД Црвена звезда. Уследила је и убедљива победа (5:0) над Новим Пазаром у оквиру 26. кола Суперлиге Србије. Десетог дана у месецу је Црвена звезда први пут после 30 година одиграла европску утакмицу у марту месецу. Наши фудбалери су претрпели пораз у Глазгову (3:0) од екипе Ренџерса у оквиру првог меча осмине финала Лиге Европе. Четири дана касније црвено-бели су савладали екипу Металца на гостовању резултатом 2:1. Седамнаестог марта су наши првотимци остварили победу против Глазгов Ренџерса на Маракани, а резултат је гласио 2:1. Фудбалери Звезде су у реванш мечу осмине финала Лиге Европе први стигли до гола и били бољи ривал на терену, али нису успели да изборе пролаз у наредну рунду такмичења. У првом делу игре је погодио Мирко Иванић, а победу је у надокнади времена донео Ел Фарду Бен. Овим тријумфом је Црвена звезда побољшала свој коефицијент за два бода, па је заузела рекордно 34. место на ранг листи европске куће фудбала. Већ 20. марта борба за титулу је настављена, а изабраници Дејана Станковића су савладали екипу Колубаре резултатом 3:0 у оквиру 28. кола националног шампионата.

АПРИЛ

Наставили су фудбалери Црвене звезде да нижу победе и у априлу. Другог дана четвртог месеца у годину црвено-бели су славили у Нишу савладавши екипу Радничког резултатом 5:1 у оквиру 29. кола националног шампионата. Само четири дана касније остварен је нови тријумф, а овога пута наши првотимци су били бољи (4:0) од екипе ТСЦ у оквиру четвртфинала Купа Србије. Десетог априла настављена је серија победа, а играчи нашег клуба су савладали (4:1) Раднички из Крагујевца на стадиону „Рајко Митић“. На утакмици 30. кола Суперлиге Србије дефанзивац Црвене звезде Радован Панков је одиграо 100. меч за вољени клуб, а симболични дрес му је уручио легендарни Милош Шестић. Шеснаестог априла је наш тим ремизирао (0:0) са вечитим ривалом у 167. вечитом дербију. Након четири дана одиграли смо наредни меч у националном првенству и били бољи (4:0) од екипе ТСЦ у оквиру другог кола плеј-офа Суперлиге Србије. Већ 27. априла Ненад Крстичић је постао део клуба 100, њему је симболични дрес пред утакмицу националног првенства уручио Владимир Петровић Пижон. Затим је одигран и меч трећег кола плеј-офа домаћег првенства, а изабраници Дејана Станковића су успели да надмудре екипу Чукаричког и славе минималним резултатом.

МАЈ

Првог дана маја фудбалери Црвене звезде су забележили убедљив тријумф над Војводином (3:0) на гостујућем терену и корак ближе пришли шампионском пехару. Традиционално Црвена звезда је 6. маја обележила клупску славу Ђурђевдан у просторијама Музеја на стадиону “Рајко Митић”. Дан након тога остварили су наши првотимци нову убедљиву победу, а савладали смо нишки Раднички (4:1). Услед густог распореда брзо је стигао и нови тријумф. Овога пута у полуфиналу Купа Србије смо декласирали Нови Пазар са 8:0 и на тај начин заказали финални сусрет у овом такмичењу 26. маја против вечитог ривала. Затим су црвено-бели момци савладали Напредак минималним резултатом на Маракани и стигли на бод од наслова првака првенства Србије. Остаће уписан 22. дан месеца маја када су изабраници Дејана Станковића савладали екипу Вождовца са 3:1 у оквиру последњег кола Суперлиге Србије и на тај начин дошли до 33. титуле првака државе, уједно пете узастопне. Издвојили су се позлаћеним словима стрелци на том сусрету, а редом су постизали голове Александар Катаи, Мирко Иванић и Милан Борјан. Сезону смо завршили са 100 освојених бодова, што је највећа бодовна цифра коју је остварио првак једног шампионата од свих клубова у Европи. Важан потпис обележио је финиш успешног месеца. Шеф стручног штаба и легенда Црвене звезде – Дејан Станковић је продужио уговор до 2025. године. Фудбалери нашег клуба су 26. маја освојили Куп Србије и тиме одбранили дуплу круну. У мечу одлуке смо били бољи од вечитог ривала са 2:1, а златним словима у историји Звезде остаће урезан Александар Катаи који је посуо магију на терену и феноменалним головима донео радост и славље свим заљубљеницима у црвено-беле боје. Увек важан датум у календару Црвене звезде јесте 29. мај – дан када смо постали европски прваци. Најславнији моменат у клупској историји смо обележили и ове године са доста поноса и на достојанствен начин. Крајем петог месеца у години титулом првака су се окитиле омладинска и кадетска селекција Црвене звезде, а тиме смо сезону 2021/22 крунисали триплом круном.

ЈУН

Минула сезона остала је овековечена 12. дуплом круном у историји Црвене звезде, а наши момци су отишли на заслужен одмор. Прво узбуђење на Маракани је ођекнуло 10. јула када је за шефа скаутинг службе у просторијама стадиона “Рајко Митић” промовисан бивши фудбалер и капитен Црвене звезде – Марко Марин. Некадашња десетка наше екипе је именована од стране спортског директора Митра Мркеле на велико задовољство свих људи у клубу.
Само дан касније уговор са нашим клубом до 2024. године је продужио стамени дефанзивац Радован Панков. Дванаестог дана у месецу фудбалери Црвене звезде су стартовали са припремама за нову сезону. На прозивци у свлачионици подно северне трибине Маракане се нашло 24 играча, а потом су црвено-бели момци отпутовали на Златибор где су боравили недељу дана и одрадили базични део припремама уз једну контролну утакмицу против екипе Јединства Путеви (2:1). Средином шестог месеца десни бек нашег клуба Марко Гобељић је продужио уговор са Црвеном звездом, те се обавезао на верност црвено-белим бојама до 2024. године. Иако је долазак Кингса Кангве био договорен знатно раније званична промоција репрезентативца Замбије је одржана 19. јуна. После само једног дана Црвена звезда се поново појачала, а у сали за конференције представљен је брзоноги крилни нападач Осман Букари, као појачање из белгијског Гента. Уз два нова играча фудбалери Црвене звезде су 22. јуна отпутовали у Словенију, тачније Брдо крај Крања, где су боравили 11 дана. На списку се нашло 26 играча, а уследио је рад на тактици и уигравању за старт сезоне. Такође црвено-бели су одиграли три контролна меча. Савладан је НК Браво са 2:1, потом смо ремизирали са Марибором 1:1 и доживели пораз од Копра минималним резултатом 30. јуна.

ЈУЛ

Први значајнији догађај у седмом месецу се одиграо трећег јула када смо одиграли последњу контролну утакмицу на летњим припремама против пријатељског клуба Зенит у Сочију. Генерална проба пред старт сезоне завршена је резултатом 2:1 у корист домаћина, а дуел је протекао у изузетно пријатељској атмосфери. Сјајан однос између ова два клуба крунисан је двогодишњим уговором о сарадњи. Петог јула су два велика талента нашег клуба везни фудбалер Никола Кнежевић и нападач Илија Бабић продужили уговор са Црвеном звездом. Старт Суперлиге Србије је био заказан за десети дан седмог месеца, а Црвена звезда је дочекала и савладала нишки Раднички (4:0) на Маракани. Пре почетка утакмице спортски директор нашег клуба уручио је Александру Катаију награду “Бора Костић” која се традиционално додељује најбољем стрелцу Црвене звезде за претходну такмичарску годину. Такође, Катаију је уручен симболичан дрес са бројем 150 за број одиграних мечева у Звезди. Друго коло домаћег шампионата одиграно је 16. јула када смо тријумфовали над Колубаром са 5:0. Као велика жеља нашег клуба 18. јула у црвено-бели табор стигао је млади крилни нападач Стефан Митровић. Само дан од промоције Стефана Митровића – Црвена звезда је добила ново – старо појачање. Александар Пешић се вратио на Маракану и парафирао уговор са својим вољеним клубом. Прво гостовање за првотимце Црвене звезде ове сезоне је стигло 24. јула у Лучанима када смо били бољи од екипе Младости са 2:1. Љубав између нашег клуба и капитена Милана Борјана је вечна, а у складу са тим 27. јула чувар мреже нешег тима је продужио уговор до јуна 2026. године са великом жељом да заврши каријеру на Маракани. У финишу месеца на адресу Љутице Богдана 1а, стигао је још један повратник. Високи штопер Немања Милуновић се вратио кући, а званична промоција у Медија центру са спортским директором Митром Мркелом се одиграла 28. јула. За крај месеца је стигла нова првенствена победа над Радником (6:0). Уочи утакмице поводом 200 одиграних мечева у дресу Црвене звезде – левом беку нашег тима Милану Родићу уручен је симболичан дрес са троцифреним бројем.

АВГУСТ

Сигуран европски старт имала је Црвена звезда 3. августа. Фудбалери нашег клуба су декласирали (5:0) Пјуник на стадиону „Рајко Митић“ у оквиру првог меча трећег кола квалификација за Лигу шампиона. Утакмицу је у потпуности обележио незаустављиви Осман Букари, који је уписао хет-трик. Мрежу ривала су погодила још двојица новајлија, а реч је Стефану Митровићу и Кингсу Кангви. Седмог дана у месецу је талентовани леви бек из Грузије Иракли Азаров потписао петогодишњи уговор са Црвеном звездом. Два дана касније је одигран реванш меч трећег кола квалификација за Лигу шампиона против Пјуника у Јерменији, а црвено-бели су славили резултатом 2:0. Голове на овој утакмици су постигли Гелор Канга са беле тачке и Милан Павков, за сигуран пролаз у плеј-оф. Једанаестог дана у месецу талентовани офанзивни везни фудбалер Јегор Пруцев је потписао четворогодишњи уговор са Црвеном звездом. Дванаестог августа је један од најталентованијих српских штопера, који је поникао у нашој Омладинској школи продужио уговор са вољеним клубом до 2026. године, а реч је о Страхињи Ераковићу. Уследила је 13. августа и нова убедљива победа (4:0), а гост на Маракани је била екипа Вождовца. Дрес са симболичним бројем 150 је на овој утакмици Гелору Канги уручио Недељко Милосављевић. Четири дана касније црвено-бели су претрпели пораз (3:2) у Израелу од екипе Макабија у оквиру прве утакмице плеј-офа за пласман у Лигу шампиона. Најрасположенији у редовима Црвене звезде су били Гелор Канга и Александар Пешић, који су погађали мрежу израелске екипе. Већ 23. августа је одигран реванш меч плеј-офа за Лигу шампиона, а наш тим је ремизирао (2:2) у мечу са Макабијем из Хаифе на стадиону „Рајко Митић“. Црвена звезда је после тог дуела наставила европски пут у Лиги Европе и поред чињенице да су мрежу гостију затресли Александар Пешић и Мирко Иванић. Три дана касније је одржан жреб за Лигу Европе, а наш клуб се нашао у групи Х са Монаком, Ференцварошем и Трабзонспором. Истог дана је дотадашњи шеф стручног штаба Дејан Станковић поднео неопозиву оставку, а на његово место је дошао Милош Милојевић садашњи тренер Црвене звезде. Најбољи могући деби за новог стартега наше екипе била је победа (4:1) над Јавором у оквиру осмог кола Суперлиге Србије. Два дана касније Црвену звезду је појачао Калифа Кулибали који је уговор са нашим клубом потписао до краја сезоне. Последњег дана августа су првотимци Црвене звезде ремизирали са вечитим ривалом резултатом 1:1 у оквиру деветог кола националног шампионата. Најлепши тренутак на мечу виђен је у 26. минуту, када је Осман Букари на спектакуларан начин довео наш тим у предност.

СЕПТЕМБАР

Први дан деветог месеца у години је био резервисан за прославу наше куће, стадиона “Рајко Митић”. Прошло је 59 година од када је одиграна прва утакмица на популарној Маракани. Истог дана Црвена звезда и Гаспром њефт су склопили нови уговор о сарадњи по коме је та компанија задржала статус генералног спонзора нашег клуба. Трећа Звездина звезда, најбоље лево крило света и легенда нашег клуба – Драган Џајић је 2022. године прославио шесту деценију од доласка у Црвену звезду из које никада није ни отишао и којој је посветио цео свој живот. Управо у част Драгана Џајића дрес са бројем 11 ће од наредне сезоне бити повучен из употребе у Црвеној звезди. Прву утакмицу у септембру смо одиграли на Маракани, а дочекали смо ТСЦ. Упркос доброј игри и шансама које смо створили меч је завршен нерешеним резултатом (1:1). Доласком на место шефа стручног штаба Милош Милојевић је кренуо да окупља младе и амбициозне људе око себе, а ново лице у тренерском тиму постао је некадашњи капитен црвено-белих Вујадин Савић. Убрзо је стартовала и групна фаза Лиге Европе, а у првом колу смо дочекали француски Монако. На крцатој Маракани гледали смо одличну партију нашег тима, али нажалост крајњи резултат је гласио 1:0 за госте. Управо је меч против Монака учинио стаменог штопера Александра Драговића рекордером Лиге Европе, био је то 62. меч искусног централног бека у другом по јачини европском такмичењу. Навијачи су наредног викенда испратили црвено-беле првотимце на гостовање у Нови Пазар где смо дошли до важна три бода у националном првенству захваљујући победи од 2:1. Недељу дана касније наши момци су отпутовали у Турску на мегдан Трабзонспору. Међутим, ни у другом колу групне фазе Лиге Европе срећа није била наклоњена нашој Звезди. Једини погодак у поразу (2:1) био је дело талентованог везисте Вељка Николића. Само дан касније Црвена звезда је ангажовала последње појачање летњег прелазног рока, а стари-нови фудбалер нашег клуба постао је дефанзивни везни играч Срђан Мијаиловић који је потписао трогодишњи уговор. Пред репрезентативну паузу тријумфовали смо у 12. колу Суперлиге Србије против крушевачког Напретка са 1:0. Послењег дана септембра смо елиминисали Мачву у оквиру шеснаестине финала Купа Србије победом од 2:0 на гостујућем терену.

ОКТОБАР

Прва утакмица у октобру одиграна је на стадиону “Карађорђе” у Новом Саду, где смо били бољи од екипе Младост ГАТ (4:0), а брзо је стигла и прва европска победа у Лиги Европе. Дочекали смо Ференцварош шестог дана у месецу на Маракани у оквиру трећег кола групне фазе, а крајњи резултат је гласио 4:1 у корист екипе Милоша Милојевића. Двоструки стрелац је био Гелор Канга, а поред омаленог Габонца погађали су Александар Катаи и Стефан Митровић. Овом победом оборен је још један рекод, јер је Марко Гобељић одиграо 50. европску утакмицу у дресу Звезде чиме се изједначио са легендардним Владимиром Петровићем Пижоном по броју наступа на евро сцени. Нова утакмица Црвену звезду је дочекала после само три дана од победе над Ференцварошем. У домаћем првенству смо угостили, а потом и савладали са 3:0 суботички Спартак. Десети октобар донео је нови параф на Маракани, а уговор до 2025. године је продужио Гелор Канга. Само дан од потписа Канге, уговор са Црвеном звездом је продужио суперталентовани Јован Мијатовић, а наш клуб је показао да улаже у младе фудбалере. Црвена звезда је доживела пораз од Ференцвароша у Мађарској са 2:1, у оквиру четвртог кола групне фазе Лиге Европе 13. октобра, а једини погодак за наш тим постигао је Стефан Митровић после сјајног контранапада. После само три дана Звезда се вратила на победнички колосек. На гостовању у Крагујевцу против Радничког у оквиру 15. кола Суперлиге Србије смо тријумфовали са 1:0. У групу фудбалера Црвене звезде који су 2022. године продужили уговор ушао је и Вељко Николић 19. октобра. Креативни везни играч се обавезао на верност црвено-белим бојама до 2025. године. Звезда је други пут у овом месецу гостовала у Новом Саду, а овога пута смо били бољи од Војводине резултатом 2:0, а потом смо савладали Раднички из Ниша са 2:1 на популарном “Чаиру”. Могли смо и у октобру да се радујемо новом појачању, јер је промовисан нови десни бек – Лазар Николић који је стигао на адресу Љутице Богдана из ивањичког Јавора. Још један европски тријумф Звезде у Лиги Европе ове сезоне на Маракани је извојеван против Трабзонспора са 2:1, 27. октобра. Мрежу противника начео је Александар Катаи који је овим голом престигао легендарног Дарка Панчева на листи најбољих Звездиних стрелаца на евро сцени. За други гол је био задужен Александар Пешић који је поставио коначан резултат. Поред личног рекорда који је поставио Катаи, Црвена звезда је остварила 70. победу у Лиги Европе, те смо доспели на листу топ 10 клубова са највише тријумфа у овом такмичењу. Последњу утакмицу у октобру Звезда је одиграла у Лазаревцу против Колубаре и остварила нову победу од 2:0 у шампионату Србије.

НОВЕМБАР

Фудбалери Црвене звезде су трећег новембра поражени на гостујућем терену од екипе Монака резултатом 4:1 у оквиру шестог кола групне фазе Лиге Европе. Изабраници Милоша Милојевића су показали велику борбеност, али нису успели да изборе ново европско пролеће. Једини стрелац за црвено-беле је био Гелор Канга који је погодио са беле тачке. Након три дана наши првотимци су савладали екипу лучанске Младости резултатом 2:0 у оквиру 18. кола националног шампионата. Управо на овом мечу смо обележили и велике јубилеје капитена Милана Борјана, Славољуба Срнића и Немање Милуновића који су одиграли 250, 200. и 100. утакмицу за Црвену звезду, а тим поводом симболичне дресове је нашим искусним играчима уручио спортски директор Митар Мркела. Десетог новембра је остварен значајан тријумф на стадиону Чукаричког, у оквиру заостале утакмице седмог кола Суперлиге Србије, а резултат је после 90 минута игре гласио 2:0. Истог дана, али и наредног су у Медија центру стадиона „Рајко Митић“ одржани избори за председника клуба. Једини кандидат био је Светозар Мијаиловић, кога је подржала већина чланова, те је на тај начин обезбедио нови мандат у трајању од четири године. У последњој утакмици јесењег дела шампионата 13. новембра фудбалери Црвене звезде су савладали Радник у Сурдулици резултатом 2:1. Црвено-бели су по завршетку такмичарског дела сезоне искористили прилику да посете Крупањ и одиграју ревијални меч са екипом Рађевца поводом стогодишњице овог клуба, а наш тим је славио резултатом 2:0. Последњу утакмицу у 2022. години изабраници Милоша Милојевића су одиграли у Санкт Петербургу против екипе Зенита. Коначан резултат био је 3:1 за домаћина, а једини гол за наш тим постигао је Ибрахим Мустафа.

ДЕЦЕМБАР

Шестог децембра талентовани чувар мреже Никола Васиљевић је продужио уговор са Црвеном звездом на још три и по године. Традиционално смо обележили 8. децембар када је Црвена звезда пре 31 годину постала светски шампион тако што је у Токију савладала Коло Коло резултатом 3:0. Двоструки стрелац је био Владимир Југовић, док је један погодак постигао Дарко Панчев. Шеснаести децембар био је најтужнији дан за све звездаше, али и заљубљенике у фудбал, јер нас је велики човек и фудбалер заувек напустио. У 54. години живота преминуо је после дуготрајне и лавовске борбе са опаком болешћу легендарни Звездин ас Синиша Михајловић. Комеморација је одржана на стадиону „Рајко Митић“, а сви поштоваоци лика и дела нашег Михе су имали прилику да се 17. и 18. децембра упишу у књигу жалости и на тај начин опросте од Звездиног бомбардера. Део фудбалера нашег тима се 21. децембра окупио на помоћном терену иза северне трибине стадиона „Рајко Митић“ и одрадио први тренинг после зимске паузе. Стамени штопер Урош Спајић је појачао наш клуб 23. децембра. Момак који је поникао у црвено-белој Омладинској школи је потписао уговор до 2026. године.

Претходни текстЦрвена звезда поражена након драме и продужетка од Барселоне
Следећи текстНовогодишње честитке Звездиних првотимаца