Звезда на крову света

49

Црвена звезда је пре тачно 31 годину постала светски шампион тако што је у Токију савладала Коло Коло резултаотм 3:0, а у нашем клубу је сада већ традиционално обележен 8. децембар.

Освајањем Купа шампиона шест месеци раније, наш клуб је стекао могућност да се за планетарну круну бори против чилеанског представника, освајача Копа Либертадорес. Пред 60 хиљада гледалаца на Националном стадиону у Токију савладало Коло Коло 3:0. Јунак тима који је са клупе предводио Владица Поповић, у тој утакмици био је најмлађи у екипи – Владимир Југовић. Тада 22-годишњи фудбалер је головима у 19. и 58. минуту најавио велико славље црвено-белих, а тачку на меч поставио је Дарко Панчев голом у 72. минуту.

Црвена звезда је наступила у следећем саставу: Милојевић, Радиновић, Василијевић, Југовић, Белодедић, Најдоски, Стошић, Ратковић, Панчев, Савићевић, Михајловић.

Црвена звезда је друго полувреме играла са играчем мање због искључења Савићевића, а од освајања европске до освајање светске титуле, суочила се са бројим променама у кадру. Љупка Петровића заменио је на тренерској клупи Владица Поповић, а клуб су у међувремену напустили Роберт Просинечки, Стеван Стојановић, Слободан Маровић, Рефик Шабанаџовић и Драгиша Бинић.

Победом у Токију направили смо највећи успех неке од источноевропски клубова. Светском титулом заокружен је један од најсветлијих периода у историји нашег клуба.

Претходни текстИза југа Маракане – Млађи кадети на још већем нивоу
Следећи текстНајдоски: Представљајући Европу смо показали силину Звезде!