Звезда и Белопаланчани обележили век од рођења Рајка Митића

39

Ветерани и делегација Фудбалског клуба Црвена звезда су данас присуствовали обележавању стогодишњице од рођења прве Звездине звезде Рајка Митића у Белој Паланци.

Свечаност поводом 100 година од рођења Рајка Митића је отпочела пријемом у општини Бела Паланка, а затим је уследила свечана академија. Присутни су имали прилику да погледају и изложбу фотографија прве Звездине звезде. Након тога су се обратили ветерани нашег клуба, а сам догађај су улепшали школарци који су за све посетиоце припремили кратку приредбу. Уследила је и пријатељска утакмица између ветерана црвено-белих и Фудбалског клуба Рајко Митић, а посета Белој Паланци је завршена дружењем које је уследило после одиграног меча.

Заменик председника општине Бела Паланка Мирослав Маринковић је истакао колико је за све становнике Беле Паланке значајан Рајко Митић.

Бела Паланка је веома поносна на чињеницу да је прва Звездина звезда, Рајко Митић рођен на територији наше општине, тачније у селу Дол, које нажалост више физички не постоји. Међутим локални фудбалски клуб из наше општине је од 2016. године је назван по Рајку Митићу. Радимо на томе да чувамо и не заборавимо легендарне играче, као што је Рајко Митић и многи други фудбалери. Бела Паланка као град заједно са Фудбалским клубом Црвена звезда данас обележава 100 година од рођења Рајка Митића. Искористио бих ову прилику да се захвалим Црвеној звезди, која се укључила у програм обележавања. Делегације Фудбалског клуба Црвена звезда, општине Бела Паланка и локалног фудбалског клуба ће положити венце код споменика Рајку Митићу, који је од 2010. године постављен испред градског стадиона. Након тога биће одржана свечана академија у част рођења Рајка Митића, а затим ће бити одиграна и ревијална утакмица између ветерана Фудбалског клуба Црвена звезда и Фудбалског клуба Рајко Митић – рекао је Мирослав Маринковић.

Општина Бела Паланка континуирано ради на одржавању сећања на Рајка Митића, а управо одатле је потекла идеја да се у наредним годинама у месту где је рођен отвори музеј који ће бити посвећен првој Звездиној звезди.

Постоји иницијатива и већ смо урадили идејно решење да на месту где се налазе старе трибине урадимо пројекат и у будућности изградимо нове трибине, у чијем подножју ће се налазити музеј који ће бити посвећен Рајку Митићу. Идеја нам је да разговарамо са Фудбалском клубом Црвена звезда и да затражимо њихову помоћ, како би пројекат заживео. Користимо сваки тренутак и прилику да одржимо сећање на наше великане, а свакако да је Рајко Митић легенда, звучно име и изузетно смо поносни што је рођен баш у нашој општини – истакао је заменик председника општине Бела Паланка и додао:

Реализација нашег пројекта када је у питању музеј зависи и од финансија, ми ћемо ићи корак по корак, урадили смо идејно решење, затим је на реду пројектно-техничка документација и тражићемо средства како бисмо што пре започели реализацију. Свесни смо значаја и сматрамо да би музеј Рајка Митића проширио нашу туристичку понуду, а постојећи комплекс би био знатно лепши. У наредном периоду, надам се у наредне две или три године верујем да пројекат може да буде завршен уколико обезбедимо потребна финансијска средства – закључио је Мирослав Маринковић.

Ветеран Црвене звезде Станислав Караси се присетио момената по којима памти легендарног Рајка Митића.

Рајко Митић је био Црвена звезда. Имао сам ту част да му носим торбу када су ишли на путовања, јер сам дошао рано у Црвену звезду. Био је маневарски играч као и ја, носио број осам и увек сам се угледао на њега. Оно што је најважније јесте да је Црвена звезда све више и више напредовала са Рајком, јер је он дубље гледао у будућност фудбала. Био је диван господин и на терену и ван њега, што значи да о Рајку Митићу мора да се говори на најлепши начин. Имали смо прилику да разговарамо са Рајком и дружимо са се њим иако смо ми били пионири у то време. Одлично се сећам ситуација када је долазио у Звездин ресторан на стадиону и увек желео да нас части, говорећи да још увек не зарађујемо, а да када дође тај тренутак ћемо имати прилику ми њега да частимо. Значајно је што ми најстарији, који смо га најбоље познавали долазимо на овакве догађаје. Не могу да кажем да сам играо са њим, али сам га видео као тренере, играча, али и човека који доноси будућност Црвеној звезди, што је чињеница. Могли смо да видимо да и књига која је изашла највише говори о Рајку Митићу, не пише ни о нама као што пише о Рајку и то је за мене поклон, да неко ко је био велики говори о теби као великану. Рајко Митић као велики човек и тренер је заслужио овакве догађаје, наша је обавеза да их организујемо. Присуствовали смо и свечаној церемонији откривања споменика Рајку Митићу у Белој Паланци, а на иницијативу ветерана и Делија је идентичан споменик постављен и испред нашег стадиона. Нисмо дали да се мења структура његове фигуре јер је он био такав као што је на споменику представљен и то је за нас и те како похвално – поручио је Станислав Караси.

Бошко Ђуровски је изразио задовољство због посете родног места Звездине легенде, али и открио шта је научио од Рајка Митића.

Морам да кажем да ми је изузетна част и задовољство што сам данас овде у родном крају наше легенде, прве Звездине звезде. Са бата Ралетом је и почела историја Звездиних звезда. О бата Ралету мора да се прича из душе. Био је велики фудбалер и веома добар човек. Новинари су га прозвали џентлменом у копачкама и мислим да је то најприкладнији надимак нашег драгог бата Ралета. Имао сам привилегију да се током играчке каријере често дружим са њим, јер је своје пензионерске дане проводио на нашој Маракани, односно стадиону који је у његову част добио назив Рајко Митић. Доста тога сам научио од њега и морам да кажем нашим звездашима да ми је импоновало због чињенице да ме је посебно волео. Један од разлога је и чињеница да сам у Црвеној звезди у једном периоду носио број осам, а то је био његов број. Увек сам осећао подршку коју ми је пружао и често ме храбрио. Када бих у две речи морао да кажем чему ме научио то би била скромност и понизност, коју је имао у души. Трудио сам се да идем његовим стопама и мислим да би ми сигурно честитао и рекао да га нисам разочарао – истакао је Бошко Ђуровски.

Бојан Јанковић шеф стручног штаба Фудбалског клуба Рајко Митић је истакао да је велика част водити клуб који је назван по првој Звездиној звезди.

Сви знамо шта у земљи значи име Рајка Митића и ко је он био. Не памтим његове играчке дане, али из прича које сам чуо о Рајку Митићу могу да кажем да је био један од највећих, ако не и највећи фудбалер у историји наше земље и наравно да је част водити клуб који је назван по њему. За Белу Паланку и околину је изузетно значајно што се фудбалски клуб зове по великану нашег фудбала – поручио је Бојан Јанковић.

Претходни текстШестица Звезде у Марибору
Следећи текстОдбојкашице Црвене звезде стале у петом сету у Лајковцу