Звезда статистички убедљиво најбоља у Суперлиги

42

Фудбалери Црвене звезде су јесењи део сезоне завршили са 10 бодова предности у односу на првог пратиоца на табели, а да су пулени Милоша Милојевића најбољи тим у Србији показују и бројни статистички параметри. Звезда је у готово свим парамтерима на основу статистичке платформе лидер Суперлиге.

Први статистички параметар по ком смо неприкосновени су голови. Звезда је постигла чак 50 погодака на 19 утакмица, за четири више од вечитог ривала који ја другом месту. Интересантно је да смо чешће погађали у другом полувремену (26 пута) и то у интервалу од 60 до 75 минута. Такође, имамо далеко најбољу одбрану лиге која је капитулирала у само седам наврата. Као и када смо постизали, тако смо и чешће примали голове у другом полувремену (четири), посебно у интервалу од 45 до 60 минута. Друга најбоља одбрана је дефанзива ТСЦ-а која је капитулирала 12 пута.

Наши напади у моментима када смо постизали голове су трајали дуже него код свих Суперлигаша (39,3 секунде), а и били су најизграђенији судећи по броју додавања (12,6). Чак 37 голова смо постигли из игре (што је за девет више од вечитог ривала који је други у том сегменту), док смо 13 пута били кобни по противника из прекида. Погодили смо пет пута са беле тачке и из корнера, као и три пута из слободних удараца. Када је реч о примљеним головима – четири су дошла после отворене игре, а три након прекида.

Такође и просечан тимски индекс који смо забележили на 19 утакмица износи 231 (Партизан 222, ТСЦ 212), а у готово свим офанзивним сегментима смо најбољи (18,8 удараца, од чега 7,9 у оквир гола, улазили смо у 10 шанси по мечу и креирали 889 акција). Интересантно, најчешће смо изводили корнере – 8,4 пута по мечу. И то није све, јер смо током јесени имали и највећи просечан посед лопте који је износио 64 посто (другопласирани у овом сегменту – 59 посто). Потпуна доминација Црвене звезде…

Атаковали смо највише у Суперлиги. Просечно су забележене 102 нападачке акције – 73 постављена напада, 14 контранапада и 15 напада из прекида. Уједначено смо нападали, што довољно говори о широком офанзивном арсеналу који наш тим има (32 акције по левој страни, 28 по десном боку и 27 кроз средину). Голове смо најчешће постизали када смо играли постављен напад кроз средину.

Када је реч о додавањима, Црвеној звезди ни у једном сегменту нико није био ни близу. Укупно смо размењивали 490 тачних додавања (други најбољи – 443), уз шест прецизних кључних додавања по мечу (други најбољи – 3.8). Имали смо 25 додавања у шеснаестерац уз 8 успешних центаршутева, док су другопласирани у том сегемтну – ТСЦ, односно Раднички имали 16 и 5. Са највећим процентом успешности смо и дриблали – 66 посто.

Доминантни смо били и у дуелима, са процентом успешности од 54 посто (56 посто у дефанзивним и 53 посто у офанзивним). У ваздуху смо освајали 53 посто дуела, а на земљи за један постотак више.

Претходни текстИза југа Маракане – Омладинци осетили сениорски фудбал
Следећи текстЗвездаши питају | Мирко Иванић